Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Hol vannak a Nap csillagtestvérei?

2010.11.23. 07:30 :: GalBob

A Nap 4,6 milliárd évvel ezelőtt jött létre egy ősi csillagködben, ami valószínűleg sok ezer másik csillag születésének is helyszínéül szolgált. Mi történt a Nap testvéreivel? A keresés még mindig folytatódik, ám gyakorlatilag bárhol lehetnek a Tejútrendszeren belül.

Naivan azt gondolhatnánk, hogy több ezer csillag megtalálása nem jelenthet nagy kihívást, ám ne feledjük: a Tejutat 100-400 milliárd csillag alkotja. Ha a Nap és testvércsillagai valami oknál fogva ennyi idő elteltével is jól behatárolható halmazt alkotnának, még akkor is kivételesen nehéz lenne a nem rokon csillagoktól való megkülönböztetésük, ám a feladat még ennél is bonyolultabb, mivel azok feltehetően galaxis-szerte szétszóródtak. 

Tavaly Simon Portegies Zwart javaslatot tett arra, hogy miként bukkanhatnánk rá legalább a közelebb lévő testvércsillagokra. Elkészítette a galaktikus középpont körül keringő csillagok szóródási modelljét, s ez alapján kikövetkeztette, hogy körülbelül 10-60 csillag igen közel, 330 fényéves távolságon belül található a helyzetünkhöz képest. Ekkora távolság mellett a kérdéses csillagok már egy jobb látcső segítségével is megfigyelhetőek, koruk, kémiai összetételük és űrbéli mozgásuk közel áll, vagy esetenként talán meg is egyezik a Napéval. Általuk így sok mindent megtudhatnánk a Naprendszer születéséről.

Ha valóban tucatjával vesznek körül minket a Nap testvérkéi, akkor azonosításuk elvben nem jelenthet akadályt. Yury Mishurov azonban másképp látja. Szerinte Portegies Zwart modellje nem volt elég kifinomult ahhoz, hogy ellenőrizhető eredményeket nyújtson, ráadásul a modellalkotásnál nem vette figyelembe a spirálkarok korántsem elhanyagolható gravitációs hatását. 

Mishurov számításai szerint a Nap családja a korábban becsültnél jóval nagyobb mértékben szóródott szét a Tejútrendszerben, s úgy véli, nem maradhatott 3-4 csillagnál több a Nap közvetlen szomszédságában. Portegies Zwart üdvözölte az új kutatási eredményeket.

"Habár elég komolyan bírálja előző munkámat, őszintén szólva örülök a publikációnak. Ez volt a következő logikus lépés. Végeredményében csakis az számít, hogy megtaláljuk-e a testvércsillagokat. Úgy vélem óriási hiba lenne feladni a kutatást."

Számos kutató azonban bevallottan nem ért egyet a nyilatkozat utolsó mondatával. A Cambridge-i csillagász Gerard Gilmore rámutatott, hogy rengeteg csillagról megállapítható, hogy óriási hasonlóságot mutatnak a Nappal, azonban gyakorlatilag lehetetlen ellenőrizni, hogy közös szülőhelyről származnak-e. Ha van is bármiféle tudományos alapja a "rokonság" kimutatásának, egyelőre nem világos, hogy azt sikerülhet-e felfedeznünk. Mégis fura érzés belegondolni, hogy elméletben létezhet valahol a Nap egyfajta ikertestvére, amely esetleg a miénkhez megszólalásig hasonló naprendszert hozott létre. Úgy tűnik érdemes kétszer is megfontolni, mielőtt bárki korszerűtlennek nevezné a Sztrugackij testvéreket "földönkívüli embereikért". 

arXiv

Segíts Te is: magyar Pulit a Holdra és legyél tagja a Kis Lépés Klub-nak.

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr282466600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása