Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Elhunyt E. C. Tubb

2010.09.24. 11:40 :: SFblog

2010. szeptember 10-én londoni otthonában elhunyt Edwin Charles Tubb, a brit űropera megbecsült alakja. Tubb 1919.  október 15-én született, első novellája, a „No Short Cuts” („Nincsenek rövidebb utak”) 1951-ben jelent meg. Leghíresebb műve a harmincnégy kötetből álló Dumarest Saga, mely 1967-es „The Winds of Gath” („Gath szelei”) című regényével indult.

A távoli jövőben játszódó kalandos sorozat főhőse, Earl Dumarest hosszú utazásának célja a mítoszok ködébe veszett Föld felkutatása, és eközben több veszélyes bolygót is meglátogat. Tubb neve idehaza az Alfa holdbázis – angol címe „Space: 1999” – televíziós sorozat regényváltozatából lehet ismert, az első kötetet, az „Elszakadás” („Breakaway”) címűt angolul még öt másik követte.

Magyarországon ezen a regényen kívül csupán novellái jelentek meg, legutóbb a KétszázadikbanBukott angyal” („Fallen Angel”) címmel. Tubb igen termékeny író volt, közel 140 regényt publikált, az SF mellett a western és a krimi műfajában is alkotott.  Társalapítója volt a British Science Fiction Associationnek és aktív résztvevője a brit SF-életnek. Október 15-én töltötte volna be kilencvenegyedik életévét. A szerzőről megemlékezések olvashatók a Locus és a Tor honlapján.

acélpatkány

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr192319955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása