Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Stonehenge és a zene

2012.02.18. 06:00 :: Regulus

Az elmúlt évszázadok során egyre-másra állították fel az elméleteket Stonehenge rejtélyének megoldására. Itt a legújabb.

 

Sokan arra esküsznek, hogy egy óriási kalendárium, mások szakrális központnak hiszik. A legújabb elmélet ezeknél jóval furább: Steven Waller, archeoakusztikával foglalkozó amerikai doktorandusz szerint egy akusztikus jelenségnek állítottak monumentális emlékművet, több, mint ötezer éve.

 

Az ősi építmények akusztikájával foglalkozó szakember szerint, ha két dudás vagy sípos elkezd dudálni/sípolni egy mezőn, körülöttük sétálva bizonyos pontokon az egymással interferáló hanghullámok kioltják egymást. A legújabb kutatások szerint Stonehenge és más régi kőkörök sziklaoszlopait pontosan ilyen pontokba állították, amennyiben a muzsikusok a kőkörök közepén zenélnek.

Az elméletet a Stonehenge-hez kapcsolódó legendák is alátámasztják: mindegyik összekapcsolja a kőköröket a zenével. Az egyik szerint két varázslatos zeneszerszám hangja csalogatott szüzeket a mezőre, ahol azok elkezdtek táncolni, majd a zene hatására kővé váltak.

 

Waller szerint az ős- és ókori építményekre általában elmondható, hogy speciális akusztikus jellemzőkkel bírtak. Valószínűsíthető tehát, hogy a régmúlt embere az építkezés során figyelt az épület leendő akusztikai jellegzetességeire is.

 

Nem valószínű, hogy ez az elmélet megoldja Stonehenge rejtélyét, de legalább felhívja a figyelmet az archeológián belül az akusztika fontosságára.

 

Forrás: livescience.com

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr464124016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solymosgyu 2012.02.18. 13:55:53

ez nem lefutott téma?

zsoltix 2012.02.18. 17:06:00

Jóhogy, olyan pogó ment ott, hogy kő kövön nem maradt. Ja, de.

Sicc 2012.02.18. 17:55:16

Ez egy érdekes felvetés. Bár magm még nem jártam ezen a helyen, de el tudom fogadni ezt az elméletet. A szabad természeti helyek csodálatos akusztikai környezetel bírnak. barátaimmal korábban énekeltünk akapellát lépcsőházakban, barlangokban, ligetekben. Simán belefér az, hogy kősziklákat használnak rezonátorként a zenészek. Nyilván meg kell nézni, hogy milyen hullámhosszon működik ez a fajta zenei effektus, illetve, hogy a térben még mozognak is a zenészek, akkor az mennyire befolyásolja a hatást a külső szemlélő / hallgató számára.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.02.18. 19:30:29

Szerintem egyszeru kotombok amikbe mindenfele holdkorosok minden baromsagot belekepzelnek.
süti beállítások módosítása