Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Eladó bolygó kalandos kedvűeknek

2011.01.05. 12:00 :: Zanphagras

2010 egyik nagy csillagászati szenzációja a Gliese 581g bolygó felfedezése volt, ami egy tőlünk 20 fényévre található vörös csillag körül kering. Méghozzá pontosan a lakhatósági zónában, ahol az élet elviekben lehetséges. A mérete is nagyon hasonló a Földéhez, így a felfedező tudósok nagy mellénnyel egyből lakhatónak minősítették.
Hogy lakható-e vagy sem, nem tudjuk. Annyi minden esetre is biztos, hogy eladó.
 

De 20 fényév nagy távolság, így a lakhatósága mellett még a létezése is kérdéses: bár egy Hawaii-on található obszervatórium igazolta, a chilei HARPS-ot használó csoport pontosan a nem-létét bizonyította a gravitációs mérési eredményeivel.
Akár létezik, akár nem, akár lakható, akár egy halott, sugárzásban fürdő kődarab, két amerikai személy benyújtotta rá a területi igényét, és elkezdte az eBay-en telkekben árusítani a planétát.

Jason Connell és Alison Tippins az ENSZ egyik 1967-ben aláírt szerződésére hivatkozik, ami szerint egyetlen ország sem nyújthat be kizárólagos igényt a világűrben talált objektumokra. De a magánszemélyekről egy szót sem szól a szerződés.
E két befektető benyújtott hát egy tulajdonosi nyilatkozatot az ENSZ-hez, aztán létrehoztak egy eBay-oldalt és 20 amerikai dolláros áron 4 hektáros parcellákban árusítani kezdték a Gliese 581g-t, amit ők Zarmina Világának neveznek, egyrészt, mert a felfedező tudósok közül az egyik a felesége nyomán így nevezte az égitestet, másrészt, mert szerintük „jól fog kinézni a brossúrákon”.

Magukat „A Gliese 581g Jóakaratú Öklű Uralkodóinak” nevezik, és oldalukon számos előnyt is felvázolnak, amely előnyökben mindazok részesülnek, akik a nagy roham előtt megvásárolják a telküket. Ezek az előnyök a következők:

1. A Zarmina 37 nap alatt járja körül a csillagát, azaz a vásárló várható élettartama automatikus és mágikus módon körülbelül 749 évre nő.

2. A Zarmina mindig ugyanazt az arcát fordítja a csillaga felé, tehát a „készlet erejéig” a vásárló örök naplementében vagy örök napkeltében is kisajátíthatja négy hektárját.

3. A telektulajdonosoknak csak névleges dokkolási, landolási és felszállási díjat kell fizetniük. A turistákat „szégyentelenül lehúzzák” majd.

Az odautaztatásért a befektetők nem kezeskednek, azt mindenkinek magának kell megoldani. Ezért a 20 dollárért jelenleg a következőt lehet kézhez kapni: egy örökölhető és továbbadható telektulajdonosi papírt, egy művészi képet a csillagjával pózoló bolygóról, egy tudományos igényességű szándéknyilatkozatot, valamint a bolygó Alkotmányát és Jogi Alapokmányát. Minden vásárlással támogatják a Students for the Exploration and Development of Space nevű csoportot, ami gyerekekkel és fiatalokkal foglalkozik azzal a céllal, hogy a jövő űrkutatóit már korán, gyerekkorban felkészítsék a pályára és motiválják a fiatalokat a világűr és a tudományok iránt.

Mindenkit óvatosságra intünk, aki kedvet kapott a vásárláshoz: Connell és Tippins nem vállal felelősséget az odaérkezők nehézségeiért sem, és mindazok, akik kárt okoznak más lakosoknak, a Gliese 581 jelű vörös törpecsillag csillaganyagául lesznek felhasználva, azaz belekatapultálják őket. Ezek ellenére is megéri, mert „A Zarmina a legolcsóbb naprendszeren kívüli bolygó, amit az eBay-en vagy bárhol találni lehet.”

blogs.nationalgeographic.com

18 komment · 1 trackback

Címkék: zs

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr742562111

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az éden már az idegeneké 2011.01.06. 15:32:16

Úgy tűnik, elkéstünk: a Föld ikertestvérét, a bájos nevű Zarminát már kolonizálták. Éteri szépségű, légiesen kecses hadseregek foglalták el, vagyis dehogy: gülüszemű, ronda, nyálkás idegenek rohanták le előttünk. Pedig nekik az olaj se kell. Bolyg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M, az állat 2011.01.05. 20:28:28

és ha véletlenül tényleg létezik? és mondjuk pont lakott? akkor mi van? :D

SBSB 2011.01.05. 20:52:45

Ha lenne egy tökös ellen-vállalkozó, beperelhetné ezt a két tökhülyebarmot.

Mylady 2011.01.05. 20:53:32

Az ENSZ egyezmény nem arról szól, hogy egyik ország sem birtokolhatja, hanem arról, hogy ezek a területi felségjog alatt nem álló területek (égitestek, világűr, nyílt tenger, tengerfenék, sarkvidékek) az egész emberiség közös örökségei közé tartoznak. Senki sem uralja őket, pontosabban közös uralom alá tartoznak. Bármelyik ország használhatja, de csak közösen és békés (pl tudományos) célokra.

A magánszemélyek azért nem szerepelnek az egyezményben, mert nem alanyai a nemzetközi jognak.

Egyszóval: a terület nem eladó.

gramercy 2011.01.05. 21:19:52

ez olyan mint a spanyol no aki magaenak koveteli a napot

csak akkor fog rabaszni amikor majd beperelik a borrakosok

Medencefűtés · http://sun-pool-heating.com 2011.01.05. 21:27:02

Nem tudom mit irigykedtek. Minden földi embernek millió és millió naprendszert oszthatunk ki és még mindig marad egy csomó :)

Fényezett Rézlábos 2011.01.05. 21:34:28

Áh, kezdők... az Androméda galaxist kellett volna kiparcellázniuk... több a bevétel, és 5 milliárd év múlva "házhoz" jön. :) Őőő... hogy is kell ilyen eBay oldalt létrehozni? ;)

Átokfajzat 2011.01.05. 21:40:57

@gramercy:

a bőrrákosok akkor fognak rábaszni, ha ő akkor ezért cserébe majd le is kapcsolja rögtön

Mélységimagmáskőzet 2011.01.05. 23:02:24

Rákérdeztem az eBayen a gyerekeknél, hogy Magyarországra mennyi a szállítási költség? Ja, és hogy van-e combined shipping? Ha esetleg valakinek kellene még itthonról...

ruba 2011.01.05. 23:33:47

Most hivatalosan bejelentem az igényemet minden ezután felfedezett bolygóra, így azok a felfedezés pillanatától automatikusan az én tulajdonomat képzik. Bejelentem továbbá, hogy egyik bolygót sem kívánom eladni, sem egészben, sem felparcellázva telkenként, ellenben bárki, aki elrepül bármelyik bolygóra szabadon használhatja azokat, bármilyen békés célra, de tulajdonjogot ők sem szereznek.
Kész, probléma megoldva:)

kyanzes (törölt) 2011.01.06. 02:56:46

Vegyen inkább birtokba egy szupermasszív fekete lyukat, és utazzon az eseményhorizonton túlra.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.06. 04:41:37

En meteort vennek, az legalabb idoben megerkezik es eljut hozzam :)

kilobike 2011.01.06. 06:01:42

"2. A Zarmina mindig ugyanazt az arcát fordítja a csillaga felé, tehát a „készlet erejéig” a vásárló örök naplementében vagy örök napkeltében is kisajátíthatja négy hektárját."
Vagy örök sötétségben:-)
Mellesleg szerintem pont ezért nem lehet rajta élet. Ettől persze még megvásárolható.

Er 2011.01.06. 08:11:30

Én arra várom mikor ér ide egy csillagromboló, hogy: Figyú, húzzatok már el mert ezt én megvettem, van 10 percetek aztán birtokháborítás miatt lövünk!

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2011.01.06. 08:49:09

@Er: Nana, ezt azért előbb meg kell beszélniük az ügyvédemmel.

Negrogo 2011.01.06. 08:53:49

Az a baj ez nem vicces hanem szanalmas. Meg az is aki erre penzt szan es vasarol.

ruba 2011.01.06. 15:40:11

@kilobike: Szerintem lehet egy ilyen bolygón is élet, csak nem az egész felszínén, hanem csak azon a részen, amit a napja megvilágít. Vagy ha ott, ahol állandóan delel a nap, túl nagy a forróság, akkor az állandó alkonyati/napkeltei zónában alakulhat ki élet. De olyat is el tudok képzelni egy ilyen bolygón, hogy pl. olyan állatok alakulnak ki, melyek az evolúciós verseny elől a sötétség zónájába menekülnek, és ott élnek, szaporodnak, és táplálkozni átjárnak a bolygó már megvilágított sávjába. Persze az ilyen élőlények is a világos zónához közel élhetnek.
süti beállítások módosítása