Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

2010 legnagyobb űrbakijai

2011.01.03. 14:00 :: Zanphagras

Bár 2010 úttörő sikereket mondhat magáénak az űrkutatás és űrutazás terén, volt néhány „apróság”, ami nem úgy ment, ahogyan ideális lett volna. A következő (egyáltalán nem teljes) listából némi ízelítőt kaphatunk 2010 űrbakijaiból. 

1.Rakétaindítási hibák

2010-ben számos ilyen is előfordult, szerencsére személyi sérülés nélkül. Az anyagi vonzatokról pedig inkább ne beszéljünk.

December 5-én, például, az üzemanyaggal túltöltött orosz Proton-rakéta sikertelen volt három újdonatúj Glonass-M navigációs műhold orbitális pályára állításában, helyette pazar ívben sikerült a Csendes-óceánba lőni. Az európai és az amerikai űrügynökségeknek is meg voltak a saját indítási problémái, amikből a legnagyobb balsiker az volt, amikor a NASA napvitorlázó prototípusa december elején köszönte, és elfelejtette kinyitni a napvitorláját.

 2. A kamikaze NASA-léggömb

Hihetetlenül látványos módon egy óriási NASA ballon lezuhant Ausztrália középső részén, mielőtt kétmillió dollárt érő szállítmányát, a gamma-sugarakkal operáló Nuclear Compton Devicet feljuttatta volna a használati magasságba.

Április 29-én történt az eset. A 121 méteres léggömb oldalirányban indult el, rendkívül látványosan szétdarálva a talajon a méregdrága teleszkóp-szállítmányt. Egy kerítés is az útjába került, ami után még sikerrel péppé tört egy közelben parkoló személygépkocsit is. A NASA legnagyobb örömére a youtube-on erről az egészről egy videó is megtekinthető.

 3. A zombi műhold

Április 5-én az Intelsat Galaxy 15 kódnevű kommunikációs műhold lázadó kamasszá változott: nem engedelmeskedett a parancsoknak, és ki-kivándorolt előírt orbitális pályájáról, ami számos másik műholdat veszélybe sodort. A gyártó szerint egy nagyobb napkitörés sodorhatta el és törölhette el a funkcióit.

De nem mindet. A C-band telekommunikációs eszköz ugyanis hibátlanul folytatta a működést, olyan jeleket továbbított leállíthatatlanul, amik más műholdak jeleit kezdték zavarni. Senkinek semmiféle ötlete nem volt, hogy lehetne a zombi műholdat kiiktatni.

De aztán szegény szomorú véget ért december 23-án, megoldva a problémát.

Lemerült az akkumulátora.

 4. Strandidő a Nemzetközi Űrállomáson

Július 31-én a Nemzetközi Űrállomáson egy ammóniás hűtőberendezés tönkre ment, a bázis felének leállítva ezzel a hűtését. Az asztronautáknak le kellett állni egy sor kísérlettel, és le kellett állítaniuk bizonyos rendszereket, másokat pedig biztosíték nélkül futtatni, nehogy élhetetlenné melegedjen az űrállomás.

Katasztrófa nem lett a dologból, a NASA szerint azonban ez volt a legnehezebb javítás, amit a Nemzetközi Űrállomáson valaha végezni kellett. Három külön űrséta folyamán sikerült elhárítani a problémát, Augusztus 17-én sikerült csak az összes rendszert újraindítani és a normális működést visszaállítani. De minden asztroinauta túlélte, annak ellenére, hogy valószínűleg nem életük legkellemesebb időszaka volt e pár meleg "időjárású" hét.

 5. Az Akatsuki

Hat hónapnyi utazás, több, mint 300 millió dollár ráfordítás, a csúcstechnika csúcsa. Ez az Akatsuki szonda, a japán űrkutatás csillaga, aminek missziója a Vénusz atmoszférájának és időjárásának minden eddiginél alaposabb megfigyelése.

Legalábbis volt. Az űrszonda ugyanis úgy elszáguldott a Vénusz mellett, mint annak a rendje.

Az Akatsuki lassító hajtóműveinek 12 percig kellett volna égni és olyan mértékben lelassítani a műholdat, hogy a Vénusz gravitációja magához rántsa. A feltételezések szerint egy nyomásesés következtében a lassítók két perc pislákolás után végleg kialudtak, és az Akatsuki elegánsan száguldott tovább. Jelenleg a Nap körül kering, viszonylag stabil orbitális pályán.

A jó hír az, hogy elképzelhető, hogy lehetséges lesz még egy pályára állási próba, amikor a szonda legközelebb közel kerül a Vénuszhoz.

Amire 2016 novembere és 2017 januárja között kerül sor.

space.com

14 komment

Címkék: humor

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr402556733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.01.04. 16:21:18

Az emberiség nem hódítja meg az űrt?

bioLarzen 2011.01.04. 16:59:34

A túlmelegedő űrállomás nem nagy probléma - csak szellőztetnek egy pár percet, már le is hűlt :)

bio

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2011.01.04. 17:23:21

Ott is csak emberek dolgoznak.
Csak a kar nem emberi lepteku.

Mpett 2011.01.04. 17:59:51

re@bioLarzen:
Sajnos a szellőztetés nem megoldás, mert az Űrállomás a termoszférában kering, így odakint több 1000 fok van :)
Bővebben:
hu.wikipedia.org/wiki/Termoszf%C3%A9ra

Dr_utcai_arcos 2011.01.04. 20:20:32

Hát én nem kutatom,mi volt hol valójában, ez piszok jó cikk volt :)! Csak elképzelem a japók arcát: "Na?Na??Na???Na!!!!!!!":D

hallari 2011.01.04. 22:40:36

@endike: Megódítani a világűrt?!?! Aki ezt kitalálta, annak egy jó nagy kijózanító saller kéne... Még nem hallottam problémamentes "űrkalandról" /ideértve valamennyi eszköz utaztatását/, úgyhogy meglátásom szerint nagyjából olyan szinten mozog az egész téma, mint a kalandozó magyarok hadjáratai. Azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy az űrbe mindent magával kell cipelni az embernek, még a levegőt is. Ráadásul az óriási távolságok miatt a leggyorsabb rakéta is csigalassú, a Naprendszer többi bolygója lakhatatlan, az átalakításukhoz olyan áttörés kellene, ami a láthatáron sincs. Ha pedig megnézzük a Földön uralkodó hatalmi/politikai/gazdasági/társadalmi viszonyokat, akkor örülhetünk, ha egyáltalán a század végét megéri az emberiség. Ekkora széthúzással a földi létet is nehéz biztosítani, nemhogy az űrgyarmatosítás korába lépni.

Bonee 2011.01.04. 22:45:55

@Mpett: legalabb az angol cikket elolvashattad volna... a lényeg hogy annyira kevés részecske van ott, hogy a hiába a 2000 fok hősugárzás folytán többet ad le mint felvesz igy egy hőmérő 0 fok alatt mérne jóval

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.01.04. 22:50:29

@hallari: igen, erről én írtam is egy szépet, de nem is merem belinkelni, mert elég sokan nekemugrottak már miatta :)

Überspannung 2011.01.04. 22:55:20

@endike: az emberiség forexezik, ezért az űr meghódítása egyelőre el van napolva.

Martian (törölt) 2011.01.04. 22:57:59

@hallari: a jelenlegi gazdasági paradigmák nem kedveznek a merészebb innovációnak, úgyhogy nosztalgiázhatunk a jó 40 éves holdutazáson...

hallari 2011.01.05. 00:07:30

@Martian: Az biztos. Máshol is olvastam, hogy a múltban jóval nagyobb ütemű volt a fejlesztés. És ez még csak a földi reláció, az űrben /pláne a Földtől távolodva/ egyre nehezebb az alapanyagok pótlása, az elhasználódó levegő, tönkremenő űrhajó alkatrészek stb. Pedig cca. 20 éve én is lelkesen hittem benne, de a realitás keményen rámcáfolt.

bioLarzen 2011.01.05. 22:45:26

@Mpett: De megoldás - ha bent több mint 1000 fok van :P

bio

Zanphagras 2011.01.07. 11:34:43

FIGYELEM! Az Akatsuki szonda sorsa is szerencsésen alakul! Úgy néz ki, lehet, hogy már 2015 novemberében megoldhatják a Vénuszhoz visszatérést! Mondom LEHET.
www.space.com/missionlaunches/japanese-venus-probe-second-chance-110105.html
süti beállítások módosítása