Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A Kassem-barlang rejtélye

2010.12.29. 17:13 :: Zanphagras


Izraelben egy ásatáson megdöbbentő, sőt, már-már zavarba ejtő leletet találtak régészek. A Tel Avivi Egyetem tudósai ugyanis félreérthetetlenül a mai embertől (Homo Sapiens Sapiens) származó fogakat ástak ki egy történelem előtti barlang-városból, a Kassem-barlangból. Ez még nem is volna nagyon nagy újság, de ezeket a csontokat 400,000 évvel ezelőttre datálják, ami azért sokkolta a kutatókat, mert eddig a tudomány szerint a Homo Sapiens csak 200,000 évvel ezelőtt jelent meg az eddig talált legrégebbi leletek alapján.

 

Avi Gopher archeológus szerint amennyiben a jelenleg a csontmaradványokat vizsgáló nemzetközi tudóscsoport megerősíti ezt a datálást, a lelet „az evolúció képét alapjaiban változtatja meg”. Az American Journal of Physical Anthropology folyóiratban megjelentetett eredmények szerint ezek az emberpéldányok alak, intelligencia és méret szempontjából szinte teljesen megegyeznek a ma élő emberekkel illetve a későbbi Homo Sapiens leletekkel.

A lelet így vitathatóvá teszi azt a tényt, hogy a neandervölgyi ember valóban a Homo Sapiens őse volt, hiszen ezek szerint a két faj nagyon hosszú ideig egymás mellett létezett, ami pedig magyarázhatná többek között az ókori népek óriás-mítoszait is (a neandervölgyiek, ha nem is magasabbak, de sokkalta nagyobb termetűek és robosztusabb felépítésűek voltak a Homo Sapiensnél).

A kutatás szerint a neandervölgyi ember Kr. e. 30,000 körül tűnt el Európából, Ázsiából pedig annál is 20,000 évvel korábban, átadva helyüket a tudomány eddigi állása szerint a tőlük származó Homo Sapiensnek.

Ez a lelet tovább erősítené azt a modern elméletet is, miszerint a neandervölgyi ember egyszerűen egy alfaja volt a modern Homo Sapiensnek, amit számos új felfedezés támaszt alá: a neandervölgyi ember saját fejlesztésű eszközökkel rendelkezett, nem csak húst fogyasztott, ahogy korábban hitték, agya pedig egyenesen nagyobb volt, mint a Homo Sapiensé. Emellett az ázsiai népek géntérképe 1-4%-os egyezést mutat a neandervölgyi ember génjeivel, ami bizonyítja, hogy a két faj képes volt közös utódok létrehozására, és élt is a lehetőséggel.

 

/welt.de/

4 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr192546489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bar Kochba 2010.12.30. 09:45:17

Tehát volt egy faj, amelyik nagyobb, erősebb és okosabb is volt, mint a Homo Sapiens Sapiens.

Mégis kihaltak... vagy csak eltűntek a Földről... ki tudja hova... talán segítettek is nekik a költözésben...

Zanphagras 2010.12.30. 10:30:46

@Bar Kochba: Erről van szó... a mitológiák többségében is így van: az emberek és az óriások egy ideig együtt élnek, aztán az óriásokat elmossa az "özönvíz", ami napokig esik az égből (és lehet, hogy sugárszennyezett volt a vize?...)...
Hiába lehettek ezek nálunk erősebbek és okosabbak, ha a túlélési ösztönük (azaz aljasságuk) kevesebb volt... vagy ők ütöttek később.

solymosgyu 2010.12.30. 16:05:44

Lehet hogy ők a nuwák. De azt kína teruletére teszik. vagy a mágia feltalálói?

király xx 2011.01.01. 17:33:43

segitettek nekik?tehát háborúzhattak évezredekig?annak nyoma kéne legyen, különböző rítusok megmaradt nyomaira gondolok.
süti beállítások módosítása