Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Öregebb a világnál - megtalálták a csillagászok Szent Grálját

2011.01.08. 07:30 :: Zanphagras

A csillagászok Szent Grálja pedig nem más, mint a világegyetem legelső csillagainak egyike. Legalábbis annak maradványai. Amerikai és brit tudósok január 6-án megtaláltak egy halott csillagot, aminek a kora a még gondolatban is elképesztő 13 milliárd év fölött van.

A NASA szerint az univerzum kora 12 és 14 milliárd év között van, most pedig ezt egy lelet miatt könnyen lehet, hogy ezt még távolabbi időpontra kell tolniuk. A Hawaii Keck-intézet obszervatóriuma és a chilei VLT közös munkával felfedeztek egy gázfelhőt, amit nem régen világított be egy távoli fekete lyuk környezetébe tartozó csillagcsoport. A felhő spektroszkópiája és egyéb vizsgálatok megdöbbentő eredménnyel jártak: szén, oxigén és vas található benne, de olyan arányban, ami teljességgel szokatlan a kozmosz azon ("fiatalabb") részén, ahol mi élünk. Ahogy az indiatalkies fogalmaz:

„A felhő atomjai olyan mértékekben vannak jelen, ami semmire sem hasonlít, amit a környékbeli kozmoszban találunk. Sokkal inkább olyan csillagok maradványai közt kellene keresnünk ilyen arányokat, amik eredetileg csak és kizárólag hidrogénből, később héliumból álltak.”

Azaz a csillag születésekor nagyobb molekulák fúziója még nem történt meg korábbi csillagokban, így biztosak lehetünk benne, hogy a megtalált felhő egy olyan csillagtól származik, amely a legelsők közé tartozott.

Más csillag is van, amely párbajra hívja a NASA Big Bang-időpontjának elméletét: a 13,2 milliárd éves HE 1523-0901. Ebben a csillagban az a különleges, hogy uránium és thorium is van benne, azaz más halott csillagok anyagából is táplálkozott létrejötte során, amelyeknek nyilván korábban szupernóva állapotig kellett jutniuk, így ez a csillag sem fér be a NASA képébe.

Ez a felfedezés abszolút új információkkal szolgál az ún. Sötét Kor végére nézve, ami az első csillagok keletkezésével ért véget.
Az ellentmondások feloldásán máris dolgoznak a csillagászok. A 13,7 milliárd évvel ezelőtti Big Bang-elméletet a Hubble-teleszkóp segítségével megfigyelt tágulási folyamatokra alapozták, azaz három alternatíva adódik: vagy a megfigyelések hibásak, vagy maga a Big Bang-elmélet, vagy egy olyan anyagformai kozmológiai állandót kell találnunk, ami nagyobb kort társít a megfigyelt táguláshoz. (Erről bővebben ITT.) Egyes gömbhalmazok kora is meghaladja az elvileg lehetséges mértéket (11-18 milliárd év), így az elmélet mindenképpen felülvizsgálatra szorul.

blastr.com

8 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr232566991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csak_csendben 2011.01.08. 11:36:12

sf.blog.hu/2011/01/05/elado_bolygo_kalandos_kedvueknek

"De 20 fényév nagy távolság, így a lakhatósága mellett még a létezése is kérdéses: bár egy Hawaii-on található obszervatórium igazolta, a chilei HARPS-ot használó csoport pontosan a nem-létét bizonyította a gravitációs mérési eredményeivel."

Egy csupán, az univerzum feltételezett méretéhez képest, 20 fényévre lévő bolygóról azt nem tudják eldönteni 100%-osan, hogy létezik-e, de vitatkoznak, hogy 13 milliárd éve mi volt.

Ez nem űrkutatás, ez Playmobile és Lego játszadozás. Nem tudom ezt a "szakmát" (csillagászat) komolyan venni.

Waldi! 2011.01.08. 12:53:50

„A felhő atomjai olyan mértékekben vannak jelen, ami semmire sem hasonlít, amit a környékbeli kozmoszban találunk."

Aranyban vannak jelen, hidrogen a heliumhoz, a litiumhoz es egyeb "femekhez" kepest.

"Azaz a csillag születésekor nagyobb molekulák fúziója még nem történt meg korábbi csillagokban"

Atommagok, nem molekulak.

"uránium és thorium"

Urán és Tórium

"NASA képébe."

Standard paradigmaba.

"anyagformai kozmológiai állandót"

Anyagszeru kozmologiai konstans

Schmitt Pal bloggol is? :D

figyi 2011.01.08. 13:07:06

"A NASA szerint az univerzum kora 12 és 14 milliárd év között van"

Ez elavult, WMAP műhold (2001) mérései "picit" pontosabbá tették: 13.7 ± 0.13 billion years.

figyi 2011.01.08. 13:18:16

@csak_csendben:

Abból, hogy 10 méteres távolságból nem látsz egy hangyát, nem következik, hogy 10 km-ről ne láthatnál egy világítótornyot. És az végkép nem következik, hogy a csillagászat komolytalan lenne.

A bolygókat nehéz észrevenni, mert - a látható tartományban - nincs saját fényük, csak visszaverik a fényt. Illetve ott világít mellette a csillaga.

Úgy néz ki interferencia szűréssel ezt pár éven belül megoldják, USA-ban már építik hozzá a dupla távcsövet. (a sok "komolytalan" csillagász...)

az újdonság garázsa 2011.01.08. 16:54:39

@figyi:
Pedig nagyrészt igaza van.

A csillagászat nagy része manapság bizonyíthatatlan hasbaakasztás. Az egy parasztköpésre lévő Holdon már több mint 40 éve járt ember (bár ezt sem hiszi el mindenki), de csak a napokban fedezték fel, hogy van ott vízjég, ellenben egy több százmillió fényévre lévő exobolygóról kijelentik, hogy miből áll a légköre.

A sok hülye meg el is hiszi.

figyi 2011.01.08. 19:36:54

"százmillió fényévre lévő exobolygóról kijelentik, hogy miből áll a légköre."

Ebbe pedig semmi csoda sincs: színképelemzés

hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%ADnk%C3%A9pelemz%C3%A9s

Alap kísérlethez csak napfény prizma és mikroszkóp kell. És máris elemezheted a nap légkörét.

Óvatosabban a hülyével, ha kérhetném.

1858-ban fedezték fel, (te meg 2010-ben hülyézel...)
A kvantumfizika adta meg a fizikai magyarázatát. Ez volt a kvantumfizika egyik jelentős áttörése.

"Ne alkoss vélemény olyan dologról amit nem ismersz."

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2011.01.14. 18:27:13

annyira örülök, hogy itt is megjelentek a időcsilliomos nyelvtannácik...
süti beállítások módosítása