Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Eltűnnek a Föld gleccserei - gyorsabban, mint hinnénk

2011.01.15. 08:30 :: Zanphagras

A klímaváltozás közvetve vagy közvetlenül mindenki életére hatással van, ezért foglalkozik vele rengeteg tudós és irodalmi mű. 2010 pedig döntetlent játszott 2005-tel a valaha mért legmelegebb év kategóriában, és ő volt a tizennegyedik év egyhuzamban, ami az átlaghőmérsékletnél melegebb volt. Bár ez jó hír a Föld számára a következő jégkorszak szempontjából (ami, ugye, tolódik), rettentő viszont a gleccserek szempontjából, amelyek riasztó sebességgel olvadnak.

2100-ig a gleccserek az egész világon drámai méretcsökkenésen mennek majd át (50-90% között Európában, 45-90% a Kaukázusban, Új-Zélandon 60-85% csökkenés várható). És ha ez rossznak is hangzik, a legkisebb gleccserekre kell gondolni - azok olvadnak majd a leginkább. A Treehugger ezt írja:


Az öt négyzetkilométer alatti méretű gleccserek teljesen, mindenhonnan eltűnnek 2100-ig.


Van azért jó hír is a dologban: a tengerszint meg fog emelkedni Grönland és az Antarktika partjainál, de más helyeken elmarad a partok katasztrofális víz alá kerülése.


Ráadásul a Himalája gleccserei elkerülik ezt a végzetet. A Treehugger szerint a Himalája gleccserei csak 10-15%-os csökkenést fognak mutatni 2100-ig, egyik-másik pedig akár növekedhet is. Ezt úgy érik majd el, hogy az előzetes modellek alapján rájuk hulló hó sem fog elolvadni, így tovább növelik a méretüket.

Korábban klímaszakértők azt jelentették, hogy a Himalájában a gleccserek olvadása gyorsabb, mint máshol és hogy 2035-ig tragikusan kevés marad belőlük. Ezt azonban visszavonta a klímaváltozással foglalkozó kutatószervezet, az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), és újraminősítette a területet.

Ha minden IPCC újraminősítés ilyen mértékben jobb hírekkel szolgálna, felkérnénk az IPCC-t, hogy minősítse át a Föld minden pontját, no meg az összes Twilight filmet.


(Az Árral szemben című műről való bővebb elemzéshez kattintson IDE.)

 

blastr.com

 

2 komment

Címkék: irodalom tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr932583761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ruba 2011.01.15. 11:53:43

" Bár ez jó hír a Föld számára a következő jégkorszak szempontjából..."
Most is jégkorszak van, ugyanis a sarkokon állandó jégtakaró van. A jégkorszakon belül persze vannak hidegebb, és melegebb időszakok, most egy ilyen melegebb időszakot élünk, és még kb 14000 évig melegedni fog a hőmérséklet, mielőtt újra csökkenésnek indulna. Egyébként a Föld történetének kb 80-85%-ában semmilyen jégborítás nem volt a sarkvidékeken.

solymosgyu 2011.01.15. 12:10:19

És akkor elonti amerikát a viz. És elpusztul.
süti beállítások módosítása