Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Kafka és a Sci-Fi filmek

2012.07.03. 15:49 :: renter

franz_kafka_for_kids_by_markdraws-d3foebv.jpg

A mai napon lenne 129 éves Franz Kafka (1883-1924), a 20.század elejének egyik legkiemelkedőbb irodalmi tehetsége. Szürreális rémlátomásai egész nemzedékek képzeletét ejtették rabul, ezért nem meglepő, hogy munkásságának hatása számos műfajban kimutatható és ez alól a sci-fi sem kivétel. Megkíséreljük  összeállítani azon fantasztikus filmek listáját, amelyeken leginkább kimutatható a Kafkai ihletettség:

Dark City (1998, r.:Alex Proyas)

 

dark_city_ver1.jpg

John Murdoch (Rufus Sewell) álomból ébred, de mégis olyan, mintha tovább álmodna. Olyan bűntett miatt üldözik mindenek felett álló erők, amit nem követett el. A történet helyszínéül szolgáló titokzatos város egyedi látványvilággal és nyomasztó légkörrel látja el a filmet, ami tovább erősíti a kafkai hangulatot. A későbbiekben ugyan mindenre választ kap a néző, és a főszereplő sem jut Joseph K sorsára, de a film eleje akár a Per modern feldogozása is lehetne.

District 9 (2009, r.:Neil Blomkamp)

distric 9.jpg

Egy  idegen faj képviselői, űrhajótörést szenvednek Dél-Afrikában. Harminc évvel később még mindig nem sikerült hazajutniuk és a dél-afrikai kormány embertelen körülmények között tartja őket elkerítve a 9-es zónának nevezett gettóban. Bár a történet nem titkoltan az aparthied ás a faji szegregáció hatásainak allegóriája, a film és Kafka legismertebb novellájának főhősei között sok a párhuzam. Wikus (Sharlto Copley) egyszerű bürokrata, véletlenül magára fröcsköl egy vegyszert, amitől lassan átalakul bogárszerű idegenné. Amellett, hogy megtapasztalhatja milyen az elnyomottak bőrében, az Átváltozás Gregorjához hasonlóan ő sem számíthat többé családjára.

A Légy (1986, r.:David Cronenberg)

fly.jpg

Az ember és a bogár fúziója kétségkívül rémületes gondolat. David Cronenberg, a body-horror műfaj mestere a borzongatás oldaláról közelíti meg a témát. Seth Brundle, a tudós (Jeff Goldblum) DNS-e összekeveredik egy házi légyével egy félresikerült teleportációs kísérlet során. Először nem úgy tűnik, hogy baj lenne belőle, de aztán szép lassan Brundle megkezdi gusztustalan átváltozását valamiféle ember-légy hibriddé. Ezt leginkább környezete, (terhes barátnője) sínyli meg. 

Brazil (1985, r.:Terry Gilliam)

 

brazil4.jpg

Orwell 1984 c. meghatározó regénye mellet kafkai elemekből is jócskán építkezik Terry Gilliam antiutópisztikus klasszikusa. Sam Lowry, (Jonathan Pryce) hivatalnok szürke életéből csak álmai jelentenek menekvést. Ám a szürreálisan bürokratikus világ mégis kérlelhetetlenül magába szippantja. Akárcsak a Per esetében, a filmben is nagy jelentősége van az álmoknak, amik nem is teljesen választhatóak el a rémálomszerű realitástól.

 örök banner.JPG

7 komment

Címkék: film irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr864625459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

filmcomm 2012.07.03. 20:28:58

Érdekes felvetés!
A Brazil feltétlenül ide passzol.
A District 9 nekem nem volt kafkai, inkább semmilyen. A "Moon" inkább, bár ...
A Mátrix alapötlete szerintem tetszene Kafkának, mint létértelmezés!

Flasztimill 2012.07.03. 20:30:09

Amikor "antiutópisztikus"-ról beszélsz, akkor disztópiára gondolsz ugye?

Mister Gumpy 2012.07.04. 03:14:19

A District 9-ban "véletlenül magára fröcsköl egy vegyszert". De jól megnézted és megértetted. Belélegezte az életerőt adó nedű gőzeit!

Zanphagras 2012.07.04. 09:34:32

@Flasztimill: Szerintem nem arra gondol, hanem antiutópiára. :) Ami mást jelent, mint a disztópia.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.07.04. 11:11:41

Dick dolgai is eléggé ide illenek, valszeg nagy hatással volt rá Kafka.

Gukker 2012.07.04. 12:57:17

Azért tegyük hozzá, hogy Cronenberg Legye feldolgozás.
Ez az eredeti (egyébként egyáltalán nem rossz), 1957-es verzió:
www.imdb.com/title/tt0051622/
süti beállítások módosítása