Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Golf a Holdon

2010.10.05. 08:00 :: GalBob

Közismert, hogy az Apollo-14 küldetés parancsnoka, Alan Shepard egy kisebb golfkészletet is magával vitt a Holdra, így ő volt az első személy, aki egy idegen világon hódolhatott eme sportnak. De vajon milyen messzire üthette a golflabdát? Egy fizikus most megadja a választ.


Miután az asztronauta elütötte a labdát, beszámolójában úgy fogalmazott, hogy a labda több mérföldnyi távolságot tett meg pályája során. Ethan Siegel, a ScienceBlogon is publikáló elméleti asztrofizikus most próba alá vetette az állítást, s kiszámolta, hogy vajon mekkora távolságra üthető el egy golflabda a Hold alacsony gravitációjú, légkör nélküli környezetében.


Megállapította, hogy amennyiben a golfozó űrhajós tisztában van vele, hogy miként fordíthatja előnyére a Hold sajátos körülményeit, akár 2,5 mérföldnyire (~4 km) is elütheti a labdát.  Talán még ennél is bámulatosabb, hogy a labda mintegy 70 másodpercig lenne mozgásban mielőtt végre talajt érne. Shepard ütése valószínűleg nem volt annyira tökéletes, hogy ilyen messzire juttatta volna el a golflabdát, ám a hivatalos beszámolójában vélhetően nem túlzott, amikor azt állította, hogy a távolság jóval meghaladta az egy mérföldet.


Még ha figyelembe is vesszük Mike Austin 1974-ben felállított 515 yardos rekordját, akkor is szinte biztos, hogy az emberiség történelmében nem hivatalosan Shepard ütött a legmesszebbre egy golflabdát. Íme az ESPN-csatorna korabéli reklámja, ahol elsőként használták fel az ütésről készült felvételeket kereskedelmi célra, ráadásul egy Shepard és az küldetésirányító központ között elhangzó, igen szórakoztató szóváltásnak is a tanúi lehetünk.

 


io9

4 komment · 1 trackback

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr612345722

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Armstrongot denevéremberek előzték meg a Holdon 2010.10.05. 12:21:37

Nem, történetünkben nem játszik szerepet sem a NASA, sem a CIA, tekintve, hogy e jellegzetesen offline hype idején nem is léteztek. A Nagy Átverés ugyanis idén ünnepli százhetvenötödik születésnapját. A nagy offline Hold-hoax.   A bőrkötéses és&...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dester 2010.10.05. 11:18:35

Lehet, hogy pont ezt az eseményt figurázták ki a Csillagkapu egyik részében, amikor a kapun át golfozott egyszer O'Neill, újabb nem hivatalos rekordot felállítva ki tudja hány fényévvel. :)

Vaandor 2010.10.05. 11:46:01

@Dester: Nagyon is valószínűnek tartom! Mennyi is 2 mérföld, átszámolva fényévekre? :-D

xstranger 2010.10.05. 12:12:37

2 miles = 3.40222857 × 10-13 lightyear
süti beállítások módosítása