Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A Sárkány Ébredése

2011.01.06. 07:30 :: Zanphagras

Y Ddraig Goch. Elsőre H.P.Lovecraft valamelyik ősi szörny-istene juthat az ember eszébe, de itt erről szó sincs. A kifejezés Wales ősi nyelvén van, és annyit jelent: "vörös sárkány". Ez a sárkány 1200 éve Wales jelképe és szerepel a nemzet zászlaján is. Most pedig azt tervezik, hogy Anglia és Wales határán kiépítenek egy kulturális komplexumot, amiben a fenti terv szerint is a Ddraigé lesz a főszerep.


Wrexhamben, a festői 190000 fős város egyik parkjában fogják kiépíteni a Sárkány Ébredése névre keresztelt épületegyüttest. A tervek szerint egy 42 méter magas torony épülne, aminek a tetején a walesi vörös sárkány bronzból öntött mása ülne, ami maga is 24 méter magas lenne, szárnyainak fesztávolsága pedig 57 méter széles. Az üvegtorony tövében egy kétemeletes látogató-központ állna, 2150 négyzetméter alapterülettel, amiben recepció, kávézó, étterem, boltok, múzeum, galéra és egyéb termek lennének berendezve.

Simon Wingett, egy helyi üzletember állt elő az ötlettel, és azonmód nekilátott többek közt jótékonysági gyűjtéssel összeszedni a szükséges pénzmennyiséget. Szerinte nem csak Wrexham megyének és Wrexham városnak, hanem egész Walesnek jót tenne, ha megvalósulna ez a megdöbbentő, turistacsalogató látványosság. Wingett példa nélküli tervéhez polgári gyűjtést is szervez, az adakozók neveit pedig a helyszínen ki fogják állítani.

Kétszáz munkahelyet jelentene a környéknek, és évi 200000 turistát és 3,5 millió angol fontot hozna Wrexhambe. Emlékezetes: a város elég rosszul áll munkanélküliség és bűnözés dolgában, ráadásul a Green Dragon kocsmában 2003-ban kitört zavargások egyértelműen jelezték, hogy a bevándorló iraki kurdok és a helyiek között jelentős súrlódás van. Azt remélik, a nemzeti jelkép felállítása és maga a munka ilyen téren is segítséget nyújthat.


A wrexhami városi tanács egyelőre nem fogadta el a tervet, aminek azonban nem az az oka, hogy nem értenek egyet a szellemiségével, vagy lehetetlennek tartják, csak további információkat szeretnének kapni a komplexumról, elsősorban a sárkány színével kapcsolatban, de kértek adatokat a közlekedési és üzleti oldalakkal kapcsolatosan is.

A vörös sárkány először a Historia Brittonum kódexben jelenik meg a 820-as években, a legenda viszont, amiben a szörny szerepel, sokkal régebbi. A történet szerint Vortigern király akart építeni Dinas Emrysben, ám a nappal megépített falak éjjel leomlottak. Ezért a király egy olyan fiút keresett, akinek természetes apja nem volt, hogy feláldozza az építkezés sikeréért, a fiú azonban, akit eléje hoznak, elmondja Vortigernnek, hogy az áldozatra nincs szükség. Két sárkány van ugyanis a hegybe zárva, akiknek folyamatos harca zúzza szét az építményt. A király felásatja a hegyet, és valóban két sárkány száll ki belőle: egy vörös és egy fehér, ádáz csatában egymással. A vörös sárkány győz, a fiú pedig elmondja Vortigernnek, hogy a fehér sárkány az angolszászokat, a vörös pedig Vortigern népét szimbolizálja. A kutatás szerint Vortigern az ötödik században élhetett, így az ő népe a breton, akiket valóban nem tudtak leigázni a szászok (csak később mindkét népet Hódító Vilmos normannjai).
A fiú pedig, akit Vortigern király így mégsem áldozott fel, egy Merlin nevű kis siheder volt.

 

bbc.co.uk

3 komment

Címkék: művészet

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr652562467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HarrisonBergeron 2011.01.07. 22:51:27

Nagyon bírom ezt a blogot, szép, elegáns, tartalmas, érdekes, szórakoztat és... Pont ezért szúra a szemem ez a csúnya kis elütés: kultúrális (lásd lead), aminek bizony még a word is aláhullámzik pirosan.Köszihajrá!!!

HarrisonBergeron 2011.01.07. 22:52:29

:) Persze, hogy szúrja akart lenni, máris saját dugámba dőltem :)

Zanphagras 2011.01.08. 01:14:08

@HarrisonBergeron: :D... valóban! Hiba javítva, köszönjük a rámutatást. :)
süti beállítások módosítása