Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Csillagközi tranzakció: üstökösök adás-vétele

2012.03.01. 06:00 :: Regulus

Csillagászok szerint a Naprendszerben található trilliónyi üstökös legalább öt százaléka más naprendszerekben alakult ki.

 

Néhány amerikai csillagász kíváncsi volt, hogy az Oort-felhőben lézengő üstökösök közül mennyi olyan van, amelyik esetlegesen másik naprendszerből származik. Készítettek erre egy számítógépes szimulációt, az eredmény pedig felülmúlta a várakozásukat.

 

Az Oort-felhő a Naptól nagyjából 50000-100000 csillagászati egységre – egy csillagászati egység 150 mililó km - elterülő gömbhéj, amelyet a Naprendszer üstökösei alkotnak. Ha a Nap a Tejútrendszer tömegközéppontja körüli keringése során eléggé megközelít egy másik csillagot, lehetséges, hogy üstökös átadás-átvétel jön létre. A tudósok szerint nagyjából 1-2 millió évenként kerül olyan közel két csillag egymáshoz, hogy létrejöjjön ilyen tranzakció. Ezek szerint a Nap eddigi élete során mintegy 10000-50000-szer történhetett ez meg.

Ez az elmélet magyarázatot adhat az üstökösök nagy számára is: jelenleg úgy néz ki, az Oort-felhőben több üstökös van, mint amennyit a Naprendszer keletkezésére vonatkozó elméletek jósolnak. Vannak az elméletnek gyenge pontjai is: nem tudjuk, hogy a többi naprendszerben kialakult-e az Oort-felhőhöz hasonlatos üstökös-felhő – persze nincs okunk feltételezni, hogy csak nálunk van ilyen. Emellett nem az elmélet alátámasztása is meglehetősen nehéz feladat: a legegyszerűbb az lenne, ha az üstökösök kémiai összetételét vizsgálnánk, ezt azonban eléggé nehéz megtenni.

 

Forrás: space.com

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr864225014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása