Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Robotrepülőzés, rakéták és magyar űrhajós az Űrtáborban

2010.07.07. 13:58 :: SFblog

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) 2010-ben is megrendezi nyári Űrtáborát. A vendéglátó ezúttal Gyomaendrőd városa. Az egy hétig tartó, július 4–10. között zajló tábor javában folyik, a tegnapi nap két fő eseménye Farkas Bertalan látogatása, valamint egy robot-repülő bemutatkozása volt. A résztvevő mintegy 40 középiskolás diák ezen kívül is számos izgalmas és érdekes program, előadás, vetélkedő részese lehet. Bővíthetik az űrtevékenységgel, az űrkutatás változatos alkalmazásaival kapcsolatos ismereteiket. Személyesen találkozhatnak magyar űrkutatókkal, első kézből ismerkedhetnek meg munkájukkal. 


A vasárnap kezdődött tábor egyik fénypontjaként a résztvevők július 6-án délután a Körös partján testközelből nézhették meg egy igazi robotrepülő felszállását és irányítását. Ez volt az első alkalom Magyarországon, hogy a polgári szféra testközelből és interaktív módon, működés közben tanulmányozhatta egy robotrepülőgép működését. A Körös partján felszálló repülőgép mintegy 20 percig tartózkodott a levegőben, eközben nagyfelbontású képeket készített, amelyek azonnal megjelentek a földi vezérlőállomáson, illetve digitálisan rögzítették is a felvételeket. A robotrepülőgépet akár kézzel, akár előre beprogramozott módon lehet irányítani.
 
Ezzel párhuzamosan egy kihelyezett indítóállomásról a diákok a magasba indíthatták saját készítésű vízirakétáikat.
 
A tábor keddi napjának programján (így a robotrepülőzésen is) részt vett Farkas Bertalan, aki aznap délután a táborlakókkal hosszasan beszélgetett a 30 évvel ezelőtti űrrepüléséről.
 
A MANT 2010-es nyári űrtáborának helyszíne a gyomaendrődi Kner Imre Gimnázium és Szak-középiskola. A hét hátralevő részében folytatódnak a változatos programok: előadások csillagászatról, műholdas navigációról, műholdfelvételekről; rádióamatőr kapcsolatok; egész napos közös kirándulás Szarvason; csapatvetélkedő. A résztvevők megmaradó szabadidejüket sportolással, strandolással is töltik.
 
A programok nyitottak a sajtó képviselői számára. Kérjük, hogy ha szívesen meglátogatnák az Űrtábort, előzetesen egyeztessenek Bacsárdi Lászlóval a 30/266-6845-ös számon.
 
Az űrtáborral kapcsolatos részletes információ itt. 

Szólj hozzá!

Címkék: program

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr92135960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása