Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Atomforduló - 4 könyv egy lehetséges atomháború következményeiről

2015.08.11. 14:56 :: SFblog

hiros_bor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Eddig két ízben alkalmaztak nukleáris fegyvert a történelemben - augusztus 6-án és 9-én volt ennek épp 70 éve.. De mi lenne, ha…? Írók víziói egy újabb lehetséges atomtámadásról és az utána kialakuló világról.

hiros_enola_gay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Amerikai Egyesült Államok légierejének B–29-ese, az Enola Gay, amelynek Paul W. Tibbets ezredes volt a parancsnoka. A gépet Tibbets anyjáról neveztek el, amit lehet, hogy az ezredes jobban meggondolt volna, ha előre tudja, hogy körülbelül 220 ezer ember halálát fogják hozzá kötni...

1.

 

azut.jpg 

Cormac McCarthy: Az út

Apa és fia a pontosabban körül nem írt „vég” után együtt vág neki a hosszú útnak, hogy valahogy túléljék a túlélhetetlent. A Föld többé nem barátja az emberiségnek, a Nap nem látszik az égen, természeti katasztrófák és embertelen klíma nehezítik az előrejutást a kihalt Amerikában, ahol bárhonnan elállatiasult, emberevő katasztrófatúlélők vethetik magukat az apára és a fiúra. Van-e értelme tovább küzdeniük, valami jó után kutatniuk a romok között, vagy okosabban tennék, ha a puskájukban levő utolsó két golyót maguk ellen fordítanák?

ROAD1

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

Az út. McCarthy több regényéhez hasonlóan ebből is készült film.

 

2.

a_patkanyno.jpg

Günter Grass: A patkánynő

A letehetetlenül izgalmas, csapongóan mesés történet főhőse egy nőnemű patkány, aki hosszas beszélgetést folytat az elbeszélővel egy világot elpusztító atomrobbanás után, felidézve a katasztrófához vezető utat, a patkányok figyelmeztető megjelenését, és sok ismerős sorsát. A kérdés csak az, hogy vajon az elbeszélő álmodta-e az emberiséget túlélő Patkánynőt, netán a Patkánynő álmodta csupán a saját bolygóját könnyelműen elpusztító Embert?

 

3.

 

metro_2033.jpg

Dmitry Glukhovsky: Metró 2033

2033. Az egész világ romokban hever. Az emberiség majdnem teljesen elpusztult. Moszkva szellemvárossá változott, megmérgezte a radioaktív sugárzás, és szörnyek népesítik be. A kevés életben maradt ember a moszkvai metróban bújik meg - a Föld legnagyobb atombombabiztos óvóhelyén. A metró állomásai most városállamok, az alagutakban sötétség honol, és borzalom fészkel.

hiros_metro_2033_5_1024_x_768

Artyomnak az egész metróhálózaton át kell jutnia, hogy megmentse a szörnyű veszedelemtől az állomását, sőt talán az egész emberiséget. Dmitry Glukhovsky orosz újságíró könyve olyan átütő siker lett, hogy rövidesen valódi mozgalommá nőtte ki magát. Jött a folytatás, majd valódi regényuniverzum született a különböző metróállomások történeteiből, amelyek különlegessége az, hogy a Metro 2033 hivatalos oldalán bárki publikálhatja a saját változatát. A Metro 2033 számítógépes játékként is hatalmas karriert futott be.

hiros_moscow_metro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

a_patkany_eve.jpg

Bartók Imre: A patkány éve

Három különleges képességekkel rendelkező filozófusklón, Karl, Ludwig és Martin őrült vezetőnőjük megrendelésére a legvadabb és legkegyetlenebb kísérleteket hajtja végre véletlenszerűen kiválasztott emberek tömegein. A trilógia második részében, A nyúl éve című kötetben a három tudós, már kibernetikus beültetéseiktől megfosztva, rozoga öregemberekként kénytelenek szembenézni a posztapokaliptikus világgal, amelynek létrejöttét ők maguk idézték elő. A nyugati civilizáció egykori fellegvára ma már mutáns növények és emberi, állati eredetű hibridek keltetője, ahol a túlélés törvénye az úr. Amikor azonban céltalannak látszó kóborlásaik során összetalálkoznak egy furcsa lénnyel, aki egy titokzatos mutánskolónia felderítőjeként járja a felperzselt várost, a gondolkodók előtt újra felcsillan a remény: lehetséges volna, hogy az emberiséget kis híján kiirtó kataklizma után valóban elérkezett a Föld új korszaka? És lehet, hogy ennek az új korszaknak az új közösségeit valakik, valahol éppen az ő tanításaik alapján próbálják megszervezni?  A zárókötetben, A kecske évében végül még nukleáris katasztrófa is sújtja a számtalan sebből vérző New York-ot, és  a három egykori vérszomjas szuperfilozófus egy minitengeralattjáró fedélzetén menekül a nukleáris vihar és tetteik következményei elől. Az úticéljuk nem más, mint Európa. De vajon mi vár ott rájuk?

Szólj hozzá!

Címkék: jövő ajánló könyv apokalipszis

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr467698444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása