Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Történetíró robot 1931-ből?

2011.02.08. 07:30 :: Zanphagras

Egy 1931-es Modern Mechanics folyóirat példány leránthatja a leplet a rengeteg egyazon sémára épülő akciófilm és a végeláthatatlan szappanoperák titkáról. Ugyanis, ha nem tudnánk, egy robot írja őket.



A cikk szerint egy Wycliffe Hill nevű férfi találta fel és építette meg a robotot. Bár korábban a robotok csakis emberi felügyelet mellett voltak képesek bármi értelmes tevékenységet végezni, ez Hill felfedezésével megváltozott: az ő robotja gondolkodik, van valamiféle lelke, kreatív képzelete és minden tulajdonsága, ami ahhoz kellhet, hogy „modern sztereotíp novellát” alkosson.

A trükk a következő: Hill ellátta a robotot egy nyolc szekcióból álló listával. Minden egység a történetek nyolc építőköveinek elemeit tartalmazta: háttér, karakter, akadály, probléma, állítás, komplikáció, krízis és tetőpont. És ezekből tetszőlegesen választhat és variálhatja őket.


A robot ezzel gyakorlatilag végtelen számú történetet tud előállítani, olyanokat is, amiket az emberi író robot segítő nélkül képtelen lenne.

A cikk konklúziója: hogyha sikeres író akar valaki lenni, be kell szereznie egy robotot az íráshoz.

Hogy egész pontosan mi ennek az 1931 márciusi cikknek a háttere, jobb bele sem gondolni. Az viszont már nagyon érdekes, hogy a technológia gyakorlatilag ma kész van egy ilyen Plot Robothoz. Vagy akár több millióhoz. Tulajdonképpen akárki tudna ilyen elem-keverő programot írni a számítógépén, ami után már csak egy kiadós méretű adatbázisra van szükség a keverendő elemekből...

És talán készen is van egy új Hollywoodi Álomgyár?

 

blog.modernmechanix.com (itt a magazin további számainak tartalmából is csemegézhetünk)

2 komment

Címkék: zs

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr62645889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SkL · http://livefast.blog.hu/ 2011.02.08. 08:52:22

Ez most csak fikció? Vagy tényleg létezik? :D

solymosgyu 2011.02.08. 13:32:18

Menekuljunk. Eljott a végitélet napja.
süti beállítások módosítása