Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Figyelem! Megosztod?

2011.02.12. 07:30 :: Zanphagras

Létezik egy betegség, a DAD (Divided Attention Disorder), magyarul a megosztott figyelem-kór. Nem fáj és (eddig) elég kevesen haltak bele, ellenben a súlyosságáról már nem feltétlenül lehet elnézően nyilatkozni. Pánikra semmi ok: egy hosszú séta vagy egy jó könyv meggyógyíthat.

Ha a böngészőben 24 ablak van nyitva, amiből négy ugyanannak az egy e-mailnek a változatos megírási stádiumait mutatja, a banki átutalás oldala time-out végett már két perce ledobott (méghozzá mind a három ablaka), emellett a facebookom is örökké görgethető lefelé. Hát görgetem. Átkattintok máshova. Aztán vissza, és görgetem... Nos, szóval ez esetben elgondolkodok: mi a baj velem?

Egyértelmű a helyzet: DAD-om van. Megosztott figyelem.

No, persze, nem az a baj, hogy össze-vissza internetezik az ember, hanem hogy ez a metódus az életvezetésbe is könnyedén átcsúszhat: hamar azt vehetjük észre, hogy több ablakban, párhuzamosan éljük az életünket, és túl gyakran kattintunk át egyikről a másikra ahhoz, hogy érdemleges haladást érjünk el bármelyikben.

Vegyük az egyszeri dolgozó esetét. Régen, amikor először munkábaállt, egyszerre egyetlen dolgot csinált csak, és amikor azzal készen volt, nekiállt a következő feladatnak. Mivel elvégezte a munkát, a főnökei szerették, tisztelték, és hamar magasabb beosztásba került.

Magasabb beosztás, több feladat. Az alkalmazott több e-mailt kapott, több emberrel kellett kapcsolatot fenntartani és kommunikálni. A vezetékek kis híján felforrtak.


Mivel minden nekiállt egyszerre történni, sok mindent kellett egyszerre csinálnia, és kénytelen volt mindenre odafigyelni...

Vagyis, semmire se.

Szegény főnök, aki egykor alkalmazott volt, mivel gyógyíthatja meg magát ebből a szörnyű kórból? Könyvet olvas. Nem, nem google.hu és nem 'XY könyv történet' keresés! Sajnos, kézbe kell venni a kötetet. Lehetőleg minél érdekesebb történetet, természetesen. Az sem áll feltétlenül a felépülés útjába, ha felmondunk és elmegyünk humoristának, mint az eredeti cikk szerzője, Corm O'Regan.

Akinek pedig kételyei vannak azt illetően, hogy milyen könyvet is válasszon figyelemzavarai orvoslására, Doktor SFBlog javaslatára próbálkozzon meg valamilyen izgalmas és érdekes sci-fi klasszikussal, mint amilyeneket a nyitóképen is megcsodálhat. Főként az akciós példányokra kell odafigyelni.

bbc.co.uk

Szólj hozzá!

Címkék: zs

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr582653662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása