Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Szombaton szuperhold

2011.03.18. 14:52 :: Zanphagras

Most szombaton egyedülálló, kis híján két évtizedenként bekövetkező eseménynek lehetünk szemtanúi. Az ún. szuperhold nem egy rendkívüli fényjelenséggel, holdbéli nácikkal vagy lunáris lázadókkal van összefüggésben - egyszerűen csak most lesz úgy telihold, hogy a Föld sápadt égi kísérője pályájának legalacsonyabb pontján helyezkedik majd el.

Át is adnám a magyarázat jogát a NASA illetékeseinek, vélhetően ügyesebben be tudják mutatni a jelenséget. És csinos grafikáik is vannak.

Learn what makes a big full moon a true 'supermoon' in this SPACE.com infographic.
Forrás: SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration

Akik számára ez igazán érdekes jelenség lesz, azok a csillagászok és a fotósok, ugyanis a szuperhold elképesztően fotogén dolog, ha az ember ismeri például az alsó képen látható trükköt (azaz, ha távoli tárgyak fölé emelkedik a telihold a horizonton, létrejön az ún. hold-illúzió, amitől gigantikusnak tűnik az égitest). Most már csak a szelekhez kell imádkozni, hogy tüntessék el a jelenleg túlzott mértékben nálunk veszteglő felhőzetet...

2 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr242750191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emiksz 2011.03.19. 11:16:01

emiksz.blog.hu/2011/03/19/szuperhoax

"Elvégre most volt ez a brutális földrengés Japánban... No igen, de az nyolc napja volt, és tegyük hozzá, hogy egy teljes periódus a holdpályában kb. 27 nap, aminek a 8 az bő negyede, ezért a Hold még közelebb volt a földtávolpontjához, mint ehhez a mai földközelhez."
süti beállítások módosítása