Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Vakcinák a hangyák között

2012.04.19. 06:00 :: Regulus

A zsúfolt nagyvárosokhoz hasonlóan a hangyabolyokban is a betegségek kitörése az egyik legnagyobb veszély. Egy új tanulmány szerint a 'városi hangyák' sajátos módszert dolgoztak ki ennek megakadályozására.

 

A természetben sokszor előfordulhat, hogy a bolyba visszatérő hangyák valamilyen – gombás, vagy más úton terjedő – fertőzést szereztek a külvilágban megtett útjuk során, melyet akaratlanul is visszacipelnek társaik közé. Néhány biológus laboratóriumi körülmények között is megvizsgálta, hogyan viselkednek a hangyák hasonló esetben. Az egyik hangyát fluoreszkáló gombával fertőzték meg, majd hagyták, hogy visszatérjen a hangyabolyba.

A többi hangya viselkedése meglepő volt: ahelyett, hogy messziről elkerülték volna fertőzött társukat, körülsereglették és lenyalták róla a gomba nagy részét. Ez több előnnyel is jár: egyrészt, a fertőzött hangya nagyobb eséllyel éli túl a gombatámadást, mivel kevesebb kórokozóval kell felvennie a harcot az immunrendszerének. Másrészt, a gombát nyalogató hangyák szervezetébe is bekerül némi gomba, ami ahhoz kevés, hogy megbetegedjenek, de arra bőségesen elegendő, hogy aktiválja azokat a géneket, amelyek a gombák elleni védekező mechanizmusokért felelősek. Későbbi kísérletek során úgy találták, azok a hangyák, akik gombát nyalogattak, ellenállóbbak lettek a gombás fertőzéssel szemben.

 

A kutatók számítógépes szimulációkkal kimutatták, hogy a nyalogatós viselkedésnek köszönhetően – miközben elpusztul néhány hangya – a kolónia egészének nagyobb esélyt biztosít egy fertőzés túlélésére. Egyébként ez a módszer nagyon hasonló az embereknél használatos vakcinákhoz, amikor is legyengített, vagy halott kórokozókat juttatnak a szervezetbe, ami így immunitást szerezhet ellenük.

 

Forrás: livescience.com

1 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr834363293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pestabácsi 2012.04.19. 10:56:04

Példabeszédek könyve:6:6 Eredj a hangyához, te rest, nézd meg az ő útait, és légy bölcs!

Nincs új a nap alatt!
süti beállítások módosítása