Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Megjelent Bud Spencer önéletrajzi könyve

2010.12.10. 11:00 :: kicsimate_galaktika

A Nápolyban született Carlo Pedersoli még időben felismerte a tradícionális olasz spagettiwestern hanyatlását, és átnyergelt - oldalbordájával, Mario Girottival - a műfaj kifigurázására. Így született meg a modern Stan és Pan, akiket a világ már Bud Spencer és Terence Hill néven ismert meg. Elsőre azonban nem feltétlenül kapcsolnánk össze - a Különben dühbe jövök címmel önélterajzi kötetettel jelentkező - színészlegendát egy másik műfajjal, az SF-fel, de rövid gondolkodás után mindenkinek beugranak egy régi VHS kazetta nyúzott, homályos képei: ez a Seriff az égből (Uno sceriffo extraterrestre - poco extra e molto terrestre, 1979).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem állítanám, hogy a színész filmográfiájának legjobb darabjáról beszélünk, de a film még így is üdítő jelenség. A Harmadik típusú találkozásokban (Close Encounters of the Third Kind, 1977) az idegenek által elrabolt, majd visszaszolgáltatott kisfiú, Cary Guffey főszereplésével készült mű pikantériája, hogy most ő a földönkívüli, akit Bud megvéd evilági kalandozásai során. A színész könyvében állítja, Spielberget ez a film ihlette meg az E.T.: A földönkívüli (E.T.: The Extra-Terrestrial, 1982) elkészítésére. Ezt követte a Seriff és az idegenek (Chissá perché... capitano tutte a me, 1980), ami egyben már a rövid életű Seriff-széria lezárásának tekinthető.

És ne feledkezzünk meg a fantasy műfajába tett egyetlen kirándulásáról se! Az Aladdin (Superfantagenio, 1986) modernizálásaként Bud, mint Dzsin rója szőnyegén Miami utcáit, ami akkoriban az olasz export filmek mekkája volt. Ez volt hosszú ideig az utolsó nagyjátékfilmje (főleg TV-filmeket készített ezután), míg 1994-ben el nem készült a Bud-Terence páros hattyúdala, a Bunyó karácsonyig (Botte di Natale).

Hogy született meg a Bud Spencer név? Tényleg a magyar válogatott ellen játszotta utolsó vizilabdameccsét? Kinek az oldalán indult a 2005-ös olasz választásokon? A számtalan érdekesség és adat tárházaként szolgáló könyv kitűnő karácsonyi ajándék - Bud Spencer: Különben dühbe jövök című kötete most 20 százalék kedvezménnyel megrendelhető.

kicsimate

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr502503928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása