Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Elhunyt R2-D2 atyja

2011.01.03. 12:00 :: Zanphagras

Meghalt Grant McCune, a speciális effektek legendás művésze, aki a Csillagok Háborújában végzett munkájáért Oscar-díjban is részesült. 67 évet élt. Otthonában hunyt el, hasnyálmirigyrákban.

 

McCune miniatűr és nagyméretű modellekkel és speciális effektekkel forgatott jeleneteket készített több tucatnyi filmhez, többek közt olyanokhoz, mint az Űrgolyhók, A szellemírtók 2., vagy a legújabb, 2008-as Rambo.

1975-ben kapta első speciális effektes megbízását, amikor Bill Shourt nevű barátjával közösen egy hatalmas fehér cápa modellt kellett készíteniük Steven Spielberg filmjéhez, A cápához.

A cápának még a stáblistájában sem tűntették fel, de olyan jó híre lett a filmes körökben, hogy főmodellező lett a Csillagok Háborújában, ahol rengeteg lény és űrobjektum mellett R2-D2 figuráját is ő alkotta meg.

Az Apogee Productions stúdiónál olyan filmeken is dolgozott, mint a James Bond: Soha ne mondd, hogy soha és a Drágán add az életed.

Saját céget is indított Grant McCune Design néven, ami olyan filmeken dolgozott, mint a Féktelenül, Batman Forever, A Vörös Bolygó, U-571 és a Pókember.

Az 1980-as Star Trek filmért is Oscar-jelölést kapott, emellett az 1978-as Battlestar Galactica sorozat főmodellezője is volt.

Bár McCune biológiai képesítést szerzett, jó szeme volt a tehetséghez, és rengeteg embernek segített elhelyezkedni, akik cégéhez jelentkeztek.

„A legfontosabb dolgokat a szemünkkel látjuk” – állította a Popular Mechanics egyik interjújában. Így folytatta: „A filmek nagyon különböznek a valóságtól. Ez azért van, mert egy bizonyos pontra irányítjuk a néző figyelmét, nem tudsz máshova nézni. Ha fotós vagy, egyszerűen tudod, mit csinálj, úgy, hogy végiggondolod: mit kell elhelyezned, hova kell elhelyezned, és mennyire kell részletesnek lennie. A legtöbb modell például 1:4-es méretarányú, de azoknak, amik tűzzel vagy vízzel kerülnek kapcsolatba, életnagyságúnak kell lenniük, mert se a víz, se a tűz nem néz ki valószerűen kicsiben.”

8 komment · 1 trackback

Címkék: film művészet

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr542556149

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy elcseszett úttörőtemetés 2011.01.04. 08:31:46

Sajnos nemcsak a felnőttekben kellett csalódnunk, de magunk miatt is lett okunk a szégyenkezésre, mert végül nemcsak helikopter és zászlófelvonás nem volt Feri temetésén, de mi is beálltunk az árulók sorába. Bár eredetileg úgy terveztük, végül mégse az...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helótageci 2011.01.03. 21:45:51

Kár, hogy ez Dec 30.-i hír. De szép dolog a bitrecycling.

navera 2011.01.03. 21:47:38

@Helótageci: hál' istenek, te meg szép vagy!

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.04. 04:41:25

Ez erdekes amit a tuzrol-vizrol mondott. De mi van az emberekkel? Beloluk is van par 1:4 es tipus, hogy passzoljanak a modellekhez? :) A torpeken latszik, hogy torpek, szoval az nem franko.

Sausage 2011.02.01. 10:06:29

Az urcsatakban ritkan mutatkoznak egyszerre emberek es csillagrombolok, egy snitten. :) De ha muszaj, akkor egymasra fenykepezik, vagy blue/greenbox technikaval egymasra lyukasztjak oket. Igy pedig mar tetszoleges meretarany allithato be az emberekre, hiszen oket kulon kamera veszi.

Sausage 2011.02.01. 10:06:29

Az urcsatakban ritkan mutatkoznak egyszerre emberek es csillagrombolok, egy snitten. :) De ha muszaj, akkor egymasra fenykepezik, vagy blue/greenbox technikaval egymasra lyukasztjak oket. Igy pedig mar tetszoleges meretarany allithato be az emberekre, hiszen oket kulon kamera veszi.
süti beállítások módosítása