Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Újabb bizonyíték a Mars egykor Földéhez hasonló légkörére

2010.10.14. 15:00 :: GalBob

A Mars vékony atmoszférája ma 95%-ban széndioxidból áll, ám figyelembe véve, hogy a földinél kétszázszor kisebb légtakaró veszi körül a Vörös Bolygót, ez nem árul el sokat a légkör egykori összetételéről. A mélyen eltemetett ásványok viszont arra utalnak, hogy egykoron a Mars széndioxid szintje hasonló volt a miénkhez.


Annak érdekében, hogy rekonstruálni tudjuk a Mars ősi atmoszféráját, meg kell vizsgálnunk a bolygó felszíne alatt kilométerekkel található ásványok összetételét. Bizonyos ásványok zárványaikban megőrzik a kialakulásukkor bőségesen előforduló gázokat, s a Marson talált karbonátok bizonyítják, hogy egykor nagy mennyiségű széndioxid volt jelen a légkörben.


Természetesen egyelőre nem áll módunkban ilyen ásványok után bányászni a Marson, azonban a nagy tömegű objektumok becsapódása felszínre hozhatja a mélyen eltemetett kőzetrétegeket, s szondáink, műholdjaink segítségével megállapíthatjuk, hogy mi található a kiterjedtebb kráterek mélyén. A marsi Syrtis Major-vulkán melletti Leighton-kráter a Marson teddig talált legnagyobb karbonát-telér, s azt bizonyítja, hogy a Mars légköre régen sokkalta gazdagabb lehetett széndioxidban, sőt, akár más gázokban is. Az eredeti tanulmányért keressük fel a Nature Geoscience honlapját.
 

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr232369676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása