Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Ember az űrben

2011.04.12. 11:55 :: Zanphagras

Pontosan 50 évvel ezelőtt, 1961. április 12-én került sor arra az eseményre, ami sokkolta és elámította az akkori világot: Jurij Gagarin utazást tett egy Föld körüli orbitális pályán, elsőként az emberi fajból (legalábbis ő volt az első, akiről köztudott, hogy megtette és túl is élte). Jogosan felmerülhet a kérdés: mit csináltunk mi az elmúlt majdnem ötven évben? Miért nem laknak még emberek a Marson, vagy akár a Holdon?

A keleti és a nyugati blokk űrversenyének végső tétje a Holdra szállás volt. Ezt az Egyesült Államok nyerte, olyan jól hangzó szólamok kíséretében, mint Bill Nye, a Planetary Society elnökének mondata: "A hidegháborúnak vége.", vagy a NASA egymást követő nyilatkozatai a tervekről: 1981-ig ember vezette Mars-missziót indítani, a 80-as évek elején állandó Hold-bázist létrehozni, 1988-ra állandó Mars-bázist építeni...

Ahogy tudjuk, a hidegháborúnak nem volt vége 1969-ben. Ahogyan nem lett bázis se a Holdon, se a Marson.

De mi az oka annak, hogy a hatalmas lelkesedés és euforikus hangulat dacára nem lett mindebből semmi? A NASA technológiai hiányosságokról és problémákról beszél: lassú haladás, nagyon kicsi helyre összezsúfolt asztronauták, megnövekedett sugárzás, túl hosszú ideig a szokottnál kevesebb gravitáció...

Még senki sem utazott olyan hosszú ideig a világűrben, hogy a pontos hatásokat ismerjük, de a Mir és a Nemzetközi Űrállomás legénysége elég hosszú időtartamokat töltött el "odafent" ahhoz, hogy tudjuk: valószínűleg ki lehet bírni. Ahogy Robert Zubrin, a Mars Society elnöke fogalmaz: akarat kérdése. A technika megvan, hogy hatalmas erőfeszítés és küzdelem árán bár, de sikerrel létrehozhassuk mindezt. Szerinte inkább politikai okokból nem jutott még ember messzebb a Hold orbitális pályájánál. Amint már nem volt világpolitikai presztízskérdés az űr meghódítása, lelassultak a folyamatok.

Ezért fontos, hogy ezen az évfordulón ne csak a múlt nagy eseményére emlékezzünk, hanem gondoljunk a jövőre is. Hiszen, ahogy Zubrin fogalmaz: hogyha figyelmen kívül hagyjuk az űrhajózást, az olyan, mintha Kolombusz visszatért volna az Újvilágból, az európaiak csak vállat vontak volna és megkérdezték volna, hogy "na és?..."

Ebben a szellemben hívunk mindenkit a ma esti rendezvényre is, ahol nem csak a Galaktika képviselteti magát a science fiction nagyjainak, a Sztrugackij-testvérek regényének, a Válaszd az életet! könyvbemutatója kapcsán, hanem a magyar sztárcsapat, a Puli Space Technologies is.

space.com nyomán

3 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr682819863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solymosgyu 2011.04.12. 17:34:37

És sokat kell várni egy star trek-es civilizációra?

Zanphagras 2011.04.12. 19:57:28

@John Z. Smith: Jogos, ez a baj a töri-szakkal, a múltban él az ember... javítva, köszi!
süti beállítások módosítása