Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Dennis Hopper elképesztő (és elképsztően pocsék) sci-fi szerepei

2010.06.01. 11:41 :: SFblog

Dennis Hopper, Hollywood egyik nagy öregje május 29-én, prosztatarákban hunyt el. A legtöbben valószínűleg a Féktelenül őrült merénylőjeként, a Kék bársony félelmetes főgonoszaként, az Apokalipszis most-beli szerepéért vagy a hetvenes évek leghíresebb szabad életet hirdető filmjének, a Szelíd motorosoknak a főszereplőjeként (és rendezőjeként) fognak rá emlékezni. És persze a Tiszta Románcban elsütött zseniális monológjáért.

Dennis Hopper Koopa királyként a Super Mario Bros.-ban


Ám negyvenhat évnyi színészi pályafutásának termésében mindenki találhat magának kedvére valót. Szerepelt poszt-apokaliptikus filmben, videojáték-adaptációban, sőt, zombikkal is parolázott.

Hopper legismertebb sci-fi filmje egyértelműen a Waterworld. Természetesen a főgonosz szerepét kapta: ő volt a „füstölők” kopasz, szemkötős vezére, aki jet-skivel közlekedő alattvalóival üldöztette Kevin Costnert, Jeanne Tripplehornt és Tina Majorinot. És ahogy az a hasonló karaktereknél lenni szokott, először megígérte, hogy senkit sem öl meg, majd a verőlegényeire bízta az ilyesféle piszkos munkákat.

A 24 első évadjában játszott szerepe szintén emlékezetes: Victor Drazen volt az első ördögi elme, akit az a kegy ért, hogy Jack Bauer ordibált vele, majd kivallatta. Ahhoz képest, hogy a sorozat akkor fiatal volt, számos A-listás színészt szerződtettek le, akik mind sokat tettek azért, hogy a széria egyre nagyobb lépéseket tegyen a hihető SF/akció-zsáner irányába. Na és persze Hoppert olyanok követték az aktuális főgenya szerepében, mint James Cromwell (Star Trek VIII) és Powers Boothe (Sin City)!

A Texasi láncfűrészes mészárlás 2-ben a filmtörténet egyik legendás szörnyetegével akasztotta össze a bajuszt. Lefty Enright hadnagy szerepében eredt Bőrpofa és emberevő családja nyomába, végül magával Bőrpofával vívott láncfűrész-párbajt. Nem áruljuk el, ki nyert: a Hopper vs. Bőrpofa meccset mindenkinek a saját szemével kell látnia.

Sajnos George A. Romero zombi-sorozatának negyedik filmjében a Holtak földjében meglehetősen keveset találkozott a lényekkel. A túlélők városának vezéreként elsősorban a megmaradt emberek gazdagabbjának érdekeit védte, míg a szegények az utcákon bujkáltak a zombik elől. Ahogy az lenni szokott, ez a Romero-film is a társadalom visszásságairól szólt. Na meg a húsevő élőholtakról. Hopper pedig újfent emlékezetes gonoszt játszhatott.

  A Waterworld főgonoszaként


Az elhunyt SF-karrierjének (talán) legkevésbé sikerült alkotása a Super Mario Bros. nevű kultikus videojáték azonos című filmadaptációja. Ebben (nem túl meglepő módon) ismét a negatív hős szerepét kapta. Bár a játék filmvászonra ültetése elsőre jól hangzik – főleg, ha Hopper játssza Koopa királyt -, de a film a legkevésbé sem hasonlított a játékra, és színészünket sem maszkírozták óriásteknősnek. Hopper mellett Bob Hoskins és John Leguizamo karrierjének is fekete pontja ez a mozi. (én se veszem elő túl gyakran a DVD-t, bár Uwe Boll filmjeihez képest még nézhető alkotás, és Lance Henriksen is kameózik benne)

Ezek mellett még számos fantasztikus film található a filmográfiájában, többek között A Holló-sorozat negyedik (vagy ötödik?) darabja, vagy az Űrkamionosok című 1996-os darab, ami sokak szerint teljes mértékben szándékosan lett annyira rossz. De ott volt még az 1985-ös My Science Project, amelyben egy szeméttelepen talált világító gömb veszélyezteti az emberiséget, vagy Az Aranygyapjú legendája 2000-es tévéváltozata is.

Egyszóval Hopper talán eltávozott, de megszámlálhatatlan emlékezetes és fura figurát keltett életre az évek során – és ezek közül rengeteg marad sokáig emlékezetes. Nyugodjon békében!

 scifi-wire

locutus
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr542047445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása