Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A Kisvakond szárnyalása

2011.04.05. 12:00 :: Zanphagras

Április 29-re időzítették az Endeavour űrsikló utolsó utazását a világűrbe. Ennek az útnak már nem csak tudományos céljai vannak, hanem kulturális mellékzöngéi is: a feldélzeten ugyanis, rengeteg más mellett a Kisvakond is ott fog utazni.

Az ötvenes években megalkotott kis jószág egyértelműen a keleti blokk legpozitívabb termékei közé tartozik. Megalkotója, Zdenek Miler ugyan nem plüssfigurának tervezte, de ilyen formátumban fogja most megtenni ezt a korszakos lépést, méghozzá Andrew Feustel jóvoltából, akinek felesége cseh származású, így direkt módon is kapcsolatban áll a kalandos természetű bányász állatkával.

Egyébként, mint haladó szellemű bányász-kohász, a Kisvakond nem fordított soha hátat a tudománynak és a science fictionnek sem. Egy alkalommal már a világűrben is járt, méghozzá egy kiváló rakéta segítségével (Kisvakond és a rakéta), az pedig jó eséllyel egy szovjet űreszköz volt. (Ezt onnan is tudjuk, hogy a lezuhant rakétát alkatrésszel és szakértelemmel meg lehetett javítani...) Most lehetősége lesz egy nyugati vívmányt is tesztelni.

A Kisvakond hősként viselkedik A Kisvakond és a robot című epizódban is, amely a technika felelőtlen felhasználásának veszélyeire a technológiai szingularitás nyomasztó problémájára hívja fel a figyelmet. Az epizód végén mélyen szimbolikus jelenetben a már-már Brandon Hackett-i Kisvakond rázárja a robotra az ajtót, ezzel mutatja be, hogy a technológiának is megvan a helye az életben, de nem helyettesítheti a becsületes munkát.

3 komment

Címkék: zs

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr632801264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

red87 2011.04.05. 17:36:06

Kisvakond 4 president!!! Van egy a kocsimban is:)

bayjorix 2011.04.06. 00:23:19

A kedvesen nevető Kisvakond mennyire kivégezteti az egereket.

Zanphagras 2011.04.06. 11:05:41

@bayjorix: A társadalmi és erkölcsi szempontból is lehanyatlott egerek életképtelenné váltak a technológia felelőtlen és mértéktelen használata révén. Emiatt így is-úgy is elhullottak volna. A Kisvakond csak példát statuált. Kedvesen nevetgélve.
süti beállítások módosítása