Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Újabb chatbot járatta a bolondját a szakértőkkel

2010.10.27. 10:00 :: GalBob

A párbeszédet szimuláló programok rohamtempóban fejlődnek, évről évre egyre több megy át sikeresen a gépek gondolkodási képességét vizsgáló Turing-teszten. Most éppen Suzette-nek sikerült becsapnia egy szakértőkből álló zsűrit.

A Loebner-díjat minden évben azoknak a gépeknek osztják ki, amelyek képesek elhitetni a bírákkal, hogy valódi, élő személlyel folytatnak beszélgetést. A teszt során a bírók emberekkel és gépekkel egyaránt chatelnek, ami alatt a szakértők a hétköznapi kérdésektől kezdve a csavaros logikai feladványokig bármit bevethetnek a program leleplezésére. Idén az időkorlát lejárta után azonban a bíró nem Suzette, hanem egy emberi tesztalany mellett tette le voksát.

Vajon mi lehet Suzette titka? Nem más mint a jó öreg manipuláció. Ha olyan téma vetődött fel, amiről a gépbe táplált információk hiányosak voltak, s félő volt, hogy Suzette emiatt lelepleződne, különböző technikák segítségével képes volt a neki kedvező mederbe terelni beszélgetést. Mi magunk is bájcsevejbe elegyedhetünk a díjnyertes cybermacával itt

 

New Scientist

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr822401884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása