Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Íme a fény általi felhajtóerő

2010.12.08. 07:30 :: GalBob

 

A Rochesteri Technológiai Intézet tudósai pár mikrométer hosszúságú, repülőgépszárny formába rendezett szálakat hoztak létre, amelyeket képesek voltak pusztán egy lézersugár segítségével elmozdítani. A kutatás hozzájárulhat az első működő napvitorla kifejlesztéséhez, s segíthet a mikroszkopikus méretű szerkezetek energiaellátásában is.

 

Mindez még önmagában nem lenne újdonság, a tudósok eddig is tudták, hogy lehetséges az anyag fény segítségével történő elmozdítása, azonban ez volt az első alkalom, hogy sikerült egyfajta fény általi felhajtóerőt létrehozni. A lézer fényének hála ugyanis az apró félhengeres műanyag testecskék repülőgépek módjára emelkedtek fel, több mint 60 fokos emelkedési szögben. Dr. Grover Swatzlander szerint ha egy repülőgép kísérelne meg ilyesmit, s mi ekkor a fedélzeten volnánk, akkor a gyomrunkat előbb-utóbb a lábfejünk magasságában találnánk. 

 

 

S hogy ezek a kísérleti "fényszárnyak" miben különböznek az aerodinamikai szárnyprofiloktól? Míg a felhajtóerőt a szárnyprofil alatti magasabb nyomású levegő áramlása hozza létre, addig a fényszárnyat a rá merőlegesen ható nagyobb sugárzási nyomás hajtja a fényforráshoz képest "felfelé". Íme két felvétel a kísérletről.

 

 

 

physorg

Segíts Te is: magyar Pulit a Holdra és legyél tagja a Kis Lépés Klub-nak.

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr842500623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása