Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Elhunyt Irvin Kershner, a Star Wars V. részének rendezője

2010.11.29. 16:20 :: Dot hugi

2010. november 29-én, ma elhunyt a 87 éves Irvin Kershner, a Star Wars ötödik részének rendezője. Keresztlánya jelentette be a Los Angeles-i AFP hírügynökségnek a tragédiát, de a halál közvetlen okát nem hozták nyilvánosságra. Annyit lehet tudni, hogy az idős rendező már régóta betegeskedett.

Kershner 1923-ban született, és az 50-es években kezdett filmezéssel foglalkozni. akkoriban még dokumentumfilmeket készített, majd áttért a játékfilmekre. Első igazi sikere, az 1961-es Hoodlum Priest volt, ami a cannes-i filmfesztiválon versenyzett is.

 

George Lucas-t a USC-ről ismerte, ahol Lucas diák volt, Kershner pedig tanárként dolgozott. Lucas már a diákfilmjeivel is nagy sikert aratott tanárai körében, Kershner akkora fantáziát látott az akkori fiatalemberben, hogy segített neki első nagyjátékfilmjének (THY 1138) megjelenésében is. Lucas végül úgy hálálta meg mentora segítségét, hogy felkérte A Birodalom visszavág rendezésére.

mindent tudsz a rendezésről, amit egy hollywoodi filmes, de nem vagy hollywoodi - mondta Lucas

Bár nagyon sok probléma akadt a forgatásokkal, Kershner imádta minden percét. Norvégiában majd megfagyott a -26 fokban, a Dagobah-bolygó felvételei közben pedig gázmaszkot viselt. Ezek mellett mégis Yoda filmezését tartotta a legnehezebbnek.

Minden nap vártam, hogy jöhessek forgatni. Teljesen beleéltem magamat a filmbe, és elkezdtem hinni a világában. Egy idő után már úgy éreztem, hogy a való világ unalmas.


 

Szólj hozzá!

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr382481430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása