Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Új támadás a könyvek ellen

2010.05.27. 14:34 :: SFblog

Gyakorlatilag az Internet megjelenése és széleskörű elterjedése óta nagy kérdés: a hagyományos könyvek hogy fogják tartani a lépést az elektronikus dokumentumokkal? Az elektronikus könyvek készítői egyre jobb és jobb technikát vonultatnak fel, hogy minél több olvasót átcsábítsanak a „korszerű oldalra”. Íme egy újítás közülük!


Dutton a jövőt az összetett, az olvasás élményét filmekkel és feladványokkal színesítő elektronikus könyvekben látja. Az újítás jogai a szerződés aláírása óta Anthony Zuikert illetik. Már nem elég olvasni, de a teljes történet értéséhez interneten való keresgélés és klipek nézése is szükséges. Az olvasók közösségi portált alakíthatnak ki. Minden egyes fejezet végén különleges kódokat kell feloldani, és filmfelvételekből tudhatjuk meg, hogyan folytatódik a történet. Dutton azt ígéri, hogy nagyon jó lesz és hogy „a számtalan kiegészítő szint a történet gazdagodását fogja szolgálni.”   


Talán az e-könyv miatt fog elveszni a jó, régi könyv varázsa? Az e-könyvek első bevezetését annak idején mind a hagyományos könyv szerelmesei, mind a könyvkereskedők fogukat csikorgatva várták. Az alapszintű technikai hozzáértést követelő e-könyv természetesen elsősorban a fiatalokat vonzza. Több más high-tech újítást a mostanihoz hasonló félelem kísért, általában alaptalanul, mert a várt hatás elmaradt. A hagyományos könyvek nem tűntek el, nem váltak elavulttá. Az olvasóknak elenyésző része választja csak a könyvek elektronikus változatát, amely a könyveladásnak kevesebb mint 1%-át teszi ki! Ugyanez igaz a digitális eszközökre, mint az Amazon Kindle és a Sony Reader. Bár ezek nagyon kényelmesek, kifejezetten utazás közben, de az olvasók többsége még mindig inkább a kézzelfogható, jó illatú, az otthoni karosszék meghitt hangulatát idéző könyvet választja, amelyet semmi más nem helyettesíthet.


Nem, a hagyományos könyv nem halt meg, csak mozog egy kicsit, hogy az újításoknak is helyet csináljon maga mellett a polcon.

examiner.com

10 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr222035558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TroppauerHümér 2010.05.27. 18:37:17

Vajon hány e-könyvet olvasnak illegálisan?

Goompah 2010.05.27. 19:15:18

Én ezt nem merném könyvnek nevezni, még e-könyvnek sem. Mi különbözteti meg egy olyan weblaptól, amelynek főoldalát lementették egy e-olvasóra?

Egy könyv (hagyományos vagy e-) csúnya angol szóval élve self-contained. Ez viszont a hivatkozott linkek megszűntével - mert ezek a linkek nem fognak évtizedekig vagy tovább fennmaradni - gyakorlatilag élvezhetetlen csontvázzá válik.

Lődörgő Hollandi 2010.05.27. 19:22:28

Kivancsi lennek, hogyan olvassa ezt valaki mondjuk egy repulouton? En pl. rendkivul ideges lennek, ha a nyaralasom alatt naponta tobbszor Internet kavezokat kellene keresnem, hogy elolvashassak egy konyvet!

Ridita 2010.05.27. 19:26:11

A e-könyveké a jövő, sőt már a jelen is. Én régen havonta 3-4 könyvet vettem, most már évente veszek ugyanennyit. Amit netről le tudok tölteni, arra nem költök pénzt. Közösségi oldalakon sok lelkes olvasóval találkozom, akik igyekeznek ingyen hozzájutni a könyvekhez. Az ember azon spórol, amin tud.
Nagyon várom, hogy elérhető áron, könnyen használható e-book readert lehessen kapni Magyarországon is, de addig is PC-n olvasom a könyveket.
Ez az új kezdeményezés érdekes, de szerintem inkább egy műfaj, mint a websorozat, nem fogja kiszorítani a hagyományos történetmesélést.

Dirk (Könyvtáros) · http://k-ter.blog.hu/ 2010.05.27. 20:11:42

Nem kifejezetten új az ötlet, és én sem nevezném ezt könyvnek, inkább interaktív kalandnak. (Majestic, valaki? Volt több ilyen játék is.)

A nyomtatott könyv a belátható jövőben nem fog eltűnni, de az e-book (a "szimpla", nem az ilyen interaktív) meg fogja szorongatni a piacot. A nagy kérdés persze a warez hatása a kiadásra. Szoftver esetében az online funkciók miatt korlátozott a kalózmásolatok értéke, ez e-könyv esetében csak brutális (és lényegében megvalósíthatatlan) DRM esetében, a felhasználói feltöltés letiltásával lenne elérhető. Nyilván valami más út kell.

Én a nyomtatott könyv nagy rajongója vagyok, de lassan kezdek kifogyni a polcolható falakból, és ezzel együtt elkezdem értékelni az e-könyveket is.

Goompah 2010.05.27. 20:34:42

@Dirk (Könyvtáros): Azzal sem. Ami megjelenik a képernyőn, az ha másképp nem, screenshottal lementhető és OCR-ezhető. Olyan formátumot meg eleve nem szabad vásárolni, amely csak e-olvasón nyitható meg. A kiadók persze próbálkozhatnak, de az eredmény kb. olyan lesz, mintamit már láthattunk a zene- és filmipar esetében.

Dr. No 2010.05.27. 20:49:20

A nyomtatott könyv sok hátránya mellett legnagyobb előnye, hogy a használatához szükséges összes erőforrás a fény, a szemed és az agyad. Ehhez képest tíz év múlva is előveheted, nem avult el az op-rendszere és olvasható a hordozója.

Dirk (Könyvtáros) · http://k-ter.blog.hu/ 2010.05.27. 20:49:40

@Goompah: Persze, megfelelő technikával és ráfordított idővel minden digizhető/másolható és nyilván a nyílt, hordozható formátumok szolgálják az olvasók érdekeit. Csak az a kérdés, hogy a hosszú távon érdekelt kiadók, vagy lassan inkább aggregátorok/szolgáltatók hogy fognak alkalmazkodni. Minden papírkonzervativizmusom ellenére tényleg kíváncsi vagyok, mert ez nagyobb átállás lesz a szereplők számára, mint a zeneiparnak az mp3.

Croow 2010.05.27. 20:52:46

Szomorú lennék, ha eltűnnének a könyvek, és az e-könyvek terjednének el. Mert ha így lesz, vagy senki nem fog olvasni, vagy mindenki szemüveges lesz, a sok monitor bámulástól..

Goompah 2010.05.27. 22:47:44

@Dirk (Könyvtáros): Az látható, hogy a fogyasztó bezárása egy rendszerbe idővel visszaüt, ez jól látható a zene- és filmipar példáján, de az ájfón jailbreakelése is valahol erről szól. Még az elnevezés is találó, jail=börtön, break=kitör, megszökik. (Mellesleg az Apple-féle bootcamp elnevezés sem minden célzás nélküli...) A net tele van feltört vagy amatőr gyártású e-könyvekkel és ez a folyamat nem állítható meg.

Croow: Hallottál már e-papírról?
süti beállítások módosítása