Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Arkhimédész 2.0 halálsugara

2011.02.07. 07:00 :: Zanphagras

A legenda szerint a II. pun háborúban a Szirakuszát ostromló rómaiakat több alkalommal meghátrálásra késztették a város védői, de nem fegyverekkel, hanem az idős Arkhimédész csodafegyvereivel. Ezek egyike egy egy vagy több tükörből álló eszköz volt, ami a Nap fényét koncentrálva felgyújtotta a támadó hajók vitorlázatát. 2005-ben amerikai kutatók igazolták, hogy a kor technikai színvonalán ez igenis lehetséges volt, most pedig egy 19 éves fiú, Eri Jacqmain épített is egy ilyen halálsugár-vetőt.

Az eszközt 5800 darab tükröcskéből állította össze, mindet gondosan úgy beállítva, hogy összegyűjtsék a Nap fényét, és egyetlen, egy nézetcentiméternyi területre vetítsék azt. Ezzel gyakorlatilag 5800-szorosára növelte az egy nézetcentiméterre eső napfény erejét.

A hatás magáért beszél.

 bigyologia.hu

14 komment

Címkék: tech

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr562641324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skeez 2011.02.07. 09:14:46

Üdv!
Nem szokásom véleményezni a cikkeket, de nyilván a hétfő is bejátszik..
Szerintem ez a cikk most nem illik az SF színvonalához és stílusához.
Túl bulvár.
Egyébként tetszik az oldal, kb fél éve rendszeresen olvasom.
Ezért bátorkodtam kifogásolni.
Ha nem érdekelne, mikről írtok, nem nyünnyögnék.
További kellemeset!

Gukker 2011.02.07. 10:47:05

"A grófnő e rögtöni világosságnál idegesen rezzent hátra valami, eddig a homályban nem észlelhetett látványtól.
Saját arca volt az egy átelleni roppant homorú tükörtől visszaadva.
Tény ugyan, hogy nincsen ember, aki a saját képét ne szeretné látni a tükörből. Csempésszünk a legkomolyabb szónok elé, mikor legjobban fel van lelkesülve, egy tükröt, s tapasztalni fogjuk, hogy az egy perc múlva nem lát többé semmit, mint saját magát a tükörben; annak beszél, annak gesztikulál. Hanem egy nagyítótükörben meglátni az embernek magát, az valami rettenetes látvány. A saját fejét akkorának, mint egy hordó, arcvonásait egy mesebeli óriás számára kitágítva, s az ijesztő szörnyetegben mégis önmagára ismerni! Ez kellemetlen ismeretség.
- Micsoda nagyítótükröt tart ön szobájában? - szólt a grófnő félig bosszúsan, félig tréfálva Ivánhoz, s hátat fordított a tükörnek.
- Grófnő, bizony ez a tükör nem toalettem rendbehozására szolgál; hanem ez egy úgynevezett gyútükör, melyet olyan vegytani műtételnél használunk, ahol a legbehatóbb tüzet akarjuk előidézni.
Az apát úr be akará bizonyítani, hogy ő is jártas a természettudományokban s beleszólt:
- Például a gyémánt elégetéséhez."
Jókai Mór: Fekete gyémántok

Myta · http://www.stylebyme.blog.hu 2011.02.07. 10:57:34

Ezzel szét lehet vágni egy kerékbilincset is? Ha igen, ezentúl mindig a napra állok...

MártonFull 2011.02.07. 14:11:10

Ez igen azért kemény, e azt tudni kell, hogy ez azért volt lehetséges mert a fókusztávolságba pakolta be az elégetendő objektumot, ha igaz hogy a vitorlákat is ezzel gyújtotta fel, hatalmas tükörnek kellett volna lenni, hogy a megfelelő távolságig el tudjanak vele "lőni" vagy állíthatónak a sugara a "nagyítónak" ami biztosan nem volt az az akkori technikai kivitellel, tehát nem tudom... Egyszerűbb lett volna egy tüzes nyilat odalőni, mondjuk egy kis csónakról, vagy ilyesmi...

charlie 2011.02.07. 23:19:58

hmm, tudom, nem számít, de a mythbustersbe meg ponthogy megcáfolták

Skeez 2011.02.08. 08:27:54

@charlie: A Mythbuster egy kamu..
Egy időben bele-bele néztem, aztán rávettem magam, hogy végig is nézzek egyet. Olyan téma volt, amit én is ugatok. Na akkor jöttem rá, miért nem néztem addig a műsort.
Szóval tudományos hitelességet ne abban a műsorban keress..

Tarkin kormányzó 2011.02.08. 11:41:14

@Skeez: Az lehet, de Carrie elég jól néz ki! :)

Hozzá Szóló 2011.02.08. 11:50:28

@Skeez: azt viszont el tudom képzelni, hogy pár ilyen tükröt használtak a csatában, amik nem voltak ilyen jók, de zavarta a támadókat az erős fény, ami pont onnan jött, ahová nézni akartak... páran talán pórul jártak, nem is kellett, hogy megégesse őket a tükör, elég volt az, hogy nem tudták, mivel állnak szemben...

Zanphagras 2011.02.08. 14:38:57

@Hozzá Szóló: Igen, igazából ez a fölgyújtás nem más, mint egy ilyen heroikus legenda. Ellenben az ellenséges sagittarius csapatok elvakítása tükrökkel valószínűleg jó ötlet volt - nem tudták használni az íjaikat.

MártonFull 2011.02.09. 15:08:25

Szerintem meg mint ahogy a videóban is látszik igenis hogy megvalósítható, de nem olyan hatalmas nagy tükrökkel mint a mythbuster-ben hisz ott óriás tükrökkel próbálkoztak amik a fényt jól láthatóan szétszórták nem pedig egy pontra pontosították, ezért kellett volna több kisebb tükröt használni amik még kis pontra összpontosítják a napsugarakat... Azzal simán sikerült volna a kísérlet... látszott is hogy az elég kamu...

nem_hiszem_el 2011.02.09. 19:57:57

Nem tudom, ha azt nézem, hogy 1 négyzetméterre függőlegesen 1000 watt teljesítményt ad le a Nap... kicsit kevésnek tűnik nekem. persze ha a fa át van itatva valami égésgyorsítóval, akkor simán működne.

5600 2011.02.10. 10:25:22

de a végén kiírta hogy sajnos a tükör megsemmisült egy lakástűzben ... vajon mi okozhatta?

stuncenpudli 2011.02.10. 10:53:48

Egyből ez a negatív gondolkodás...
Persze lehet hogy kamu de a fémet is átvitte ami nem lehetett égésgyorsítóval bemázolva azaz ha igen akkor sem használt volna...
A Myth Busterben meg hülyék voltak azokkal a hatalmas tükrökkel amik szétszórták csak a fényt egy kisebbel kellett volna.... Ami összpontosítja...
süti beállítások módosítása