Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Az új svéd atomerőmű bukása

2011.08.05. 11:25 :: Zanphagras

Mit lehet tenni, ha egy ember közli velünk, hogy atomerőművet épít? Hát, például nevetni, amikor hátat fordít. És ha még azt is hozzáteszi, hogy mindezt a konyhájában tervezi megvalósítani? Akkor még meg sem várni, amíg elfordul... pedig nem is olyan vicces ez a dolog. Egy 31 éves svéd férfi ugyanis úgy határozott, hogy megcsinálja a (nem is annyira) lehetetlent... és hajszál híján sikerült neki.

Ez a tiszteletreméltó svéd karakter Ängelholm városában levő lakásának konyháját szemelte ki a célra, hogy megépítse benne a legújabb svéd atomerőművet. Egy reggel ugyanis felébredt, és ahogy szemei felpattantak, hirtelen atomerőművet kívánt építeni. Úgy döntött, működéséről és a projekt állapotáról blogban fogja tájékoztatni a világot. Egy nagyon jó, rendszeresen frissített oldalról van szó, amit IDE KATTINTVA lehet elérni.

Összeszedte a kellő mennyiségű hasadóanyagot, meg nem nevezett (=nem feltétlenül törvényes) tengerentúli forrásokból és egy közönséges tűzriasztó készülékből (amikben Amerícium található), és, mivel fontos neki a biztonság, egy Geiger számlálót is rendelt az USÁból. Professzionális elméleti felkészülés és alkatrészgyűjtés után tulajdonképpen elkészítette a házilagos atomerőművet.

Az egy hibája az volt, hogy túlóvatoskodta a megnyitót: megérdeklődte a Svéd Sugárbiztonsági Hatóságtól, hogy a tervei alapján biztonságos-e a dolog, és szabad-e beindítani.

Nem volt szabad.

A rendőrök lecsaptak, az épület elé terelték felemelt kézzel, és Geiger-számlálókkal is végigrecsegtették a kiváló szakembert.

Bár a projektjét sajnos (?) törölte a svéd rendőrség markáns közbelépése, a blogját érdemes átnézni. Hiszen hol máshol láthatunk például olyan tűzhelyet, amin 96%-os kénsavban főzött amerícium, rádium és berillium repült a levegőbe?

Egy amerikai férfi egyébként már sikerre vitt hasonló projektet (aminek a lezárása is erősen hajazott a svéd esetre, azt leszámítva, hogy az amerikai rendőrök lehet, hogy nem olyan gyengéden vezették ki azt az urat, mint svéd kollégáik tették saját erőművészükkel). Ez a felettébb cyberpunk-szagú történet gondolkodóba ejtette a biztonsági szakértőket, így megeshet, hogy némi szigorításra kerülhet sor a magánkézbeni atomerőmű-nyitás tekintetében.

1 komment

Címkék: zs

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr83124765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása