Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Űrruha-bemutató New Yorkban

2010.07.20. 12:24 :: SFblog

Múlt hét pénteken Manhattanben két szkafanderek tervezésére szakosodott designer fiatal művészek és technikai kütyük rajongói előtt leplezte le az első magántervezésű űrruhát.

A különös darabot viselő modell válogatott pózokkal szórakoztatta a tömeget az Eyebeam Művészeti és Technológiai Központban. Ahogyan azt a mellékelt képen is láthatjuk, az élénksárga nyomásbiztos kezeslábas felső részére korai sci-fi filmeket idéző búra került, a kollekciót pedig egy jobbkezes és egy fekete balkezes kesztyű egészíti ki.

A kék kesztyűt a moszkvai Nyikolaj Mojsziv tervezte, ami elsőrangú hajlékonyságot biztosít kézközépcsontok számára, míg a feketét egyetlen réteg uretánból készítette a brooklyni Ted Southern, s praktikusan egyáltalán nem nehezíti az ujjak mozgását.

„Terveink szerint a jövőben egyesítenénk a két réteget, amivel így egy alacsony nyomatékú, s egyrétegű többujjas kesztyűt kapnánk. Meg tudjuk csinálni” – jelentette be az egybegyűlt tömegnek.

Mojsziv és Southern először a NASA pályázata során dolgoztak együtt, ahol is egy korábbi szkafander-kesztyűvel már megnyerték a második helyezetteknek járó 200 000 dollárt. Ma már közös vállalkozást vezetnek Final Frontier Design néven, s komplett, működőképes űrruhák tervezésének szentelik az idejüket.

A pénteki rendezvény látogatói maguk is kipróbálhatták az új kesztyű rugalmasságát – egy kimondottan erre a célra kialakított átlátszó vákuumdobozokban kísérletezhettek egy-egy Rubik kocka kirakásával. Az egyik résztvevő azzal viccelődött, hogy így talán még könnyebb dolga volt, mint a kesztyűk nélkül.

A space.com már korábban összeállított egy ismeretterjesztő grafikát a szkafanderek  zanzásított történetéről.


 

msnbc és space.com

2 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr132163411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása