Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A 15 legveszélyesebb és legostobább filmes olajkatasztrófa

2010.05.25. 15:30 :: SFblog

Több mint egy fél évszázada írók és filmkészítők folyamatosan inspirációt nyernek az olajból: szörnyeket kreálnak, akik éheznek érte, szörnyeket, akik belőle keletkeznek. Íme a termés! 15 (többségében rendkívül idióta) sci-fi, vagy horror, TV- és propagandafilm az olaj veszélyeiről:
 

1.) Kettős gyilkosság: Creepshow 2


Az 1987-es amerikai horrorból kiderül, hogy bambán bámészkodni nem a leghatékonyabb módja annak, hogy elmenekítsd vagy megszabadítsd a barátaidat, amikor az arcukat éppen felfalja a „húsevő olaj”. A film tanulsága: várj, mielőtt gratulálsz magadnak a sikeres életben maradásodért addig, amíg elhagyod a partot! A gyilkos olaj cunamiként zúdulhat rád…


 

2.) A hihetetlen olaj szörny, Superfriends


Ha olajat öntesz ki Alaszka partjainál, bizonyosodj meg róla, hogy a „kísérleti berendezés”, amit a felszámolására akarsz használni, biztonságos! Ugyanis ha nagy mennyiségű olaj kerül a vízbe, egy hatalmas és bivalyerős olajszörny kel ki a habokból. A jó hír viszont, hogy ha ilyen helyzetbe kerülsz, simán kinyírhatod az óriást néhány marék hagyományos mosóporral…

 


3.) Valami gonosz, Masters of Horror


Hogyha Texasban jársz, emlékezz rá, hogy ott olaj van, és olyan dolog, ami olajnak tűnik, de valójában egy lény, ami terrorizál Téged, a családodat, a városodat két különböző módon: 1.) a szomszédok megőrülnek és az újságok arról cikkeznek, hogyan mészároljátok egymást az utcán, és 2.) a város a hihetetlenül goromba olajszörny rokonává válik és megesz téged. Itt nincs mosóporos megoldás. A Master of Horror-sorozat első szériájának végén sajnos mindenki meghal.


4.) Mozgó fúróállvány, Doctor Who: The Infinite Quest


A 40. században járunk egy hatalmas homokos olajföldön, ahol hatlábú szívócsöves óriás fúróállványok rohangásznak. Ha esetleg egy kalózhajón landolsz, amelyet űrruhás csontvázak uralnak, készülj fel arra, hogy a fúrótornyok elleni tűzharcban halsz meg, vagy közelebbi kapcsolatba kerülsz egy olajtársaság besúgóival.


5.) A halmazállapot váltó olaj - The Oily Maniac


Az olaj csak folyik és folyik. Alattomosan, formátlanul, alaktalanul, míg hirtelen (megjegyzem, nem túl váratlanul) emberi formát ölt. Legyőzni nem egyszerű, mert – azon kívül, hogy a harcművészetben otthon van – a levágott testrészei átmenetileg ismét cseppfolyós állapotúvá válnak, majd csodák csodájára visszaforrnak a monstrum testére. 
De ne csüggedj, a filmből kiderül: a kínaiak tartogatnak egy mindenre használható varázsigét, amely az olajból legyőzhetetlen szörnnyé változástól, a gengszterektől és a korrupt ügyvédektől egyaránt megvéd!

 

6.)  Nincs visszaút - The Last Winter


Az emberiség évszázadok óta folyamatos próbatételek elé állítja a természetet. A ma embere számára már nyilvánvaló, hogy a Föld már csak ideig-óráig tarthatja magát. A 2006-os amerikai-izlandi horror témája szerint Alaszka északi, a sarkkörön túli régiójába kiküldött csapat kapja a feladatot, hogy előkészítsék az olajkitermelést egy mamutcég számára. Azonban hamarosan holtan találják a csapat egyik tagját...

 


7.) Éneklő olaj - FernGully


A FernGullyban Hexxus, a „szenny lelke”, tündérek által fogságra ítéltetve az ausztráliai esőerdőben egy fába van bebörtönözve hosszú időre. Ám egyszer kiszabadul és óriás csontvázként hol folyékony, hol gáz állapotban élvezi hirtelen jött szabadságát. Az egyetlen esélyed a győzelemre, ha megeteted varázsbabbal! 


 

 

8.)  Beszélő olaj- Star Trek: Az új nemzedék


Adott egy hatalmas, mozgó petróleum-tó. Ebből lassan kikel egy gondolkodásra, beszédre képes emberformájú olajszörny, amely egy mozdulattal képes megölni az ellene kiküldött csapat bármely tagját. Így hamar ki fog halni az emberiség. Vigyázat! Az udvariatlan beszédet nem tűri, pláne nem egy nőtől!


9.) Legendák találkozása, Superman and the Mole Men


Néhány kissé komikus, ufó-kinézetű, kopasz, bozontos szemöldökű lény rója az utcákat rendületlenül. Az izgalmas események a Supermannel való találkozásukkal kezdődnek. Az olaj országa szükségszerűen a fegyverek országa is. A tanulság: a fegyverünket elveszteni hihetetlenül veszélyes, hogyha ingerült, feldühödött tömeg van a láthatáron.

  
10.) Olajat vagy életet! -  Mad Max 2 - Az országúti harcos


Az olajfinomítás egyik veszélye, kiváltképpen olajéhes isten háta mögötti kis helyen, az a figyelem, amelyet magára irányít. Az olajelőállítók kis közösségét egy barbár banda ostromolja Lord Humongus vezetésével. Senkit ne tévesszen meg az ékesszólása: ha úgy adódik, és nem bocsájtod rendelkezésére azonnal az olajat, véged.


11.) Olajfalók, Ropáci


Jan Sverák Ropácija egy rövid, de zseniális (méltán Oscar-díjas) áldokumentumfilm 1988-ból: egy csapat lengyel kutató „olajfaló” utáni vadászatát mutatja be. A meghatározhatatlan külsejű lények (gyíkbőrű, kistermetű, vízilóhoz hasonló) hancúroznak, mulatoznak mindenfelé, ahol valamilyen szennyeződés található. Az állattan-tudósok minden veszélyt vállalva, elég közel merészkedve a szeméthalmokhoz a lényeket természetes életközegükben tanulmányozhatják. 
Tanulság: Tartsd tőlük távol magad! Akármilyen édesnek is tűnnek, nagyon ravaszak és bármikor végezhetn(én)ek veled (ha léáteznének)!


12.) Triffidek napja, The Day of the Triffids


John Wyndham Triffidek napja (The Day of the Triffids) című könyvének számtalan feldolgozása közül a legutolsó a könyvvel azonos címet viselő, 2009-es BBC minisorozat. Az energiaelőállítás új technológiájában rejlő veszélyekkel, különösen  a genetikailag manipulált növényekből való olajkitermelésből fakadó problémákkal foglalkozik. Ezek a természetellenes, húsevő, buta, lomhán gondolkodó növények mozognak, beszélnek. (Igaz, ez inkább nevezhető sípolásnak). Ha nem vigyázol, egyszerűen kicsapják a szemedet, és vakon folytathatod az életre-halálra menő küzdelmet ellenük.


13.) Őrült tudósok, The Curse of the Swamp Creature


Olajat a legvadabb helyeken is találhatunk, beleértve a mocsarakat is. Tudod, mi mást találhatsz még a környéken? Egy őrült tudóst hatalmas, furcsa szemüvegben, akinek nincs lelkiismeret-furdalása amiatt, hogy olajellenőröket fog el és mocsári lényeket csinál belőlük. Igen, Larry Buchanan 1966-os klasszikusa, a The Curse of the Swamp Creature szerint a férfi alligátorokat is tart, hogy stílusosan és egyszerűen tűntesse el a bizonyítékokat. A tanulság: alligátorokat látva titkold ellenőr-voltodat!

 


14.) Kirobbanó olajárak, James Bond: A világ nem elég


A világ nem elég című filmben a főszereplő, Renard (aki úgy néz ki, mint Max Schreck neonáci unokaöccse) agyába belefúródott egy lövedék, amely képtelenné teszi fájdalom érzésére. Azt tervezi, hogy a török csővezetékekben atomrobbantást hajt végre, hogy az olajárakat radikálisan megemelje. Ez természetesen nagy hasznot hoz a munkaadójának. Furmányos ötlet, de ne próbáld meg kivitelezni!


15.) A fekete olaj-vírus, X-akták


Az X-akták kánonjában a „fekete olaj” (amit tisztaságnak, azaz „purity”-nak is hívnak) egy eddig ismeretlen  vírus. A fertőzés tünetei közé tartozik a fekete folyadék megjelenése a szemben, fülben, szájban. Chris Carter mágikus cselekménymeghosszabbító keverékeként is ismert. Ha valaki sötét szemmel néz rád, fuss!

 

scifiwire.com

 

4 komment · 1 trackback

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr312018278

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nézd élőben a szivárgó olajat! 2010.05.25. 22:17:50

Találtam egy webkamerát, amit hogy-hogynem, pont az április 22-én elsüllyedt Deepwater Horizon nevű olajfúró-torony alatt úszkál. A stream-en jól látszik a sérült olajkútból felbugyogó kőolaj és kis szerencsével talán a helyreállítási műveletek egy-egy...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

privateer 2010.05.25. 20:51:15

a legelső film ütött. :)

repecs 2010.05.25. 21:39:35

na most az a fekete összeganyézott fólia a gyilkos olaj cunami? Erős tulzást érzek a megfogalmazásban.

SF-Bob · http://sf.blog.hu/ 2010.05.25. 22:02:48

Google Chrome-ban valamiért nem jelenik meg a teljes bejegyzés, próbáljuk javítani.
süti beállítások módosítása