Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A sötét anyag, aminek nem szabadna léteznie

2012.03.05. 15:37 :: Regulus

A legújabb megfigyelések megerősítették: olyan,  sötét anyagból álló csomót találtak a csillagászok, ami a jelenlegi elméletek szerint nem is létezhetne.

 

Mit is tudunk a sötét anyagról? Nem sokat. A normál anyaggal nem lép kölcsönhatásba, csak a gravitációja folytán. Számítások szerint az Univerzum anyagának 94-96%-át a sötét anyag teszi ki. Közvetlenül nem megfigyelhető, eloszlására csak a gravitációs lencsézés alapján tudunk következtetni. A mostanság népszerű elméletek szerint a legtöbb galaxis rendelkezik egy sötét anyagból álló halóval, ami annyira kötődik a galaxishoz, hogy még galaxis-ütközések után is megmarad. A legújabb megfigyelések ezt az állítást cáfolják.

A tudósok értetlenül állnak a dolog előtt. Először 2007-ben észlelték ezt az egyedülálló sötét anyag csomót, rögtön fel is keltette a csillagászok figyelmét. Persze nem akartak hinni a szemüknek, főleg, mert földi műszerekkel észlelték a jelenséget. Azóta egy másik földi teleszkóppal is megerősítették a megfigyelést, illetve a legutóbbi vizsgálatokat már a Hubble-lel végezték. Ezek után már biztosra vehető, hogy az Abell 520 nevű galaxishalmazban történő galaxis-ütközések során a sötét anyag valahogy levált a galaxisokról.

 

És hogy mit is jelent ez? Nem tudjuk. A csillagászok sem tudják. Annyi viszont leszűrhető az esetből, hogy a sötét anyag az eddig gondoltnál jóval bonyolultabb kapcsolatban áll a normál anyaggal.

 

Forrás: space.com

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr814290679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása