Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Az '50-es évek TOP 20 SF filmje - 2. rész

2010.12.23. 13:00 :: kicsimate_galaktika

A hidegháború első évtizedében a science fictiont többé-kevésbé bedarálta az államgépezet: a filmek jórésze a McCarthy-éra javait szolgálta. A Marsról érkező támadók és a "Vörös bolygó" mind a kommunizmus allegóriái, ami veszélyt jelent a kortárs társadalmi berendezkedésére. Propagandisztikus felhasználása mellett megjelennek még a hidegháborús félelmek is: a nukleáris katasztrófa és az atomháború is gyakran megjelenik. Így fest elsőre a science fiction "fénykora", amennyiben az elkészült filmek mennyiségét vesszük alapul. Nézzünk körül, mivel gyarapította az SF filmtörténetet az inváziós évtized!

Az első tíz következik.

10. Világok harca (War of the Worlds, 1953) IMDb:7.1

Orson Welles 1938-as realisztikus hangjátéka komoly pánikot keltett az amerikai nagyvárosokban, így adott volt a helyzet, hogy H.G. Wells művét mozgóképre is adaptálják. A tudományellenes felhangokban bővelkedő film értelmezhető az isteni nagyság előtti hódolásként (a korszakhoz képest is túlburjánzóan domináns a keresztény hitvallás), de ugyanakkor meglepő, hogy a Föld tökéletességét ennyire kihangsúlyozza. A tömeges invázió előtti tiszteletadásként Spielberg készített el a remake-et (Világok harca - War of the Worlds, 2005).

9. A légy (The Fly, 1958) IMDb:7.0 

Történet a tudósról, aki léggyé mutálódik, és a légyről, aki félig emberré válik. Kurt Neumann filmje morális kérdések sorát tálalja elénk, némi egzisztenciális problémával fűszerezve.  A film George Langelaan novellája alapján készült, ami azért sokat merít Kafka Az átváltozás című írásából is. A David Cronenberg-féle remake szintén zseniális (The Fly - A légy, 1986).

8. A hihetetlenül zsugorodó ember (The Incredible Shrinking Man, 1957) IMDb:7.7

A méretváltozásos sci-fik legütősebb darabja, de míg a későbbiekben főleg óriásokról szól a műfaj, itt pont ellenkező utat jár be a cselekmény. Richard Matheson (Legenda vagyok) forgatókönyvéből Jack Arnold rendezte meg ezt a techikailag is kiváló alkotást, amelynek filozofikus végkifejletét azért kicsit idegenkedve nézi az ember. Az eredeti trailer narrátoraként Orson Welles-t üdvözölhettük.

7. A Fekete Lagúna szörnye (Creature From the Black Lagoon, 1954) IMDb:6.9

Az Amazonas vidékén élő kétéltű lény története sok hasonlóságot mutat a King Kong históriával. Az élőhelyén megzavart humanoid egyed közelről ismerheti meg a "civilizációt", hogy aztán a folytatásokban fokozatosan evolúcionálódjon (A szörny bosszúja - Revenge of the Creature, 1955; A szörny közöttünk jár - The Creature Walks Amoung Us, 1956). Napi érdekesség: ez Ingmar Bergman egyik kedvenc filmje, amit minden születésnapján megnézett!

6. Lény egy másik világból (The Thing From Another World, 1951) IMDb:7.4

"Figyeljétek az eget!" A kora-inváziós kamara-sci-fi betolakodója különböző jellemvonásokkal bír: a filmbeli tudós leírása szerint a növényi evolúció csúcsa, mégis a vér élteti (azaz vámpír), de kinézetre inkább Frankenstein juthat eszünkbe róla. John Carpenter 1982-es változata (A dolog - The Thing) szintén a műfaj kiemelkedő darabja, talán jobb is elődjénél.

5. Godzilla (Gojira, 1954) IMDb:7.3

A japán szörnyfilmek (kaijueiga) első darabja, ami erősen reflektál a II. világháború megrázkódtatására. A szenvedő város ezúttal nem Nagaszaki vagy Hiroshima, hanem Tokió, amit a prehistórikus szörny elpusztít, magából radioaktív sugárzást árasztva. Az amerikai változat (Godzilla, King of the Monsters!, 1956) némi utánforgatással végül negyed órával hosszabb az eredetinél (többek közt Raymond Burr karaktere került bele).

4. Tiltott bolygó (Forbidden Planet, 1956) IMDb:7.7

Az évtized szokatlanul okos filmje. Az Altair-IV bolygóra érkező expedíció hamarosan a házigazda, Morbius tudatalattija ellen vívja élet-halál harcát, miközben az emberi természet kettősségére is fény derül. Fred M. Wilcox filmjének az intelligens sztoriján kívül legemlékezetesebb momentuma Robby, a robot, aki az évtized egyik kultfigurájává vált. A film felelevenítése mellett emlékezzünk meg a nemrégiben elhunyt ikonról -  R. I. P. Leslie Nielsen.

3. Az utolsó part (On the Beach, 1959) IMDb:7.3

Az első A-kategóriás sci-fi, ami sikerével megalapozta a műfaj jövőjét - köszönhetően a nívós szereplőgárdának (Gregory Peck, Fred Astaire, Ava Gardner, Anthony Perkins). Egy tengeralattjáró legénysége túlélők után kutat egy nukleáris holokauszt után, míg Ausztrália partjainál sugármentes övezetbe nem ér. A pillanatnyi reménysugár ellenére kijelenthetjük, Stanley Kramer filmje nem egy hollywoodi mese, hanem szokatlanul reménytelen és lehangoló hidegháborús alkotás. Az inváziós sci-fik hanyatlásakor készült műremek olyan filmek előtt taposta ki az utat, mint a Bombabiztos (Fail Safe, 1964) vagy a Bedfordi incidens (Bedford Incident, 1965).

2. A testrablók támadása (Invasion of the Body Snatchers, 1956) IMDb:8.0 

A leginkább westernjeiről és zsarufilmjeiről ismert Don Siegel munkásságát dícséri az inváziós sci-fik különc víziója. Klausztrofóbia, expresszionizmus és paranoia felsőfokon (mosolyogva állapíthatjuk meg, hogy a főszerepet játszó színészt McCarthy-nak hívják) - az emberi test tökéletes reprodukciója lassan átveszi elődje helyét, hogy egy galaktikus szekta uralkodhasson a Földön. A történet igen népszerűnek bizonyult, és számtalan adaptációja készült el (Philip Kaufman - 1978; Abel Ferrara - 1993; Oliver Hirschbiegel - 2007).

1. Amikor megállt a Föld (The Day the Earth Stood Still, 1951) IMDb:8.0

Robert Wise tanmeséje a hidegháborús leszerelésről: egy űrhajó száll le Washingtonban, hogy ultimátumot ajánljon az emberiségnek. Klaatu, a Krisztus-alteregó a békés földönkívüliek prototípusa (lásd E.T.), akit azonban túl veszélyesnek találnak, és hajtóvadászatot indítanak ellene. A film kiemelkedik az inváziós korszak alkotásai közül, szellemisége és humanizmusa üdítő színfoltja a "sötét 50-es éveknek". A remake csupán említésre méltó (Amikor megállt a Föld - The Day the Earth Stood Still, 2008).

kicsimate

23 komment

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr32521857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyomek 2010.12.23. 14:03:33

Valaki mondja meg, lécci, hogy ez mit jelent:
"mosolyogva állapíthatjuk meg, hogy a főszerepet játszó színészt McCarthy-nak hívják"
Köszi!

cyd 2010.12.23. 14:16:35

@Nyomek: párhuzam a sci-fik kommunista féleleme a "valós" kommoista félelemmel
50-es évek, paranoia, macarthy-zmus
bővebben pl: en.wikipedia.org/wiki/McCarthyism

punk snot dead 2010.12.23. 14:25:37

És a Plan 9 from other space hol van, gyerekek?

don pedro 2010.12.23. 14:47:02

alien, 2001:space odyssey, predator, etc.

eMJe 2010.12.23. 15:17:48

@don pedro: az 50-es évek? ne égess ki

gothmog 2010.12.23. 15:17:48

Robbie a robot dizájnja feltámadt a fallout-játékban.

zsolti_ 2010.12.23. 15:22:42

A The Thing From Another World filmet nem láttam, de The Thing nagyon ott van! Még tv2-be láttam jó pár éve vmikor éjjel. Amúgy ezeket a filmeket honnan lehet beszerezni? Mert igazából a nagy részét nem is láttam.

Case · http://streetartbp.hu/ 2010.12.23. 17:00:49

Nah, a korábbiakkal szemben ez a lista hibátlan. :)

WiZe 2010.12.23. 17:13:11

Ja fallout powa!

Az első helyezet rimékje is tetszett nekem, de valahogy az egész sztoritól támad egy kis hiányérzetem. Szeretem ha adnak magyarázatot mindenre a végén.

kicsimate_galaktika 2010.12.23. 17:25:03

@punk snot dead: arra a filmre gondolsz, amit az amerikai filmintézet minden idők legrosszabb filmjének választott meg?:)
amugy én nagyon csípem, de majd kerítünk okot rá, h rajta legyen egy másik listán:)

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2010.12.23. 18:25:36

Klassz lista. A tiltott bolygó című mű pedig egyenesen zseniális. A kor technikai színvonalának legtutibb terméke, plusz valóban átgondolt, csavaros, az els pillanattól az utolsóig érdekes, és tényleg rengeteg tudományos frázissal dobálóznak benne!! Csak ajánlani tudom! (ja, és az is kiderül belőle, hogy Leslie Nielsen nem ősz hajjal született :) )

Gukker 2010.12.23. 21:07:12

Úgy látszik egész jól bejött az első tízes lista tippem az előzőnél :)
A tiltott bolygó meg nem véletlenül olyan jó, ugyanis tulajdonképpen Shakespeare Viharjának sci-fi változata.
Amúgy meg:
"Gort, Klaatu barada nikto!"

punk snot dead 2010.12.23. 22:00:57

@kicsimate_galaktika: Igen arra. Kultuszfilm a maga nemében. Nem véletlenül választotta a misfits a kiadójának ezt a nevet, ( plan9 ) hehe.

punk snot dead 2010.12.23. 22:05:40

@kicsimate_galaktika: Igen arra. Kultuszfilm a maga nemében. Nem véletlenül választotta a misfits a kiadójának ezt a nevet, ( plan9 ) hehe.

Case · http://streetartbp.hu/ 2010.12.23. 22:35:48

@zsolti_: Torrent. Nem tudom, hogy van-e akár egy is köztük ami itthon megjelent DVD-n vagy akárhogy, szóval vagy meg lehet rendelni külföldről, vagy marad az az opció, hogy lehúzza az ember valami letöltős oldalról.
A Forbidden Planet-hez meg érdekes (de határozottan nem top 20-as :D) kiegészítés az '57-es The Invisible Boy, ahol visszatér Robby the Robot és a Földet menti meg egy kisfiúval együtt valami űrveszedelemtől.

Chelloveck · http://chelloveck.sfblogs.net 2010.12.23. 22:41:38

Megjelent nem is egy idehaza is, de némelyik arcpirítóan drágán, pl. A légy is cca. hétezer forint, ám akit nagyon érdekel, fillérekért be lehet szerezni őkett külföldről.
Valahogy éreztem különben, hogy ilyen lesz az eleje. A WTESS az a film, amit ILLIK a lista elejére rakni, pedig harmatgyenge. Ugyanez a véleményem a második helyezettről is. Minek az alapján lettek ezek rangsorolva?

Chelloveck · http://chelloveck.sfblogs.net 2010.12.23. 22:44:57

(WTESS = "Az első helyezett", csak valamit mellényomhattam.)

kicsimate_galaktika 2010.12.23. 23:00:55

@Chelloveck: én rangsoroltam őket, főleg tetszés szerint, meg hogy melyikből mit lehet kihozni, milyen kontextusba illik. szubjektív, ez van:) te mit raknál az elejére? amugy az a megállapításod, h harmatgyenge a film, szinte vitára ingerel...:) és boldog karácsonyt mindenkinek!

Chelloveck · http://chelloveck.sfblogs.net 2010.12.23. 23:17:52

Vitázhatunk! :D
Én azért írtam, hogy harmatgyenge, mert gyatrák a színészek, rosszak a trükkök, szájbarágós a tanulság. Mindez nem akadályozza meg, hogy a kedvenc filmjeim közé soroljam :) tehát bántani nem bántom, de annyira nem rí ki az ötvenes évekből a nagyszerűségével, mint amennyire beállítani szeretik.
Nekem az alltime foreva numeró únó kedvencem A hihetetlenül zsugorodó ember, de ha nagyon objektívan kellene mérlegelnem a listakészítéskor, hát a Forbidden Planetet raknám az első helyre korán messze előremutató, pazar látványvilága, a korszakban szokatlannak számító eredetisége miatt.
(És nagyon elöl lenne még a When Worlds Collide, a This Island Earth, a War of The Worlds, a The Fly, a Destination Moon valamint az ymires és a rhedós Harryhauseneket is becsempészném valahogy a te első két helyezetted ELÉ.)

Case · http://streetartbp.hu/ 2010.12.24. 01:55:37

@Chelloveck: Az Incredible Shrinking Man-t illetően maximálisan egyetértek. :) Számomra is lazán a korszak legjobb sci-fi filmje, viszont annyira kilóg a sorból, annyira nem egy tipikus sci-fi film, hogy nem igazán illik egy ilyen lista első helyére, bármennyire is hibátlan is. Meg nekem az mindig volt inkább egy zseniális karakterrajz (hogyan fogadja el a teljesen irreális sorsát a főszereplő és hogyan alkalmazkodik a helyzethez), mint bármi más.
Asszem meg is nézem valamikor újra. :)

yippyupp 2010.12.24. 12:12:45

köszi a listát, nemrég néztem meg az ed woodot, rámjött a régi film nézés. párat el is kérek samu bácsitól karácsonyra
süti beállítások módosítása