Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A Föld második holdja

2012.01.04. 12:00 :: Regulus

Tudósok szerint a Földnek nem egy, hanem két természetes holdja van.

Az egyik a jól ismert, szép nagy Hold; a másik egy alig néhány méteres szikla.

A december 20-án publikált elmélet szerint a Föld körül szinte mindig van egy aszteroida (a fenti képen a Föld látképe a felszínéről), ami speciális pályán, egyszerre kering a Föld és a Nap körül. Az aszteroidát bolygónk gravitációja fogja be, amikor az földközelbe kerül. Egy-egy ilyen befogott szikla nagyjából kilenc hónapig kíséri a Földet, majd folytatja megszokott útját a Nap körül.

És hogy mindez miért érdekes? Leginkább azért, mert a csillagászoknak egyedülálló lehetőséget biztosíthat az aszteroidák anyagvizsgálatára. Viszonylag közel – kétszeres Hold-távolság -, viszonylag sokáig tartózkodik egy, a Naprendszer fiatalkorából visszamaradt kődarab. Habár már sok tonnányi meteorittal rendelkezünk, ezeket mind a légkörön keresztül érkeztek, így anyagvizsgálatra nem igazán alkalmasak. Igazán tiszta anyagmintát eddig csak a japán Hayabusa misszió tudott szerezni, de az is csak néhány gramm volt.

 

Forrás: space.com

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr933491366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása