Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A múlt legendái és a jövő útja - Múzeumok Éjszakája programajánló

2011.06.22. 13:45 :: Zanphagras

Egyedülálló programokkal készülnek a Múzeumok Éjszakájára a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban! A múlt és a jövő összefonódik a technika, technológia jegyében: gázkromatográfia, nosztalgikus DOStalgia, steampunk hangulat és ékszerkészítés (!)...

A jövő közlekedésének úttörői, és a múlt legendás autói együtt lesznek láthatók június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján a Közlekedési Múzeumban.

2011. június 24. 16-24 óráig
XIV. kerület, Városligeti krt. 11. helyszínen:

Autólegenda  a múzeumban: Erre a hétvégére kikerül a raktárból a legendák által övezett Maybach Zeppelin, az autótörténelem egyik exkluzív darabja. A DS8 Zeppelin volt a cég korabeli történetének legnagyobb autója, közel 3,8 méteres tengelytávval, alumínium-ötvözetből készült V12-es motorblokkal. Gyártásakor Mercedes-Benz 770K után ez volt a második legdrágább német autó. - Az autóról az egyik restaurátorát, Zsák Árpádot lehet kérdezni. 



Solo-duo – „A jövő autója Magyarországról származik” írta a Time magazin honlapja, 2010. november 11.-én  –  A forradalmian új konstrukció titka abban rejlik, hogy mindössze 270 kiló, és a végletekig leegyszerűsített formája alig kelt légellenállást. A háromszemélyes autó meghajtásáról négy - a kerékagyakba épített - elektromos motor gondoskodik, amelyek lítium-ion akkumulátorokból nyerik az energiát. Az akkukat a tetőbe épített napkollektorok, egy apró benzinmotor és az utasok pedálozása tölti, így minél sportosabb útitársakat ültet maga mellé a középen ülő sofőr, annál kevesebbet kell majd tankolnia. A tervezők ígérete szerint két Solót igen könnyedén össze lehet majd építeni, és az így kapott Duo nevű alkalmatosság már öt utas plusz a sofőr szállítására lesz alkalmas. –A kérdésekre válaszol az autó tervezője, Üveges Péter.

Moveo – az elektromos, összehajtható robogó: A Solo-Duo fejlesztőjének első, sorozatgyártásra kész terméke a környezet- és felhasználóbarát összehajtható robogó, amely  egyedülálló megoldást kínál mind az ingázók, mind a nagyvárosi közlekedők problémájára.


Elektromos „benzinkút”: Hol fogunk tankolni, ha a benzin üzemű autók helyét elektromos meghajtású járművek veszik át? Az ELMÜ bemutatja. A hozzá tartozó autó is természetesen látható lesz.
Energiabringákkal termelhet energiát! – az ELMŰ kerékpárra hasonlító szerkezeteit hajtva bárki élményszerűen tapasztalhatja meg, mennyi energia kell ahhoz, hogy otthonában például egy olvasólámpa negyedórán át világítson.


Bárki, aki felül és teker az energiabringán az országjárás bármelyik állomásán, kap egy kódot, amivel a Facebookon regisztrálhatja eredményét, és így lép versenybe a többi energiabringázóval. Érdemes kipróbálni az energiabringát: a résztvevők 6 kategóriában indulnak (nemük és koruk szerint) és a kategóriák első 30 helyezettje elemtöltőt és újratölthető elemeket kap ajándékba.

 A világ első „automobiljának” Cugnot- gőzkocsijának működő modellje – az eredeti hatalmas méretű gőzüzemű jármű 1770-ben épült. A most bemutatott kis modell sűrített levegővel működik, de műszakilag megegyezik az eredetivel. A jármű modellt a készítője, a múzeum muzeológusa, Hídvégi János mutatja be.


Hidak a Dunán, hidak a Tiszán – Szabó László muzeológus előadása, akivel elkészíthető a Lánchíd kandelábere papírból.
A múzeum előtti parkolóban az idén is megcsodálható számos magántulajdonú veterán autó- és motorritkaság.


Nyomd a Verdát! - A népszerű rajzfilm figurái várják az ifjú rajongókat és kelnek életre szorgos kezek munkája nyomán. „Pörgesd a Verdát!, Rakd össze a Verdát!, Ragaszd a Verdát!, Szinezd a Verdát! és versenyezz a Szelep Kupáért!”-www.verdak.hu, Facebook.com/verdak2

Csak ajánlani tudjuk az ugyanitt megrendezésre kerülő DOStalgia informatikai tárlatot is, amelyet Képes Gábor és Nagy Károly, a két rendező mutat be.

A másik fontos helyszín a Múzeum Műszaki Tanulmánytára, a XI. kerületben a Prielle Kornélia u. 10. szám alatt. Itt a következő programokra lehet számítani:

Rejtélyek és feladványok sűrűjébe kerül, aki a technikatörténet kutatására vállalkozik. Sherlock Holmes legyen a talpán, aki a sok-sok gép között eligazodik. A Műszaki Tanulmánytár programján a „viktoriánus dizájn”, a steampunk kedvelői biztosan nem fognak unatkozni, hiszen Mobileumunk gőzgépei, erőgépei várják őket - ráadásul ugyanitt steampunk hatású ékszerek készítésének módszereibe is beavatást nyerhetnek a kedves látogatók. De a mai geekek, kockák is örömüket lelik majd a retro szórakoztató elektronika, a háztartási gépek, számítógépek között. A kalandozást a Petőfi Rádió Netidők asztaltársaságával koronázzuk meg. A programok 16.00 körül kezdődnek, és mindenkit bátorítunk arra, hogy a múzeumok éjszakája-jegyét is vásárolja meg itt, ezzel is támogatva ezt az egyébként igen kiváló múzeumi "szárnyat", a Műszaki Tanulmánytárat.

A Tanulmánytár megközelíthető: 
a Móricz Zsigmond körtérről 33-as busszal, a Prielle Kornélia utcáig, vagy a 18-as, 41-es, 47-os villamossal a Fővárosi Művelődési Házig, onnan 5 perc séta
bicikliúton
a Múzeumok Éjszakáján a 18.00-tól 2.30-ig folyamatosan közlekedő Ludwig járattal

Múzeumok Éjszakája jegyárak:
felnőtt: 1400 Ft
kedvezményes (diák 18 éves korig): 600 Ft

Mi ott leszünk, ezt már biztosan tudjuk.

További infó és részletes programok: http://www.omm.hu/ és http://www.mmkm.hu/.

Szólj hozzá!

Címkék: program

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr83005894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása