Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Mi lenne, ha nem jött volna létre gravitáció?

2012.01.11. 06:00 :: Regulus

Egy amerikai újságírónő, Natalie Wolchover feltette a fenti kérdést, James Overduin, a maryland-i Towson University fizikusa pedig válaszolt rá.

 

Az első eshetőség, ha az Univerzum úgy alakul ki, hogy csak három alapvető kölcsönhatás – az elektromágneses, a gyenge és az erős – alakítja. Ez esetben az Univerzum teljesen lapos, és meglehetősen unalmas hely lenne. A gravitáció felfogható úgy is, mint a téridő görbülete: ahogy egy bowling golyó meghajlítja egy trambulin felületét, úgy az anyag és energia is meghajlítja a téridőt. Tehát, ha nincsen gravitáció, vagyis a téridő nem görbülhet, akkor nincsen anyag és energia sem.

 

Egy másik lehetőség, ha az Univerzum kialakulásában mind a négy alapvető kölcsönhatás közrejátszott, azonban a gravitáció egyszer csak megszűnik. Einstein bebizonyította, hogy a gravitációs állandó (G) értékét nem lehet megváltoztatni – matematikailag egyszerűen nem működnének a világot eddig viszonylag jó leíró egyenletek. Van azonban két alternatív megoldás.

 

Az egyik, hogy a G-t skalármezőként fogjuk fel. A fizikusok egyenletei ettől még ugyanolyan jól működnénk, azonban a skalármező lehetővé tenné, hogy a G értéke változzon a térben és időben. Ha nullával tennénk egyenlővé ezt a skalármezőt, az univerzum 'kisimulna'. Az egyes objektumok nem vonzanák többé egymást, a trambulinos példánál maradva, a gumiszőnyeg nem lapulna be a bowling golyó alatt.

 

A másik lehetőség, ha a Higgs-mezőt kapcsoljuk ki. A Higgs-mező felelős az elemi részecskék tömegéért: áthatja a teljes téridőt, minden részecskével kölcsönhat. A legegyszerűbb, ha úgy képzeljük el, mintha a részecskék egy szirupszerű valamiben röpködnének, ami lelassítja őket (ez a lassulás feleltethető meg a tömegnek). Ha ezt a mezőt lenullázzuk, a szirup közegellenállása megszűnne, a részecskék teljesen szabadon mozoghatnak, a tömegük pedig megszűnne. Tömeg nélkül nem hajlítanák meg a téridőt, így nem lenne gravitáció.

 

Mindkét megoldás esetén a gravitáció értéke zérus lenne. Ez elég kellemetlen következményekkel járna ránk nézve: feltéve, hogy megmaradna a Föld tengely körüli forgása, a felszínéről minden - beleértve a légkört, az óceánokat és minket is - lerepülne. A csillagok egytől-egyig felrobbannának, a galaxisok szétesnének, a téridőt pedig előbb-utóbb egy elektromágneses sugárzásból és elemi részecskékből álló, homogén 'massza' töltené ki.

 

Forrás: livescience.com

1 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr193534626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2012.01.11. 17:30:44

1. A Higgs-mező egy fikció, aminek jelenleg semmi tudományos alapja nincs (gyakorlatilag csak hinni lehet benne). Mivel még a Higgs-részecskét sem fedezték föl, nemhogy egy ebből felépülő mezőt!
2. Gravitáció nélkül a hígabb égitestek nem maradnának egyben, szóval számos csillag, gázbolygó és hold darabokra hullana a forgásuk során fellépő centrifugális erő miatt. Ne feledjük: a Föld forgási sebessége az egyenlítőn meghaladja a hangsebességet! Az elemi részecskék közti összetartó erők és az atomok közti kötések, meg a mágnesesség nem elég erősek hozzá, hogy ekkora tömegeket egyben tartsanak. A neutroncsillagok viszont tutira egyben maradnának. A Föld is valószínűleg széthullana, szépen, darabonként. Miután a légkör, a víz és homok, talaj elrepült az űrbe, a hegyekről is letörnének a kisebb-nagyobb kövek. Végül a kontinentális kőzetlemezek is elszakadnának a folyékony köpenytől és elsodródnának az űrbe, mert a tapadási súrlódás és a kémiai kötések nem tudnák megtartani őket (szerintem - aki nem hiszi, cáfoljon meg, mert lehet, hogy tévedek). Aztán a felszín lehűlne, megszilárdulna, majd megint letörnének darabok és végül csak a szilárd magja maradna a bolygónknak.
3. Véleményem szerint a gravitáció, miként minden más kölcsönhatás is valójában csak egyetlen kölcsönhatási jelenségnek a különböző távolságokon és módokon megnyilvánuló "arcai", bár erre még nem jöttek rá a fizikusok, mert rossz irányból közelítették meg a témát. És olyan alapvető részei a természetnek, hogy nem lehet csak úgy megszüntetni, semmivé tenni őket. Manipulálni, befolyásolni lehet őket, de megszüntetni nem. Mindettől függetlenül a cikkben felvetett ötletből jó kis SF novellát vagy regényt lehetne kreálni...
süti beállítások módosítása