Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A NASA űrkolonizációra készül?

2010.11.04. 13:00 :: GalBob

A hónap elején a NASA kutatói beszéltek a "Százéves Űrhajóról", egy olyan technológiaegyüttes kifejlesztéséről, ami által lehetővé válnának a hosszútávú, "csak oda" tartó űrmissziók. Ám azóta az összes említett partner rejtélyesen hallgat a témáról. Mire föl ez a titkolózás? 

A hónap elején egy San Francisco-i konferencia alkalmával a NASA Ames Kutatóközpontjának vezetője, Pete Worden említette, hogy az Ames egy Százéves Űrhajó tervén dolgozik. A program legfőbb célja olyan technológiák kifejlesztése, amivel más bolygók kolonizálására alkalmas űrhajókat tudnak építeni. A NASA idáig százezer dollárt fektetett a vállalkozásba, amit a DARPA megdobott még egymillióval, s Worden állítása szerint jelenleg is zajlik a magánbefektetők, "bizonyos milliárdosok" megkeresése, hogy érdekeltek lennének-e egy ilyen beruházásban.
 
Videó az említett rendezvényről:
 

Long Conversation - Pete Worden Announces 100-Year Starship from The Long Now Foundation on Vimeo.

"Az űrprogramok immáron valóban új világok betelepítésére irányulnak. Húsz évvel ezelőtt még csak félhomályos kocsmákban suttoghattunk erről, s még úgy is kirúghattak."

Ám Worden beszéde óta nagyon kevés hivatalos közlemény érkezett a projekt kapcsán. A DARPA egy héttel ezelőtt ugyan kiadott egy sajtótájékoztatót, ám nem tett hozzá semmit ahhoz, amit már hallhattunk Wordentől. A Fox News tájékoztatása szerint két interjúban is megállapodtak Wordennel, ám mindkét alkalommal addig halogatták a dolgot, míg végül lefújták az egészet. 

Tehát miért nem nyilatkozik a NASA? Talán politikai okai vannak. A Worden által emlegetett küldetés egyirányú lenne, a legénységnek a Marson, vagy talán egy még távolabb lévő világon kellene letelepedniük úgy, hogy soha nem térhetnének vissza szülőbolygójukra. Habár számtalan asztronauta önként vállalkozna a feladatra, a NASA és a DARPA talán szándékosan halasztotta el az ötlet kapcsán kibontakozó nyilvános párbeszédet, mivel félő, hogy a közvélemény rosszul reagálna a puszta felvetésre is. Nem sokkal ezelőtt a kolonizáció még a NASA falain belül is tiltott témának számított.

Bár a részletek nyilvánosságra hozatala még várat magára, a NASA félig hivatalosan már kitálalt: új horizont nyílt meg az űrprogramok előtt, s az ügynökség magánbefektetőket keres ennek finanszírozáshoz.

 

Kurzweil

 

Segíts Te is: magyar Pulit a Holdra és legyél tagja a Kis Lépés Klub-nak.

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr322420252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása