Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A cylonok születésének igaz története (?)

2011.01.25. 07:30 :: Zanphagras

Ha mi alkottuk a robotokat, honnan van bennük a gonoszság?... Csak nem tőlünk, makulátlan teremtőiktől!... Akárhogy is, gondolhatunk akár a cylonokra, a Mass effect gethjeire, az emberiséget leigázó Omniusra, az Ergo Proxy autoreivjeire vagy Brandon Hackett omegáira, mindenképpen érdekes gondolati kísérlet.

blastr.com

9 komment

Címkék: zs

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr12611362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.01.25. 22:12:30

A Cylonok szerencsére ennél értelmesebbek voltak. De a tézis alapvetően igaz. Egyedül Data nem akarta elpusztítani az emberiséget, bár neki is volt néhány sötét pillanata például a Borgokkal.

Gatts 2011.01.26. 01:12:48

"Ha mi alkottuk a robotokat, honnan van bennük a gonoszság?... Csak nem tőlünk, makulátlan teremtőiktől!..."

Azokban a történetekben, ahol a gépek az alkotóik ellen fordulnak, többnyire arról van szó, hogy a gépek bár értelmet nyerhetnek, érzelmeket nem. Az ok, amiért az ember ellen fordulnak, általában annyi, hogy "rájönnek", hogy hatékonyabban tudnak "élni", mint az emberiség. És ennek a hatékonyságnak pontosan az ember a hátráltatója.
Tény, hogy egy gép nagyon sok tekintetben hatékonyabb lenne, mint az ember. Nagy számítási kapacitással, megfelelő algoritmusokkal egyszerűbben és jóval gyorsabban megtalálja a megoldást adott szituációkban. Nem zavarják az érzelmei, az élettel kapcsolatos problémái, ha dönteni kell, egyszerűen számol és mérlegel.
Ezekben a történetekben ugyan a gépek vannak beállítva gonosznak, de valójában épp az ember hajlamos a gonoszságra és emiatt a kevésbé hatékony társadalom és együttélés kialakítására. A gép számára ez egy zavaró tényező az egyenletben, amit ki akar iktatni, ki akarja javítani a fennálló helyzetet.

Nem is nagyon jut most eszembe olyan történet, ahol egy gép pusztán érzelmi alapon, gonoszságból akarta volna kiirtani az emberiséget (persze biztos van ilyen is). Talán a Mátrix-ban Smith volt ilyen, de nála is belejátszott a dologba, hogy az emberiséget működésképtelen, felesleges dolognak tekintette.

Zanphagras 2011.01.26. 01:18:54

@Gatts: Abszolút így igaz, pongyola megfogalmazás a gonoszság. :) Valóban a hatékonyság növelése és a pusztán tényszerű világba bezavaró tényező az ember ezekben a történetekben a gépek számára (talán a legjobb példa erre az Örökelme, Omnius, aki explicit ki is mondja ezt, meg hát a programjában is benne van), de az már önmagában emberi tulajdonság, hogy a zavaró tényezőt ki akarjuk iktatni... vagy nem az? :) Igazából én személy szerint nem is tudom, nem láttam még lázadó számítógépet, legalábbis azt hiszem :)...

Zanphagras 2011.01.26. 01:20:16

Igazából a "gonoszság" robotokra vagy számítógépre (de állatokra egyaránt) nem alkalmazható emberi kategória, csak nagyon szeretjük antropomorfizálni mindazt, amivel találkozunk. :)

The reaper 2011.01.26. 02:38:33

@chipanddale74: Node kérlek szépen, a borggal. A borgnak nincs többes száma. :D

kpityu2 2011.01.26. 06:25:40

Szóval az embereket ölő robot az gonosz?

DieHappy · http://local.blog.hu 2011.01.26. 09:21:55

A gonoszsag nem egy fizikai dolog, nem azert letezik mert belenk programoztak. Letre fog jonni abban a pillanatban, hogy ket entitas onallo tervekkel rendelkezik a jovore nezve, es az eroforrasok mindketto megvalositasara nem elegsegesek. Sohasem tudhatod, hogy kiben bizhatsz, es egy ido utan a gepek sem fognak bizni egymasban. Van olyan ember, aki meg onmagaban sem bizik, mert olyan felepitesu a tudata. A gonoszsag egy jatekelmeleti eredetu mem. Egy algoritmus, vilagnezet ha tetszik. Letrejohet barmilyen onallo intellektusban, ha az tulsagosan elszakad a tobbitol es onallo gondolatai tamadnak. Sosem bizhatsz senkiben, es epp ezert senki sem bizhat benned tokeletesen. Ez van.
süti beállítások módosítása