Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Hatékony hibák a kvantumszámítógépekben

2012.03.12. 07:00 :: Regulus

quantum-computing.jpg

Valószínűleg a kvantumszámítógépek megjelenése fogja a következő paradigmaváltást jelenteni a tudományban. Elméletileg sokkal gyorsabban, sokkal bonyolultabb feladatokat lehetne a segítségükkel megoldani a jelenleg felhasznált energia töredékéért. A gyakorlati megvalósítása egy ilyen gépnek viszont rendkívül nehéz.

 

Atomi szinteken a részecskék nem úgy működnek, ahogyan azt a klasszikus fizikai törvények szerint elvárnánk tőlük. A Heisenberg-féle határozatlansági reláció szerint ugyanis lehetetlen egy részecske helyt és sebességét egyazon pillanatban tetszőleges pontossággal megmérni. Konkrét értékek helyett a részecskét egy hullámfüggvénnyel jellemezzük, ami megadja, hogy mekkora valószínűséggel találjuk a részecskét egy adott fizikai állapotban.

 

A kvantumgépekben nullák és egyesek helyett ilyen hullámfüggvények segítségével tároljuk az adatokat. Ennek az a nem elhanyagolható előnye a mostani rendszerrel szemben, hogy folytonos értékeket tárolhatunk diszkrét értékek helyett. A kvantumszámítógépekben az információ alapegysége a kvantumbit: ellentétben a mai számítógépekkel, ahol egy biten vagy nulla, vagy egy értéket adhatunk, a kvantumbiteknek egyszerre lehet nulla és egy az értékük. Az elmúlt években a tudósok azt a módszert keresték, amivel fizikailag is megvalósíthatnák a kvantumbitet.

 

980x300-idohajok.jpg

Az egyik legígéretesebb ilyen kutatás a gyémántok kristályszerkezetének egyik speciális hibájával kapcsolatos. Ebben az esetben a gyémántrácsból hiányzik egy szénatom, a közelben pedig egy nitrogénatom tartózkodik. Ez a konfiguráció speciális hullámfüggvényt eredményez, amit a tudósok szerint hatékonyan lehet manipulálni, így felhasználható lenne a kvantumbit előállítására.

 

Ennek a rendszernek az egyik legnagyobb előnye, hogy szobahőmérsékleten is működik, ellentétben a többi lehetséges jelölttel a kvantumbit szerepére – azok csak viszonylag hidegben, abszolút nulla fok környékén működnek. Másik nagy előny, hogy ez a rácshiba speciális hullámhosszú lézerrel tetszőleges helyen létrehozható a gyémánton belül. Számítógépes szimulációk alapján a kutatók szerint ígéretesnek tűnik ez a kutatási irány.

 

 

Forrás: livescience.com

1 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr764311566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2012.03.13. 15:42:33

És amikor majd elkészül az első ilyen kvantumkütyü, hirtelen kiderül, hogy a halmazperturbáció miatt hajlamos elveszíteni a bevitt adatokat, amik szépen elmosódnak, elzajosodnak az analóg tárolóban. A gép tehát felejteni fog és tévedni, összességében pedig épp oly megbízhatatlan lesz, mint amilyen gyors. :-)
süti beállítások módosítása