Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Így készült a Szárnyas fejvadász nyitójelenete

2010.09.12. 09:00 :: GalBob

Douglas Trumbull, a speciális effektek nagymestere nem kisebb címek elkészítésénél működött közre, mint a 2001: Űrodüsszeia, Harmadik típusú találkozások és a Szárnyas fejvadász. Utóbbi kapcsán három részes videó-sorozat keretében számol be a különböző műhelytitkokról. Az első videó a bennfentesek által csupán „Hádész-tájképnek” nevezett nyitójelenetre koncentrál.

Douglas Trumbull és Entertainment Effects Group név alatt futó csapata több ezer maratásos eljárással készített miniatúrát, s több száz kötegnyi optikai szálat használt fel a díszlet összeállításakor, amit végül egy tájkép benyomását keltő perspektívából (forced-perspective) vettek fel, a mélység illúzióját pedig több rétegnyi füst segítségével, a fénytörést felhasználva keltették. 

 

Doug azt is bemutatja, hogy milyen kíméletlen pontossággal kellett a robbanások képsorait a miniatúrákon elhelyezett apró vásznakra vetíteniük. Ezeket a pirotechnikai robbanásokat még csak nem is a Szárnyas fejvadászhoz, hanem eredetileg Michelangelo Antonioni 1970-es Zabriskie Point című filmjéhez készítették, s a Kaliforniai sivatagban vették fel őket.

 

A jelenet a Tyrell-piramis képeivel zárul, aminek modelljét Doug és csapata három különböző méretben készített el, szintén maratásos eljárással. Mindezt hidraulikusan mozgatható kamerákkal, 65 milliméteres szalagra vették fel, amin később apróbb kompozit-beavatkozásokat hajtottak végre az élethű hatás érdekében.

 

A videó megtekinthető Douglas Turmbull honlapján.

 

 

blastr

 

 

3 komment

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr962288523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2010.09.12. 22:22:12

Szerintem ez a valaha készült legjobb sci-fi/cyberpunk film.

filmcomm 2010.09.13. 20:52:48

@Serrin: Ez bizony könnyen lehet!

Kiváló alapregény, jó film átirat, zseniális fényképezés és zene. (Na, és a klasszikus magyar trágárkodás ...)

Persze, az is előnyére válik, hogy nem készült belőle folytatás!

Serrin 2010.09.14. 17:31:57

@filmcomm: Regényben láttam folytatást, de szerintem ez szerintem is inkább így folytatás nélkül jó. :)
süti beállítások módosítása