Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Élőlények a földkéreg legalsó rétegében

2010.11.23. 18:00 :: GalBob

Másfél kilométer mélyen egy furcsa ökoszisztéma éldegél a földkéreg alsó rétegeiben. E baktériumok puszta léte is ellentmondásosnak tűnik, s mélyebben akár ennél is furcsább szerzetek rejtőzködhetnek.

A földkéreg a bolygó térfogatának mindössze egy százalékát teszi ki. A szárazföldi kontinentális kéregnél némileg vékonyabb óceáni kéreg  is 6-10 kilométer vastagságú, s három jól elkülöníthető rétegre tagolódik: egy vékony üledékes, egy vastagabb bazalt-, s egy még ennél is vastagabb gabbrórétegre, ami egy bazalthoz hasonló mélységi magmás kőzet. Mivel a bazaltréteg ellenálló a fúrással szemben, mindeddig rendkívül keveset tudtunk a gabbrós réteg valódi összetételéről.

Az Oregon-állami kutatók emiatt döntöttek úgy, hogy a geológiailag aktív régiókra összpontosítanak és a lemeztektonikai mozgás által a tengerfenék szintjéhez képest 70 méteres mélységig feltuszkolt gabbróréteget vették célba. 1391 méter mélyre hatoltak a kéreg legmélyebb rétegében, s meglepetésükre baktériumoktól nyüzsgő zárványokat találtak.

Már korábbi kutatások is igazolták, hogy a bazaltréteg különféle mikroorganizmusoknak ad otthont, ám a most felfedezett gabbróbaktériumok merőben mások voltak. Először is, a gabbrós rétegben talált lények eddig kivétel nélkül baktériumok voltak, s egyetlen archeát sem sikerült találni köztük. Étrendjük is egy kissé zavarba ejtő, ugyanis kizárólag szénhidrogéneken, például metánon és benzolon élnek, pont úgy, mint a felszíni olajszivárgások és talajfertőzések során talált távoli rokonaik. A tudósok emiatt úgy vélik, hogy a mélységi baktériumok ősei a felszínről vándoroltak egyre lejjebb és lejjebb.

A gabbróbaktériumok az általunk ismert legmélyebben élő ökoszisztémát alkotják, ám meglehet, hogy ez csupán a kezdet. Azok a folyamatok, amelyek a földkéreg szénhidrogénjeit hozzák létre, lezajlódhatnak a köpenyen belül is. Még jó ideig eltarthat, amíg fúróinkkal a litoszférán túlra hatolhatunk, ám egyre valószínűbb, hogy a köpenyben is életet találunk majd. Na persze nem az őskorból itt ragadt dinoszauruszokra kell gondolnunk, sokkal inkább újabb egysejtűekre, ám még így is jóval élettelibbnek bizonyulna a Föld középpontjához vezető út, mint azt korábban sejtettük.

PLoS ONE

Segíts Te is: magyar Pulit a Holdra és legyél tagja a Kis Lépés Klub-nak.

3 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr252467014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pestabácsi 2010.11.24. 10:26:02

Arthur Clarke, Tüzek a mélyben című novelláját ajánlom, nagy csattanóval a végén, ebben a témában. A Galaktika 15. számában jelent meg Árokszállásy Zoltán fordításában, 1975-ben.

SFblog · http://sf.blog.hu 2010.11.24. 10:44:14

Érdekes, hogy a közvélekedéssel ellentétben az életnek nincs szüksége pl. fényre.

Pestabácsi 2010.11.24. 12:53:00

@Galaktika01: Lásd bagoly, denevér stb. :-)
süti beállítások módosítása