Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

"De miért???" - az elmúlt évtized 10 fölösleges remake-je

2011.03.01. 07:30 :: kicsimate_galaktika

A rutinos filmnéző számára a "tiszteletadás" kifejezés egyenlő a vérlázítóval, a "fejhajtás" pedig a szentségtöréssel. A legális plagizálás divatja az inger(ötlet)szegény filmipar mentsvára, ami csak akkor tud igazán sikeres lenni, ha az eredti filmet  a néző már rég elfeledte, esetleg nem is látta. Az egyre inkább pejoratívan emlegetett remake-hullám elsősorban a műfaji tömegfilmeket sújtja, és némi mítoszrombolást eredményez: a következő tíz film azt a sztereotípiát erősíti, miszerint az eredeti mű mindig jobb utódjánál.

10. Solaris (2002)

Kezdjük rögtön Steven Soderbergh Tarkovszkij átiratával: a Stanislaw Lem regényéből készült '72-es szovjet "űrodüsszeia" újraértelmezése maga volt a két lábon járó veszély. Egy ilyen klasszikushoz nyúlni nem lehet anélkül, hogy meg ne égessük magunkat, ennek ellenére a film tartogat kellemes meglepetéseket: az expozíció eltalált hangulata és a liftes jelenetnél használt párhuzamos montázs (amolyan Nicholas Roeg stílusban) mindenképpen a "nem is olyan vészes" kategóriába emeli a filmet. Azonban a sokkal rövidebb műsoridő nem teszi lehetővé az egzisztenciális problémák kifejtését, így az eluralkodó szerelmi szál beborítja a filmet.

9. Legenda vagyok (I am Legend, 2008)

Richard Matheson Legenda vagyok című regényének harmadik mozifilmes adaptációja (Az utolsó ember a Földön, 1964; Az Omega ember, 1971) a már több mint 30 éve szunnyadó poszt-apokaliptikus magányt idézi meg. Bár a kihalt New York látképein mindig lehet ámulni, a film utolsó fél órája sokat ront a helyzeten, ráadásul a CGI se valami színvonalas: a zombi-kreatúrák kifejezetten rondán lettek megtervezve. 

 

 

8. Halálfutam (Death Race, 2008)

Paul W. S. Anderson alkotása egyben a hetvenes évek low-budget, exploitation gyöngyszemének remake-e (Death Race 2000). Az eredeti mű társadalomkritikája, humora és iróniája a kukába került, de ami még meglepőbb: az erőszak és a szexualitás is. Hova tünt a Carmageddon-t idéző brutalitás, amikor piknikezőket ütnek el a verseny közben, vagy a fedetlen női testek/mellek látványa? Fura ezt kimondani, de az eredetihez képest a 2008-as újrafilm egyszerűen konszolidáltabb. Így egy igazi tucatfilm született - az embernek nagyobb kedve lenne ismételten ráfanyalodni az AVP-ra...

7. Világok harca (War of the Worlds, 2005)

Mindenki hibázhat - Steven Spielberg is. Bár pénzügyileg sikeres vállalkozás volt a WWII, az inváziós téma megreformálása elmaradt. Ráadásul isteni megváltást emlegetni a XXI. században már kicsit kínos - nehezen fogadjuk el az idegenek vereségét ilyen avittos magyarázat kíséretében. Tom Cruise-ra is szívesebben emlékszünk a Top Gun-ból.

 

 

 

 

6. A Stepfordi feleségek (The Stepford Wives, 2004)

Részemről az eredeti, Bryan Forbes rendezte film se taglózott le különösebben. A remake-kel meg kicsit úgy vagyok, mint a most reaktivált True Grit-tel - minek bolygatni egy ilyen alkotást, miért nem pihenhet nyugodtan? Úgy fest a producerek láttak benne potenciát. A thrillerből ironikus és maníros kertvárosi sztori lett, némi Pleasantville-re emlékeztető hangulatisággal megspékelve. Társadalomkritikája megkopott, így csupán a kétezres évek szuburbia-filmjeinek trendiségét meglovagoló alkotás született. 

 

5. Invázió (Invasion, 2008)

Hogy tetézzük a bajt, rögtön említsük meg Nicole Kidman egy másik filmjét is. A testrablás sokadik feldolgozására úgy látszik évtizedenként igény van (A testrablók támadása, 1956, majd 1978, illetve Abel Ferrara is elkészítette saját verzióját - Testrablók, 1993): legutóbb Oliver Hierschbiegel próbált szerencsét a témával. Túlságosan nem is érdemes a filmmel többet foglalkozni, minden egyes részlete a klisé-szótárból lett kimásolva, de egyszer azért nézhető. 

 

4. A majmok bolygója (Planet of the Apes, 2001)

Micsoda várakozás előzte meg a filmet! Tim Burton, húú, meg milyen jó színészek, húú. Engem utoljára Gus van Sant Pscyho remake-jénél fogott el a "De miért???" érzés, hát most előjött újra. Marky Mark játéka már önmagában egy skandallum, a majom-Lincoln szobor előtti finálé pedig össze sem hasonlítható az eredeti epikus végkifejlettel. Hogy ne legyek ennyire szubjektív, említsük meg a film erényeit is: azon ritka remake-ek közé tartozik, amik felismerték a különböző korszak-különböző igényekben rejlő igazságot. És Charlton Heston cameoja (ironikusan Thade apját játssza) is szép gesztus a filmrajongók számára. Azonban a rengeteg szó szerinti idézet is csak ront az összképen - mégis egy, a filmben nem elhangzó mondat csenghet a fülünkben. "Végül mégiscsak megtettétek. Ti őrültek!". 

3. Amikor megállt a Föld (The Day the Earth Stood Still, 2008)

Hogyan lehet egy '51-es, paranoiás filmet a kétezres évekbe átültetni? Sehogy. Az évtizedek elteltével csupaszra vetkőzött hidegháborús félelem eltűnt a hajnali faggyal, és nem hagyott maga után semmit. Minden érzékszervünk ellen intéz támadást a film - helyenként az E.T. szentimentalizmusa csöpög a szemünkbe, és gyomrunk se fogadja be a "tanuljunk meg békében élni" és az "azért vannak jó emberek is" utalásokat. A hányatott sorsú kisfiú karaktere mindig az inváziós sci-fi betegségének melegágya, ami ezúttal kutya nélkül is üt (az apuci farvizén lubickoló Jaden Smith-re gondolok).

2. Rollerball (2002) 

A jobb sorsra érdemes John McTiernan-nak jutott a szerep, hogy elkészítse a legismertebb futurisztikus sportfilm XXI. századi mását. Az eredmény azonban minden várakozást alulmúlt. Sajnos Dobó Kata neve sem garancia a minőségi szórakozásra, de az a tény, hogy a negatív tesztvetítések sorozata miatt majdnem egy évet csúszott a bemutató, már több mindent elárul. Egyszerűen érthetetetlen, miért volt szükség erre az alkotásra.

 

 

 

1. Az időgép (The Time Machine, 2002)

Az évtized egyik legkínosabb újra-filmje. Minden elveszett, ami egyszer működött: viktoriánus eszmék nélküli kosztümös kalandfilmmé silányult a '60-as évek egyik legösszetettebb alkotása. A rendező szerepkörében Simon Wells tiszteleg (bizony, a film alapjául szolgáló regény írójának, H.G. Wells ükunokája), aki gátlástalanul emeli át az eredeti mű legjobb pillanatait, de a körítés nélküli tálalás nem túl étvágygerjesztő.  

 

 

 

Pesszimista énünk borongósan tekint a következő évek elé. Félelmeink nem hagynak aludni, álmunkból felriadva Ryan Gosling-ot vizionáljuk Michael York helyére (Logan's Run, 2012). A reggeli kávé közben elmerengünk a Barbarella nyitójelenetén, és Jane Fonda szexis testén (Barbarella, 2012). Munkába menet  félálomban azon töprengünk vajon mit tennénk Colin Farrell helyében, ha nekünk kéne Schwarzenegger karakterét átértelmezni (Total Recall, 2012). Majd szörnyülködve kergetjük el a fejünkbe férkőző gondolatfoszlányokat, amit A hihetetlenül zsugorodó ember digitális effektjei okoznak (The Incredible Shrinking Man, 2012). Étvágyunkat veszte, kedvtelenül kevergetjük levesünket a munkahelyi menzán, miközben  azon morfondírozunk, melyik déloszi világba utaznánk legszívesebben (Westworld, 2012). A délután ugyan ilyen lehangolóan telik, még Robby, a robot sem dobhatná fel (Forbidden Planet, 2013).  Hazaérve az otthon melegébe szívesen néznénk egy filmet: de ahogy elképzeljük, hogy James Woods helyett valaki más teszi be a videókazettát a lejátszóba, inkább az alvás mellett döntünk (Videodrome, 2012).

kicsimate

42 komment

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr72687018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chelloveck · http://chelloveck.sfblogs.net 2011.03.01. 09:19:09

Kicsimate is back!!!
Már hiányoltalak! És most sem okoztál csalódást, de király cikk!
(Először azt írtam, hogy f*sza cikk, és négy próbálkozás után jöttem rá, mi a baj a prűd blogmotorotokkal.)

Chelloveck · http://chelloveck.sfblogs.net 2011.03.01. 09:20:21

(Blog pont hus blogra sosem nyomok lájkot, de erre nyomtam!)

elmouse 2011.03.01. 09:38:23

"Marky Mark címszerepe"
Miért? Ő maga a Majmok bolygója? :) Ezt javítsd kérlek főszerepre, mert így nagyon vicces.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.03.01. 12:17:11

A Majmok Bolygója tényleg felesleges volt, de értelmetlen is...

spontan · http://erdekessegek.info 2011.03.01. 12:37:16

Az I am Legend esetében rosszabbul is járhattunk volna, ahogy a youtube-on látható alternatív befejezésből kiderül:

www.youtube.com/watch?v=b-rJsnXsgMo

Szerencse, hogy nem ezt választották végül.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.01. 12:37:33

A f-a-sz szóra tényleg allergiás ez a szemét blogmotor? Solaris és a Világok harca valóban hulladék, a többit nem láttam.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.01. 12:38:00

Ajók-urvaannyát, ez tényleg... :D

ssirhC 2011.03.01. 12:40:35

Én bírtam az időgépet, igaz nem láttam az eredetit :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.03.01. 12:43:03

@Chelloveck: tyihíí ecsém... neked is vannak ám hülye korlátaid.

Amúgy a Solaris szerintem is a nem olyan vészes kategória, én úgy fogom fel, hogy "másfajta minőséget" termet Soderbergh. :) A többi ja, de szerintem a number one legfölöslegesebb remake az mindenképpen Gus Van Sant snittről snittre lemásolt, de kiszínezett Psychója. Amúgy szerintem MINDEN remake fölösleges - ami fekszik, nyugszik.

dfactor 2011.03.01. 12:46:39

Az Amikor megállt a Föld-et néztem, csak arra tudtam gondolni, hogy az emberiséget, mint a bolygó rákos betegségét kiírtani akaró ufúgenyóknak kurvára igazuk volt.

Aquarius 2011.03.01. 12:48:36

Kimaradt a Vanília égbolt.

Zsola777 2011.03.01. 12:53:11

Az új Szolarisnak a zenéje/hangja viszont jó.

kaamir 2011.03.01. 12:56:44

A Világon harca szerintem egészen a befejezésig a tűrhető kategória volt. Spielberg technikai tudás engem mindig leköt.

Coenék True Grit-je viszont összehasonlíthatatlanul jobb, mint az eredeti.

Az Amikor megállt a Földön meg annyit lehet kacagni, hogy még!

Novbert 2011.03.01. 13:06:07

Az I am legend szerintem nem volt gáz. Az alternatív befejezés meg nekem még jobban is tetszik mint az eredeti. A többivel viszont maximálisan egyetértek

csillámpóni 2011.03.01. 13:12:50

És a Tront már meg sem akarják gyilkolni? Ja, persze, megtörtént. Na mindegy, én azért elküldeném Michael Baynek a Stalkert, hátha felturbózná.

sourcerror 2011.03.01. 13:25:16

Nekem, az eredeti Solarist nem volt türelmem végignézni(még sok előretekeréssel sem), az új viszont tetszett, annak ellenére, hogy tudom, hogy hol tértek el az eredetitől.

G_P 2011.03.01. 13:25:23

Jövőbeni első helyezett:

Tetovált Lány

Nevetséges maga az ötlet is az amcsik részéről.

Reterro 2011.03.01. 13:33:49

Kíváncsi volnék, merészkednek-e a készítők a Betty Blue remakjére?

erotikaafilmekben.blog.hu/2011/02/06/beatrice_dalle_betty_blue_1986

solaba · http://www.absolutechange.net 2011.03.01. 13:46:59

A Vanília égbolt azért nem volt olyan rossz feldolgozás. Bár ízlések és pofonok.

para_noir 2011.03.01. 13:50:01

Én nagyon szeretem a Soderbergh-féle Solarist, bele kell törődni, hogy az nem egzisztencialista dráma, hanem romantikus sci-fi, nem melleleg gyönyörű képi világgal, iszaonyat zenével, jó párbeszédekkel. Különben nem is feldolgozás, hanem a regény egy másfajta, szűkebb olvasata. Ráadásul Lem utálta az eredetit is.
A Világok harcában meg nem tudom miért avíttas a vége, egyrészt Wells így írta meg, másrészt inkább üdítő, hogy nem intergalaktikus showdown van a végén, hanem rögrealista minimál-happy end. A film egyébként ott közepes szerintem, de az alapmű zseniális. A vége is.

para_noir 2011.03.01. 13:53:00

@efes: Gus Van Sant Psycho-ja nem remake, hanem appropriation art, csak ezt rosszul propagálták, illetve széles körben nehezen elfogadtatható.

kompi · http://filmtrailer.hu 2011.03.01. 13:57:52

Szerintem alapvetően nem baj, ha 10-20 évenként előkapnak egy-egy filmet (főképp a sci-fi és hasonló, látványműfajoknál) és megmutatjék rajtuk, mekkora technikai fejlődésen ment keresztül az iparág az eredeti óta.
A gáz az, ha a remake szarabbul sikerül az eredetinél.

Chelloveck · http://chelloveck.sfblogs.net 2011.03.01. 14:07:45

Egyedül a Ben Hurról meg a 2005-ös King Kongról tudok, ami szerintem méltó tisztelgés az eredeti előtt, habár ez utóbbinál is kellett közben egy változat ('76), ami kiveri a biztsoítékot a rajongóknál.

Chelloveck · http://chelloveck.sfblogs.net 2011.03.01. 14:08:18

(Bocsánat: háromról. One Million Years B.C)

ügyfélszolgálatos 2011.03.01. 14:19:46

Az új Solaris sokkal jobban követi a könyv szellemét mint a Tarkovszkíj féle borzalom. Gondolom aki a posztot írta nem olvasta az eredetit...

Szíriusz kapitány, Pierre, Liuna, Berci, Pinton, L 2011.03.01. 14:23:23

SO WHAT TO REBOOT NEXT?

Jurassic Park with zack efron as Dr. alan grant?

Die Hard with justin bieber as John McLane?

Kill Bill with Mary Kate and Ashley Olsen in a double role?

Lord of the rings with channing tatum as aragorn and orlando bloom as gandalf?

The jonas Brothers as the three musketeers?
Hayden Christensen as Darth Vader?
Sam Worthington as the Terminator?
Shia la Butt as indiana jones?

Oh wait, the last three actually did happen.

I think they want to make robert patison the new johnny depp. So lets reboot all depp classics. And start with edward scissorhands because its so obvious. Than we can take over the pirates franchise. That would be apocalyptic but not in a good way.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.03.01. 14:36:48

A Halálfutam eredetije mai szemmel már-már nézhetetlen, a trashgyárostól Roger Cormantól. A remake ezerszer jobb. A Legenda vagyok pedig egy szórakoztató alkotás volt, mellesleg ha az eredeti a mozikba kerülne senkit nem érdekelne.

Bambano 2011.03.01. 14:41:02

A bérgyilkosnőt is feldolgozták párszor, meg a true liest is... Mindkettőből a legelső tetszett.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.03.01. 15:06:33

Még a Majmok bolygója volt a legjobban sikerült ezek közül.

kelta 2011.03.01. 15:12:17

True Grit az nem remake volt sztem, mert mindkettő könyvadaptáció.

A Halálutam meg tényleg nagyon szórakoztató volt.

Chelloveck · http://chelloveck.sfblogs.net 2011.03.01. 15:26:08

@chipanddale74: "A legjobban sikerült" ezt milyen szempontok alapján érzed így.

kicsimate_galaktika 2011.03.01. 15:31:34

@ügyfélszolgálatos: aki a posztot írta, olvasta a Solarist. hívhatjuk az újat re-adaptációnak is, de attól a ténytől nehéz elvonatkoztatni, h már készült belőle film, így akarva-akaratlanul összekapcsolódik a kettő. és szerintem nyugodtan lehet remake-nek hívni, de nem akarok meglovagolni semmi izzadságszagú magyarázatot.

kicsimate_galaktika 2011.03.01. 15:36:20

@kelta: az egy dolog, h mit hangoztatnak a szerzők, de ha összehasonlítjuk a john wayne-es eredetivel, hát nem sok különbséget találunk... és tényleg, mert mindkettő a könyv alapján készült. fura, nem?:)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.03.01. 16:52:09

@shitgun2: "Psycho is a 1998 American horror film produced and directed by Gus Van Sant for Universal Pictures, a remake of the 1960 film directed by Alfred Hitchcock." In: en.wikipedia.org/wiki/Psycho_%281998_film%29

Tehát remake, magyarázza úgy bizonyítványát Gus ahogy akarja. :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.03.01. 16:54:33

@ügyfélszolgálatos: A Tarkovszkij-féle "borzalom" szellemében, filozófiájában követi, sőt együttgondolkodik az alapművel, míg Soderberghék nem látnak tovább a sztori szintjénél.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.03.01. 16:57:16

@kelta: A Coenék féle True Grit a John Wayne-es Tru Grit remake-je, és mindkettő a regény filmadaptációja. Amúgy, Coenék sosem felejtik el kikommunikálni, hogy ők a regényt vették alapul, nem a filmet, ez azonban a filmjükön nem látszik, mert tele van egy az egybe átvett jelenetekkel a John Wayne-es eredetiből.

]{udarauszkasz 2011.03.01. 17:34:56

ujat mikor fognak kihozni?? tok uj filmet, uj otlettel? ez a remakelosdi mar kezd hosszura nyulni....

Nathaniel Arthur Parrott 2011.03.01. 20:20:08

Hát, ha jól emlékszem Tarkovszkij Solarisáról Lem úgy nyilatkozott, hogy megcsinálta a Bűn és bűnhődést. Bár azóta se volt időm megnézni(bezzeg a Sátántangót:D), nekem a Coen-féle True Grittel csak annyi bajom van, hogy nem volt benne az a Coen-féle humor.

Orson Welles óta meg nem született jó Világok harca adaptáció(1938 asszem, rádiójáték), ami pánikba taszította a fél USA-t. Na, ha valaki majd ugyanilyenre megcsinálja, majd akkor. :)

DBL47 2011.03.01. 20:42:47

Lehet, hogy Lem a Tarkovszkij féle változatot Dosztojevszkij drámaként aposztrofálta, de maga az eredeti alkotás is az, legfeljebb nem ismerte el (nem hiszem, hogy szégyen lenne...).
A Solarissal (a bolygóval)kapcsolatos szálat pedig egyik rendező sem kívánta elvállalni, mert az amerikai néző hülye hozzá.
Lem különben akkor már(Tarkovszkij)nemcsak a könyve adaptációját támadta, de magát az egész saját fantasztikus írásművészetét is elvetette...olyan 10 év múlva. Legszívesebben visszavonta volna az összes kiadott könyvét. Nagy örömömre nem tudta megtenni, mert én egyszerűen imádom a műveit...különösen a Kudarcot, az Édent, a Legyőzhetetlent, a Master Voice-t,és természetesen a Solarist is.
No, meg a robotmeséket... :)

The Great Destroyer 2011.03.06. 21:03:39

A Solaris remake szerintem teljesen rendben van, Lem az egyik kedvenc íróm. A Tarkovszkij féle solaris egy igazi művészi alkotás, a Soderbergh féle verzió egy átlagos sci-fi rajongó számára is emészthetővé tett feldolgozás, a maga kategóriájában mindkettő előkelő helyen áll nálam.
süti beállítások módosítása