Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

WETA: Hollywood után Bollywood

2010.04.15. 12:00 :: SFblog

Múlt nélkül a jövőben - Ez még Bollywoodtól is sokk

 

A Love story 2050 című filmről futólag már megemlékeztünk, azonban úgy gondolom, nagysága és összetettsége megérdemel még néhány keresetlen modatot.

Felejthetetlen indiai romantikus musical egy kis időutazással, néhány robottal és reinkarnációval megspékelve. Tuti recept. A film Wells Az időgép (The Time Machine) című, nagy sikerű regényének feldolgozása. Tartalmaz minden olyan elemet, amely a bollywood-i filmgyártást a világon az egyik legproduktívabbá teszi: viszonzatlan szerelmet, tönkrement családokat, slágergyanús, ám furcsán ismerősen csengő dallamokat, véget nem érő, a musical műfajához méltóan általában indokolatlan szituációkban kitőrő táncot. A nézőt aljas cselszövők és jóképű hősök fáradhatatlan harca szórakoztatja három órán át.

 

 

Bollywood legnagyobb költségvetésű filmjét (a kritikusok többsége sokallja a kb. 2 milliárd forintnak megfelelő összeget) a Gyűrűk Ura trilógia és a Van Helsing látványvilágáért is felelős Weta Workshop készítette. Nem vicc. A jeleneteket Adelaideban és a szomszédos szigeten, Kangaroo Island-on forgatták. A film hősnőjébe, a kedves és szelíd Sana-ba (Priyanka Chopra) beleszeret az élénk, fiatal és lázadó Karan. (A szerepet Harman Baweja kapta, akinek édesapja Harry Baweja, a rendező!) Úgy tűnik, az ellentétek vonzzák egymást. Azonban kevéssel az esküvő előtt Sana egy tragikus baleset során meghal. Ám az időgép segítségével új lehetőséget kap: a 2050-es csillogó-villogó Mumbai-ban találja magát, ahova Karan-t feltaláló nagybátyja szintén elrepíti, hogy viszontláthassa az akkor popdívaként ismert lányt. Sana nem hisz a szerelemben, mert ebben a világban nem ismert ez a fogalom. Karan azon fáradozik, hogy a magából kifordult, arrogáns, akaratos Sana-t a múltbeli énjére, életére emlékeztesse. Végül egy QT nevű férfi android segítségével (nem, nem Quentin Tarantino, csak majdnem) ismét meghódítja szerelmét, és a romantikus egymásratalálás után az utolsó pillanatban elérik a hazafelé tartó időkapszulát.

A film készítői mindent megtettek azért, hogy utánozhatatlan filmet készítsenek, ami minden bizonnyal sikerült is nekik. A főszerepet játszó Harman színészi- és táncképességei hagynak némi kivetnivalót maguk után, ám ezt a hiányosságot a sokszor nyál-giccs látvány bizonyára feledteti. 

Fúj a szél. Tengerpart. A szakadó esőben Baywatch-szerű lassított mozgással közeledik egymáshoz a pár. Lágyan kíséri lépteiket a James Bond-filmből lopott zene. Priyanka Chopra Alka Yagnik elismert playback-énekesnő hangján válaszol Harman Baweja bársonyos énekére. Az összhatás tökéletes: a néző katarzis-élménnyel távozik az élők sorából.  

 

 

 

Ha még soha nem volt bollywood-i filmélményük, mi adhatna jobb ízelítőt, mint ez a klasszikusok egyvelegéből gyúrt, táncos-zenés sci-fi-musical. Hogy csak egyetlen előnyt említsek: olyan szórakozást nyújt, amiben biztosan mindenki talál magának valamit…

A film például a 2010. május 1-én tekithető meg, a Sci-Fi-London filmfesztiválon.

sci-fi-london.com

 lidus1989

Szólj hozzá!

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr381917791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása