Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A gyógyszerek figyelnek minket?

2010.11.16. 10:00 :: Dot hugi

A Novartis AG nevű gyógyszergyár egy új kísérleten dolgozik, amelynek tökéletesítéséhez már csak egy jóváhagyás kell. Az új tabletta nem egy egyszerű fájdalopcsillapítót juttatna a szervezetbe, hanem egy, a gyógyszerbe ágyazott mikrocsipet is. A svájci cég eleinte olyan betegeknél használná ezt a technológiát, akik szervátültetésre várnak. Így szeretnék elkerülni azt, hogy a test kilökje magából az új szervet.

„A kutatásokkal nagyon jól haladunk, sőt. Ha minden a tervek szerint halad, és a szabály alapján minden kritériumnak megfelel a gyógyszer, akkor mindössze 18 hónap múlva már forgalomba is kerülhet a tabletta” – mondta Mundel.

 

A Novartis januárban 24 millió dollárért vette meg az új technológiát magánkutatók egy csoportjától. A kaliforniai Proteus Biomedical kutatói kísérletezték ki az első gyógyszerbe ágyazott csipet. A biotechnológia elvein működő csipet a gyomorsav aktiválja, majd a szükséges információkat egy – a páciens bőrén elhelyezett – tapaszra küldi. De be lehet állítani, hogy közvetlenül az orvos számítógépére érkezzenek az adatok.

Mundel szerint a kezdeti projekt során a pácienseknek jelzett a csip, hogy időben bevegyék a megfelelő gyógyszeradagjukat. Elsősorban a vesebetegeknek és a szervátültetésre váróknak lesz hasznára ez a csip, mivel nekik van a legnagyobb szükségük a folyamatos felügyeletre.

A Proteus-csip továbbá abban is segíthet, hogy a kutatók többet tudjanak meg egy-egy gyógyszer hatásáról, működéséről és arról, hogy az emberi szervezet változása (hőmérséklet, vérnyomás, stb.) mennyiben befolyásolja a gyógyszer hatásfokát. Mivel az apró csipeket már létező gyógyszerekbe integrálják, Mundel szerint nem szükséges klinikai kísérleteket végezni arról, hogy a pirula-csip valóban működik-e. Inkább azt kell megvizsgálni, hogy mi mindent tudhatunk meg a használatával egy-egy betegségről vagy gyógyszerről.

„Bár lehet, hogy van, akinek kényelmetlenséget okoz ez a kutatás, mindenképp sokat tanulhatunk belőle, és sok emberen segíthetünk azzal, hogyha a pontosabb eredményeknek köszönhetően tényleg a legmefelelőbb gyógyszert írhatja fel az orvos” – mondta Mundel.

 

reuters

Segíts Te is: magyar Pulit a Holdra és legyél tagja a Kis Lépés Klub-nak.

2 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr42450220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2010.11.16. 11:15:43

jók ezek a megfigyelő-gyógyszerek.

Ezeknek is lesz majd placebó-verziójuk, mint minden másnak.
Itt az lesz a placebó hatás, hogy a beteg AZT HISZI csak, hogy figyelik.
Így lesz paranoiás. A jövő divatbetegsége.

üdv
Laci Today
-egy hétköznapi lacilap, a humor hevében-

DBL47 2010.11.16. 16:40:45

Arról nem is beszélve, hogy az egészségi állapotunkon kívül még mi mást is megfigyelhetnek velük... :)
süti beállítások módosítása