Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Gyűlnek a bizonyítékok a marsi víz létezésére

2010.10.30. 18:00 :: GalBob

Míg a marsi folyékony víz létezésére utaló közvetlen bizonyítékok felfedezése ugyan még várat magára, a Spirit Rover tavalyi elakadásának helyszínén végzett talajelemzés arra utal, hogy nem is olyan régen víz csörgedezett arrafelé.

A Spirit nagyjából másfél évvel ezelőtt akadt el a "Trója" elnevezésű területen, amikor az egyik kereke átszakította a felszínt, s a finom szemcséjű homokréteg mozgásképtelenné tette az egész konstrukciót, ám ezzel korántsem ítéltetett teljes tétlenségre. A Spirit üzemszünetét kihasználva a NASA tudósai a környező talaj összetételét kezdték vizsgálni, s úgy tűnik, hogy a Mars korábbi éghajlati korszakaiban valaha valaha folyékony víz formálhatta a területet.

A talaj felszíni rétegeiben relatíve rosszul oldódó ásványokat találtak, amiket a tudósok hematitnak, kovának és gipsznek vélnek. Mélyebben jobban oldódó vegyületeket, többségében vas-szulfátokat fedeztek fel, amikről a kutatók azt gondolják, hogy folyékony víz moshatta őket a talaj alsó rétegeibe. Az ásványok közül egyik sem feküdt szabadon a felszínen, pedig a marsi szél romboló ereje ezt indokolná. Ez, s a tény, hogy a vas-szulfátok mélyebben találhatóak, mint a kevésbé oldódó ásványok, arra utalnak, hogy az említett kőzetek nem olyan régen, s folyamatosan ható erők hatására ágyazódtak be.

A Spirit egyelőre téli álmot alszik, ám ha felébred, s a robotikus kar továbbra is működőképes, a kutatók közelebbről is megvizsgálhatja a környező mintákat. Ám az eddigi felfedezések egyre  bizonyosabbá teszik a tudósok számára, hogy a Mars vize nem feltétlenül a bolygó múltjában keresendő.

NASA

Segíts Te is: magyar Pulit a Holdra és legyél tagja a Kis Lépés Klub-nak.

1 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr782409562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Martian (törölt) 2010.11.01. 16:45:26

Valami ilyesmi történhetett a Marssal, egy ekkora ütközésnek meg is van rajta a nyoma:

www.youtube.com/watch?v=IYrYkZ8Jjrc

(talán az aszteroida-övezet egy nagyobb darabja csapódott be)
süti beállítások módosítása