Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Zombi-hangyák: agyirányító gombát találtak

2012.01.12. 13:48 :: Zanphagras

Nem rég kijöttek elég hátborzongató hírek egy légyfajtáról, amely bizarr módon úgy szaporodik, hogy petéit élő hangyákba szúrja hegyes petecsövével. A kikelő lárva a hangya testén belül a fejéig rágja magát, ahol szép lassan elfogyasztja annak agyát, és több funkciót átvesz tőle, például a mozgást: távolra vezeti a hangyát a hangyabolytól, hogy a többi hangya ne támadja meg, majd ott "leparkolja" (a hangya még javában él), és belakomázik. (A z agyirányító légyhez katt ide.) Nos, kiderült, hogy nem csak légylárvák képesek Dél-Amerika békés hangyáinak zombivá változtatására, hanem egy megdöbbentő gombafaj is.

Ez a sci-fi regények korántsem paradicsomi dzsungeléből előkerült, újonnan felfedezett gomba (a költői Ophiocordyceps camponoti-balzani névre hallgató jószág) nem is egy faj: négy külön gombafaj csinálja ezt, ezek mindegyike képes irányítani a gazdatest-hangyákat.

Megfertőzi a hangyát, lenő az agyáig, és átveszi az irányítást az agya fölött, majd olyan helyre utaztatja magát, ahol a gomba ideális körülmények között kifejlődhet és szétszórhatja spóráit. Itt megöli a hangyát, és feléli a testét.

Ezek az ízléstelen gombák mind Brazíliában élnek, az őserdei régióban. A felfedező, David Hughes szerint mind a négy gombának megvan a saját hangyafajtája, amit szeret, és úgy véli: joggal feltételezhetjük, hogy akár több ezer ilyen "zombi-gomba" létezhet a világ még feltáratlan (és kivágatlan) őserdeiben.

Ráadásul a spórákat sem csak úgy szétszórják: az egyik gomba kinövéseket hoz létre a testen, ami a környéken elhaladó hangyák testére keni a spórákat, egy másik pedig "robbanó" spóratartókat növeszt, amik felhőben szórják be a közelgő hangyákat.

A gomba stabil helyre irányítja az élő-halott hangyát, és ha úgy ítéli meg, hogy ideális pozícióba került, akkor nem csak megmarkoltatja a hangával az adott követ/földet/talajt, de horrorisztikus módon erősen rá is haraptatja, hogy minél stabilabb legyen a helyzete.

Miután megöli a hangyát, a lehető leggyorsabban szétterjed annak testében, felemésztve minden hasznos nyersanyagot, és csak utána terjed szét a kitinpáncélon kívül. A hangya fejéből pedig kinő maga a gomba (ezzel is mutatva, hogy az agy a fertőzés központja).

A Cordyceps-gombafamília a parazita-gazdatest fegyverkezési verseny egyik csúcsterméke. Rengeteg olyan típusa van, amit még nem tártak fel: alfajaival fertőz darazsat, tücsköt, legyet is, de ezeket még senki sem kutatta. Hughes az, aki nagyon lelkesen beleveti magét ebbe a kutatásba: szeretné, ha az őserdők kivágása és leépülése előtt (ha az mindenképp elkerülhetetlen) feldolgozhatná ezeket a hátborzongató gombafajtákat.

A messzemenőkig émelyítő gomba védelmében el kell mondani, hogy a gombák nélkülözhetetlenül fontosak a Föld számára: a lebomlás nem lenne teljes nélkülük, az anyag nem forogna vissza a talajba, megszűnne annak tápanyagellátása. Sovány vigasz a megfertőzött rovaroknak - de a globális kép egy hangyányival szebb lesz.

NationalGeographic.com

18 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr783539966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skeez 2012.01.12. 14:47:56

Ezek után biztosan nem vágyom őserdei bóklászásra..
Aztán majd ha elfogynak az erdők, kitalálja valamelyik gombafaj, hogy jó lesz neki az emberhús is.. (na jó, előtte biztos bepróbál még 1-2 másik fajnál)

mangorlo 2012.01.12. 14:58:18

a gombák nem ízléstelenek, hanem szépek és jók. de kösz a cikketot

Zelefánt 2012.01.13. 06:58:08

Horror.
Most megyek hányni.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2012.01.13. 07:40:37

Na, elkezde a NatGeo vetíteni itthon is a Planet Earth-et végre? Ez jó hír, mert ezt eredetileg vagy 2005-ben láttam, akkor még Sigourney Weaver hangjával (ironikus, nem?)
Ripley!!!!

FeroxX88 2012.01.13. 07:42:26

én azt nem értem, hogy ezt így hogy hozta ki az evolúció ? tudomány párti vagyok, de már régóta arra felé tendálok, hogy a darwini fejlődés elmélet erőteljes felülvizsgálatra szorul.

Szakyster 2012.01.13. 08:02:40

"én azt nem értem, hogy ezt így hogy hozta ki az evolúció"

Szerintem simán... nem teljesen értem, mi a gond ezzel.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2012.01.13. 08:29:45

@FeroxX88: Egyszercsak létrejött egy olyan mutáns gombapéldány, amelyik ezt csinálja. Bejött neki, szaporodott, elterjedt. Hát így.
Minden ilyenre persze jut egymillió olyan gomba, ami pl. cipőskanál alakúra mutálódott, de annak nem volt semmi haszna így nem maradt fenn.
Idő mint a tenget, a véletlenszeű mutációkból néha 1-1 bejön.

bgp 2012.01.13. 09:04:58

@FeroxX88: Nem olyan nagy lépés a hangyafészket támadó gombától a hangyát irányító gombáig. A penész is mindenbe belemegy. Az evolúciónak meg volt ideje, régóta van gomba is meg hangya is. Régebb óta mint emlősök. Ha egy egész ember ki tudott fejlődni, akkor egy ilyen gomba miért ne?

fahey 2012.01.13. 09:15:26

@Zanphagras: bocs, de a hangyáknak nincs agyuk, mert az csak a gerinceseknek van (ha jól emlékszem)

Styxx 2012.01.13. 09:18:28

@Skeez:
Ebből egy brutál sci-fi-zombi-horrort össze lehetne hozni: a mutáns gomba, aki áttért a hangyákról az emberekre. Remek visszatérési lehetőség David Hasselhoffnak, aki zombira itta az agyát.

blueeyed333 2012.01.13. 09:28:48

"de a globális kép egy hangyányival szebb lesz."

Köszi ez jó volt a végére :)

VilMarci 2012.01.13. 09:44:44

@FeroxX88: Egyes hangyák termesztik a gombákat. A spóra jelen van az egész bolyban. Tényleg csak idő kérdése, míg egy hasonló, életképes mutáció megjelenik. Az is lehet, hogy eleinte csak az elpusztult hangyákat támadta meg, és a házigazdák még örültek is, hogy elvégzi helyettük a takarítást.

mechastreisand 2012.01.13. 10:07:14

Egyébként a Resident Evil 4ben (játék) van is megtalálható dokumentum erről a gombáról, és ha azt vesszük, a zombik is hasonló dolog miatt zombik :)

Goose-T · http://blacksabbath.blog.hu/ 2012.01.13. 10:07:38

Ezt én is 2006-2007 környékén láttam a Planet Earth sorozatban, szóval nem valami nagy újdonság. Csodálkoztam is, hogy most szedik elő a magyar oldalakon.

Zanphagras 2012.01.13. 15:25:47

@fahey: Lehet, én az angol szakszövegben, ami alapján írtam a cikket, "brain"-t olvastam, és hittem a tudósnak. :) A hangya-anatómia valóban távol áll tőlem, ezt elismerem, de az eredeti cikkek íróinak hittem.

Furious252 2013.06.14. 04:59:47

@Styxx: Létezik,a neve Last of Us. PS játék. Persze mi az iylen izgalams játékból nem kapunk PC-sek,mert csak PS-re van :(
süti beállítások módosítása