Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A legnagyobb tűzijáték - atomkísérlet az űrben

2010.07.05. 11:35 :: SFblog

Az Egyesült Államok tegnap ünnepelte függetlenségének 224. évfordulóját. A tüzijáték már kezdettől fontos kelléke volt ennek az ünnepélynek, s valószínűleg nincs olyan égi fénykavalkád, ami monumentalitásban felvehetné a versenyt 1962 július 9-ének éjszakájával, ám talán üdvösebb lenne ezt a „rekordot” megdöntetlenül hagynunk a jövőben. Ekkor ugyanis nem puskaporral töltött rakétákat robbantottak fel pár emelet magasságban, hanem egy 1,44 megatonnás hidrogénbombát több mint 400 kilométerrel a Csendes-óceán felett.

[Interactive: ]

 

A felvételek egy része nagyon sokáig titkosítva volt, civilként Peter Kuran, a Visual Concept Entertainment munkatársa volt az első, aki hozzáférhetett az archívumokhoz, amikor is anyagot gyűjtött a "Bombák az űrben" (Nukes in Space) című dokumentumfilmjéhez.

De mégis ki akart volna szánt szándékkal hidrogénbombát küldeni az űrbe? Erre a kérdésre James Fleming, a Colby College történésze adott választ.

„Minden 1958 május elsejével kezdődött, amikor James Van Allen, űrfizikus, a Washingtoni Nemzeti Akadémia előtt állva bejelentette, hogy valami merőben új felfedezést tettek bolygónkat illetően.” Van Allen írta le elsőként a Földet körülvevő, nagyenergiájú részecskékből álló „öveket”, amiket a Föld elektromágneses mezője tart a helyükön. Ezeket ma már Van Allen sugárzási öv néven ismerjük, ám itt jön a meglepetés: miközben Van Allen iratait tanulmányozta az Iowai Egyetemen, Fleming felfedezte, hogy Van Allen rögtön a bejelentés napján megállapodott az amerikai hadsereggel, hogy részt vesz abban a projektben, amely során atombombákat lőnének a magnetoszférába, hogy megállapítsák, képesek-e azt szétszakítani".

 

A terv szerint több száz kilométer magasságba, jóval az atmoszféra fölé rakétákat küldtek, majd itt működésbe hozták a nukleáris tölteteket, hogy lássák a) vajon a bomba sugárzása képes-e befolyásolni a látási viszonyokat (érzékelhetőek maradnának-e a bejövő szovjet rakéták); b) kárt tud-e tenni a robbanás más objektumokban ilyen környezeti feltételek mellett; c) a Van Allen övek képesek-e közvetíteni a robbanás energiáját földi célpontok felé (Moszkvába például); d) képes-e egy emberkéz-alkotta eszköz megváltoztatni az övek formáját.

A javaslat tudományos alapja nem tisztázott. Fleming jelenleg arra próbál rájönni, hogy Van Allennek volt-e egyáltalán bármiféle teoretikus oka arra, hogy azt feltételezze, a hadsereg képes lesz a Van Allen öveket más nemzetek megtámadására használni. Úgy véli, hogy a hidegháború legnyomasztóbb időszakában valószínűleg az is elég érvnek bizonyult, hogy „ha mi nem lépünk, akkor az oroszok megteszik helyettünk”. S valóban, a Szovjetunió szintén végzett atom- és hidrogénbombateszteket az űrben. A történész úgy fogalmazott, hogy a tudomány történetében ez volt első általa felfedezett alkalom, amikor az emberiség valami új felfedezése után rögtön úgy döntött, hogy megkísérli felrobbantani azt.

Az amerikaiak 1958-ban hajtották végre az első nukleáris kísérletet a Föld atmoszférája fölött. Az atombombák magnetoszférára gyakorolt hatása elhanyagolható volt, az 1962 július 9-én felbocsátott, „Starfish Prime” kódnevű hidrogénbomba viszont szó szerint egy mesterséges Van Allen-nyúlvány létrejöttét okozta, ami Hawaii-tól Új-Zélandig beragyogta a Csendes-óceán feletti égboltot.

A honolului újságok címlapon jelentették be az eseményt: „Ma este káprázatos nukleáris robbanás várható – a látási viszonyok kiválóak” – Honolulu Advertiser. A helybéli szállodák „Szivárványbomba-partikat” tartottak a tetőkön, s verandákon. Amikor a kisülés elérte a felszínt, az emberek rövid eszméletvesztésekről és elektromos üzemzavarokról számoltak be, például az elektromos garázsajtók maguktól nyíltak ki, csukódtak be. Ám az igazi látványosság természetesen az égen volt látható.

A szemtanúk beszámolóit meghallgathatjuk ezen a linken, csak indítsuk el az oldal tetején látható lejátszót (a cikk címe alatt). Te is örömmel vegyes bámulattal várnád és néznéd a házad feletti nukleáris robbantást? Mi nem annyira.

npr.org
 

22 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr772130503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaszfej 2010.07.06. 09:32:01

Mi történik akkor, ha egy 50 megatonnás hidrogénbombát felrobbantunk egy 20 köbméteres, igen vastag falú, teljesen zárt, mondjuk titángömbben úgy, hogy az ne szakadjon szét?

reader613 2010.07.06. 10:02:30

@phaszfej: mint amikor a megállíthatatlan gyorsvonat nekimegy a ledönthetetlen falnak.

Gera 2010.07.06. 10:02:41

"Te is örömmel vegyes bámulattal várnád és néznéd a házad feletti nukleáris robbantást?"

Én egy légköri kísérletet is szívesen megnéznék :)

Bárzongorista · http://www.pecsibalazs.hu 2010.07.06. 10:18:27

@reader613:

vagy amikor a mindent feloldó folyadékot beleteszed egy mindennek ellenálló edénybe.

Metal_Storm 2010.07.06. 10:20:37

@phaszfej: jelenlegi tudásunk szerint nincs olyan anyag, ami egy fissziós-fúziós termonukleáris fegyvernek ellenállna ebben a léptékben. A legnagyobb probléma, hogy annyi energia szabadul fel, ami mindent elpárologtat.

Skunkworks 2010.07.06. 10:31:32

Ugyan kérem, az imperialisták meg sem közelítik az elvtársakat.
www.youtube.com/watch?v=H9AMtUeyDP0

Egyébként van a Youtube-on egy majdnem 50 részes film a régi atomkísérletekről az amiknál. Ezek mennyi pénzt elkúrtak ezekre...

BGYCS 2010.07.06. 10:38:39

Mindegy hogy titán vagy ólom vagy papirgömb. Mindegy hogy 20 vagy 40 köbméter. Semmi nem marad belőle, csak elemi részecskék, atomok vagy annál kisebb részek....

Almaspite 2010.07.06. 10:50:21

Rohadjak meg papírzsákban, de egy ilyen már volt a Csúcsfejek c. filmben is! Dan Aykroyd csinált egy ilyen tüzijátékot a rögbistadionban! Fellőtt egy kis röppentyűt, ami gyönyörű termonukleáris robbanással ragyogta be az éjszakai eget!

phaszfej 2010.07.06. 11:00:39

@Metal_Storm: és ha 15 000 kilométer vastag az a gömb? beindul a titánfúzió?

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2010.07.06. 11:11:49

elegem van az emberiségből, az összes hadikiadást fordítsuk fogamzásgátlásra.

röntgenszeműlány 2010.07.06. 12:28:24

@Nick_: Nem mindegy, melyikre fordítjuk? A cél ugyanaz.

raszt@ · http://stoppolas.blog.hu/ 2010.07.06. 13:29:01

Hát én eddig is tudtam, hogy az amcsik nem normálisak...

mr nemo 2010.07.07. 21:51:15

Ennél sokkal durvább atomkísérletek is voltak a hidegháború alatt. Oké, látványban ez csillagos ötös :-), de a hatása még a középmezőnyhöz is épp elegendő.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.07.08. 08:38:19

Azért a cár-bomba még úgy is nagyobbat villant, hogy a 3. fázist szándékosan szabotálták a mérnökök.

mr nemo 2010.07.08. 17:45:32

@GeoThrasher:
A légköri robbantások, amikbe beleküldték a saját repülőiket, a tengeri robbantások, amiket a flottakötelékek közelében hajtottak végre, illetve azok a szárazföldiek, amikor a saját gyalogos ezredeiket küldték ki villanást nézni. Persze utána nyomon követték hogyan alakul a katonáik kedves egészsége...

GeoThrasher 2010.07.09. 00:28:53

@mr nemo:
Az baráti...
Csak a szovjetek, vagy a többiek is csináltak ilyen huncutságokat? :)

mr nemo 2010.07.09. 16:41:21

Félreértettél :-) Amiket leírtam azok az USA által hivatalosan elismert atomkísérletek során történtek.
A Szovjet oldal mélyen kussban van ez ügyben.
süti beállítások módosítása