Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Így készült a sötét anyag detektor

2010.11.24. 17:30 :: GalBob

A képen látható óriási fényképezőgép hamarosan Chilébe érkezik, ahol egy öt évig tartó küldetés keretében fog a sötét anyag bizonyítékai után kutatni. A lenti videó gyorsított felvételen mutatja be az összeszerelési folyamatot.

 

A fényképezőgép összesen 74 érzékelővel rendelkezik, felbontása pedig 570 megapixel - ezzel a világ második legnagyobb teljesítményű felvevője. Az illinois-i Femilab technikusainak 10 hónapig tartott az összeszerelés, ám megérte: küldetése során ugyanis közel 300 millió galaxist fog tudni átvizsgálni. A gépet jövőre állítják üzembe a chilei Cerro Tololo Közép-Amerikai Obszervatórium Blanco Teleszkópján. Talán végre pont kerül az ügy végére, s elfelejthetjük a polisztirol golyókat.

New Scientist

 

 

 

Segíts Te is: magyar Pulit a Holdra és legyél tagja a Kis Lépés Klub-nak.

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr732468531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása