Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

James Cameron fogja megállítani az olajszivárgást?

2010.06.02. 11:14 :: SFblog

James Cameronról mindenki tudja, hogy már két giga kasszasiker fűződik a nevéhez, de új információ lehet, hogy jártas a mélytengeri búvárkodásban is, ennek köszönhetően már készített olyan felszereléseket, amik csak víz alatt használhatók. Ezért is kérte fel a z amerikai kormány, hogy tanácsaival segítse a BP munkáját az olajszivárgás megállításában a Mexikói-öbölben.

 

  
Cameron már többször tárgyalt tudósokkal, mérnökökkel és kutatókkal, de ötleteikről még nincs hír. Az e hét keddi gyűlésen Cameron mellett (többek között) részt vett a Környezetvédelmi Hivatal, a Nemzeti Óceán- és Atmoszféra Kabinet és az Energiaügyi Osztály – írta a Reuters.
      A találkozó során több mint húsz szakember tárgyalt és próbált ötletelni arról, hogyan is lehetne meggátolni az olajszivárgást, illetve, hogyan lehet az olaj káros hatásait csökkenteni az öblön belül. Cameron egy már szerzett tapasztalatokat A mélység titka című film forgatásakor. Ez ugyebár – többek között – egy víz alatti olajkfúró állomásról szólt, aminek az volt a feladata, hogy a kormány parancsára megakadályozzon egy nukleáris katasztrófát. Érdekesség, hogy az olajcég, ami a filmben a tulajdonos volt, szintén BP rövidítésű…Benthic Petroleum.

scifiwire.com
 

20 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr402050308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balazsman 2010.06.03. 09:38:26

az isten szerelmére - nehogymá' Cameron legyen az egyetlen, akihez fordulni lehet a mélytengerei búvárkodás témakörében, 20 és 10 évvel ezelőtt készült filmekre hivatkozva...
egy szuperhatalom kormányáról és (hadi)technikai hátteréről beszélünk, valamint a legnagyobb pénzeket megforgató iparágról, szóval azt hiszem egy beképzelt filmesen kívül is van elég labor, intézet és mérnök, aki segíteni tud a kérdésben.

valahol egy PR-os jó lehetőséget látott ebben a katasztrófában, hogy ismét bedobja a főnöke nevét a köztudatba (hiszen már egy hete senki nem beszélt róla...)

papugaja 2010.06.03. 09:41:29

"aminek az volt a feladata, hogy a kormány parancsára megakadályozzon egy nukleáris katasztrófát."

Meg kéne inkább nézni, nem hülyeségeket fordítani...

Lefetyke 2010.06.03. 09:58:45

@balazsman: Nyugodj meg, nem James Cameron az egyedüli ember. A napokban olvashattunk egy cikket arról, hogy Kevin Costnernek is van egy nagyon hatékony víztisztító berendezése, ami 98%-ban megtisztítja az olajszennyezett vizet.
Vicc lenne? Nem. Costner a Waterworld forgatása során találkozott azokkal a fejlesztőkkel, akik ezzel foglalkoztak, és kifejezetten környezetvédelmi célokból támogatta a projektet. A Waterworld óta ugye eltelt kb. tizenöt év, és most a projekt nagyon komoly segítséget jelenthet.

Úgy gondolom, lehet hitetlenkedni és gúnyolódni, de a valóság az, hogy sztárszínészeknek, rendezőknek, producereknek stb. rengeteg a pénzük, nem ritkán sokkal több, mint amennyit egy amerikai tudóscsoport a kutatására kap. Ha az illető ezt nem Las Vegasban veri el, vagy rehabokon, vagy hülye szekták pénzelésére, akkor ezt szerintem becsüljük meg.
Respect Cameron, Costner!

f74 2010.06.03. 10:10:35

Azért nem csak a Mélység Titka volt. A Titanic víz alatti forgatásához is fejlesztettek ezt-azt, arról nem is beszélve, hogy Cameron és kutató csapata találta meg a Bismarckot.

Netuddki. 2010.06.03. 10:10:49

Mondjuk inkább azt, hogy rengeteg feleslegesen elkölthető pénzük van. Amit éppen jótékony célra is el lehet(ne) költeni.
Érteni ugyanúgy nem értenek hozzá, mint a BP-nél. Csak esetleg több szakembert fel lehet bérelni a probléma megoldására.
Ennyi erővel Bruce Willist is felbérelhetnék. XD

Ez is egy intő jel, hogy a tudományunk hol is jár valójában. Amikor probléma van akkor lófszt sem érnek az EDDIGI ismereteink.

KopaszMercis 2010.06.03. 10:15:13

"That'll give you an idea how much shit they have on the shelf"

-George Carlin

avus · http://avus.blog.hu 2010.06.03. 10:22:19

Chuck Norrist még nem hívták? :)

lbelafi 2010.06.03. 10:33:47

Az igazság az, hogy James Cameron a Titanic forgatása után évekre eltűnt a nagyszabású mozik közeléből, tehát az átlag néző szeme elől. De ezalatt az idő alatt készített sok mélytengerben játszódó kisfilmet (folytatva a Titanicban látható irányvonalat) 3D technikával (IMAXban látható), így valószínűleg gyakorlatban legalább annyit, ha nem többet tud a témáról, mint legtöbb mélytengeri kutató.
(Az Avatárban található lények többségéhez, mélytengeri állatok adták az ötletet Cameronnak)

Donorbusz 2010.06.03. 10:41:09

Jajjjj, de szép is ez... :-) Ennél csak a hiszékenység szebb: már rég megvan a módszer, de mivel a katasztrófa emeli az olajárat, sem a kormánynak, sem az olajtársaságnak nem érdeke bedugni a lyukat.

JohnHenry 2010.06.03. 10:43:02

egyrészt unalmas - főleg mert én nem szeretem Cameront -, hogy az Avatar óta a csapból is Cameron folyik, másrészt tény, hogy az amerikai kormány rendszeresen kér tanácsokat Hollywoodból, merthogy az ottani forgatókönyvíróknak és rendezőknek több fantáziájuk van és több ötlettel állnak elő, mint a Fehér Frász és a Pentagon szakértői.

JohnHenry 2010.06.03. 10:46:06

@Donorbusz: ez is egy lehetőség.
mindenesetre érdekes, hogy a kormány a BP felé - tudtommal - még nem közölt több milliárdos kártérítési igényt, márpedig kár az van. meg olajipari lobbi is.

borisz 2010.06.03. 10:51:14

egész egyszerűen arról van szó, hogy ezek a kutatások (legalábbis jó részük) nem léteznének ezek nélkül az emberek nélkül. nyilván az olajcégek ilyenre nem költenek, a tengerek kutatása meg még mindig alig dotált például az űrkutatáshoz képest.

JohnHenry 2010.06.03. 10:53:45

@Lefetyke: huszonvalahány éve a magyar tv Felkínálom c. műsorában bemutattak egy magyar találmányt, valamilyen adalékanyag volt, ami vízbe kerülve az ott levő olajat megköti és -szó szerint- szilárd halmazállapotúvá alakítja, amit aztán könnyen el lehet távolítani a vízből. azóta se hallottam róla.

Kivancsi 2010.06.03. 10:55:32

Nem ertem mit szarakodanak az amcsik ezzel a kis olajfolyassal??

BP.. neheziszap, meg gumidarabok es golflabdak stb.. Nevetseges :):)

Ruszkik megmontak!! Atomot neki!!
Azt csok... mar reg rendezodott volna a dolog
:):):)

Krinyo 2010.06.03. 11:22:35

A BP meg akarta menteni a kutat, ezert bohockodtak eddig. A kormany meg asszisztalt ehhez. Ahelyett, hogy berobbantottak volna mar reges reg...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.06.03. 11:32:27

@borisz: Nem pont egy kút kieséséről van itt szó, hanem világméretű katasztrófáról, amit lehet lobogtatni a címlapokon, és lehet sápogni, hogy ez miatt az olajár...
Amúgy megjegyzem, hogy magyarországon a kóolajár esésére és a forint erősödésre is áremeléssel bírt reagálni a MOL.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.06.03. 11:33:51

@Kivancsi: Valahova el kell tüntetni a hulladékot. Az elhárításra bármi bevethető ugye, mert vészhelyzet... Ja, nem használt? Nem baj, megszabadultunk egy csomó autógumitól...
süti beállítások módosítása